De Brabantse Keuken - Koos Manders
Kermisschotel van peren met buikspek
Breda en omgeving
Nodig:
2 kg stoofpeertjes (klein van stuk)
suiker
azijn
pijpkaneel
1 kg mager gezouten buikspek (al of niet gerookt)
Bereiding:
Schil de peertjes, laat het steeltje eraan en het klokhuis erin. Schrap het steeltje schoon. Stoof ze op de gewone manier gaar met suiker, pijpkaneel en een scheutje azijn.
Leg het buikspek enige tijd in royaal water om het wat te ontzouten en kook het vervolgens goed gaar in royaal schoon water.
Snijd het gare spek in niet te dikke plakken (ca. 1/2 cm).
Schik de plakken op een schotel en leg de peertjes er omheen met de steeltjes naar het midden van de schotel toe.
Opmerking: rond Breda was er in het najaar kermis.
Als de boeren geslacht hadden en er volop stoofperen waren, werden familieleden op de kermis verzocht. Bij de uitgebreide warme maaltijden kwam bovengenoemde schotel als 2e vleesgerecht na het hoofdgerecht.
Kermisschotel van peren met buikspek
Breda en omgeving
Nodig:
2 kg stoofpeertjes (klein van stuk)
suiker
azijn
pijpkaneel
1 kg mager gezouten buikspek (al of niet gerookt)
Bereiding:
Schil de peertjes, laat het steeltje eraan en het klokhuis erin. Schrap het steeltje schoon. Stoof ze op de gewone manier gaar met suiker, pijpkaneel en een scheutje azijn.
Leg het buikspek enige tijd in royaal water om het wat te ontzouten en kook het vervolgens goed gaar in royaal schoon water.
Snijd het gare spek in niet te dikke plakken (ca. 1/2 cm).
Schik de plakken op een schotel en leg de peertjes er omheen met de steeltjes naar het midden van de schotel toe.
Opmerking: rond Breda was er in het najaar kermis.
Als de boeren geslacht hadden en er volop stoofperen waren, werden familieleden op de kermis verzocht. Bij de uitgebreide warme maaltijden kwam bovengenoemde schotel als 2e vleesgerecht na het hoofdgerecht.
je toppa staat al op google
http://www.google.nl/search?q=gerecht+in+breda+ontstaan&btnG=Google+zoeken&meta=&aq=f&oq=
http://www.google.nl/search?q=gerecht+in+breda+ontstaan&btnG=Google+zoeken&meta=&aq=f&oq=
Uitspraak van verwijderd op woensdag 24 juni 2009 om 17:07:en idd ik ken geen typisch bredaas gerecht, of het moet friet van Christ of friet van den Fer zijn
Of nasiballen van Schraven ( zonder nasi) ook zo'n begrip
Uitspraak van verwijderd op woensdag 24 juni 2009 om 12:58:je toppa staat al op google