Partyflock
 
­ Nederland

De Platenbeurs is na lastige tijd nog steeds een internationaal begrip

gepubliceerd door , op
De Platenbeurs is na lastige tijd nog steeds een internationaal begrip
29 maart 2022
De Mega Record & CD Fair is na een paar moeilijke jaren nog steeds een internationaal begrip. Dat blijkt wel uit de animo die er nog volop is voor het evenement. Ondanks coronaregels, een noodgedwongen afgelasting in november, en een oorlog in Europa, blijven standhouders vanuit alle hoeken van de wereld naar de platenbeurs reizen. Vanaf nu niet meer naar Jaarbeurs Utrecht, maar naar de Brabanthallen van 's-Hertogenbosch waar de platenbeurs zich uitstrekt over nog meer vierkante meters.

Na twee jaar stilte komen muziekliefhebbers van over de hele aardbol op zaterdag 9 en zondag 10 april naar de Mega Record & CD Fair. Ondanks tegenwind heeft het evenement de juiste koers weer te pakken. Met drie hallen vol lp's , singles, memorabilia en cd's is de platenbeurs nog steeds de grootste van de wereld. "Dat is zeker niet vanzelfsprekend," zegt de organisatie. "Kijk naar Engeland. De Engelsen kunnen lastig zaken doen met Europa. Waar voor Brexit alles vanzelfsprekend ging, is het nu bijna onmogelijk. En toch blijven zij in groten getale naar de beurs komen."

De platenbeurs trekt kopers en verkopers van over de hele wereld, onder andere uit Europa, Zuid-Afrika, Japan, Brazilië, Mexico en de Verenigde Staten. Normaal gesproken komen er ook mensen uit Oekraïne, maar dat is nu vanwege de oorlog vanzelfsprekend lastig. "We hebben een standhouder die vanuit Oekraïne elke keer komt. Hij woont zelf in Odessa en kan niet komen. Zijn ouders komen wel om hem te vertegenwoordigen op de beurs," aldus de organisatie.

Doordat de platenbeurs vanwege corona een paar keer geannuleerd werd, stond de organisatie in overlevingsmodus. Het leek er in 2021 namelijk op dat de beurs in Utrecht door kon gaan, maar op het allerlaatste moment besloot de Jaarbeurs, zonder overleg met de organisatie, het evenement te annuleren. Dat gebeurde vooraf aan een persconferentie, waaruit later bleek dat de beurs toch had kunnen plaatsvinden.

Overal in Nederland werden in datzelfde weekend beurzen gehouden, behalve in de Jaarbeurs. Dat zorgde voor onbegrip bij de organisatie, maar vooral ook bij bezoekers en verkopers. Een groot deel van de standhouders komt uit het buitenland. Die was al naar Nederland gereisd en maakte op die manier onnodig kosten. "In het licht van de pandemie is het dus bijzonder dat er nog steeds zo veel standhouder van over de hele wereld naar onze beurs komen," zegt de organisatie. "Ondanks twee jaar corona en een gedwongen afgelasting afgelopen november is het ons gelukt dit internationale platform in stand te houden"