Partyflock
 
­ Nederland

Brandveiligheid discotheken problematisch

gepubliceerd door , op
Brandveiligheid discotheken problematisch
13 februari 2006
Bij meer dan de helft van van een groep onderzochte discotheken zijn tekortkomingen met de brandveiligheid. Dit blijkt uit een onderzoek van de VROM-Inspectie bij dertig discotheken dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Bij twee van de onderzochte discotheken was door de opeenstapeling van tekortkomingen een onveilige situatie ontstaan en was direct ingrijpen nodig. Ondanks de tekortkomingen voldoen de meeste discotheken voor een groot deel aan de regelgeving op het gebied van veiligheid en gezondheid.

Uit het onderzoek dat in de tweede helft van 2004 en de eerste helft van 2005 is gehouden, blijkt dat exploitanten van veel discotheken onvoldoende kennis hebben van, of aandacht voor veiligheids- en gezondheidsaspecten. Ook het toezicht door de gemeente en de samenwerking van Bouw- en Woningtoezicht met de brandweer laten soms te wensen over. Scheidingswanden zijn vaak slecht bestand tegen branddoorslag en brand kan zich zo zeer snel door het pand verspreiden. Bij veel exploitanten is te weinig toezicht op het maximaal aantal bezoekers en bij eenderde van de discotheken is de vluchtroute onvoldoende aangegeven.

Conclusies
De meeste van de 30 onderzochte discotheken voldoen voor een groot deel aan de regelgeving op het gebied van veiligheid en gezondheid, waaraan in het kader van dit onderzoek is getoetst. Desalniettemin zijn op vrijwel alle onderzoeksitems bij meerdere discotheken tekortkomingen geconstateerd. De verscheidenheid in kwaliteit ten aanzien van veiligheid en gezondheid bij de onderzochte discotheken was groot. Er zijn discotheken aangetroffen waar slechts enkele tekortkomingen van ondergeschikt belang werden geconstateerd en die feitelijk als veilig konden worden aangemerkt, voor zover dat op basis van een niet uitputtend onderzoek mogelijk is. Daar staat tegenover dat er 2 discotheken zijn onderzocht, waar zulke ernstige gebreken werden aangetroffen dat direct ingrijpen door de gemeente noodzakelijk werd geacht, hetgeen in beide gevallen ook is gebeurd.

Opmerkelijk is ook het grote aantal tekortkomingen dat is geconstateerd bij de naleving van de gebruikseisen. Slechts bij 3 discotheken werden op dit onderdeel geen tekortkomingen geconstateerd. Deze door de gemeente via de gebruiksvergunning opgelegde voorschriften voor een brandveilig gebruik worden op vele punten en bij herhaling door de eigenaar/exploitant overtreden. Een eveneens geconstateerd tekort aan gemeentelijk toezicht zal hier mede debet aan zijn. In een aantal gemeenten werd zelfs geconstateerd dat tijdens het in gebruik zijn van de discotheek niet op de naleving van de gebruiksvoorschriften werd gecontroleerd. Dat daarnaast 10% van de onderzochte discotheken - 4 jaar na de brand in Volendam - nog niet over een gebruiksvergunning beschikte, is op zijn minst zorgelijk te noemen.

Voorts valt het grote aantal verbouwingen zonder of in afwijking van een afgegeven bouwvergunning op. In vrijwel alle discotheken waren dergelijke illegale werkzaamheden uitgevoerd. Hierdoor was in meerdere gevallen onduidelijkheid ontstaan over de constructieve veiligheid of waren aanwezige brandpreventieve maatregelen teniet gedaan

Ook ten aanzien van het tweede onderzochte gezondheidsaspect ´geluid´ is geconstateerd dat veel gemeenten niet over de noodzakelijke gegevens i.c. een akoestisch rapport beschikken. Voorts is vastgesteld dat vaak niet ter plaatse door middel van metingen wordt gecontroleerd op eventuele overschrijding van de maximaal toegestane geluidsbelasting.

De controle door de eigenaar/exploitant op het aantal toe te laten bezoekers geschiedt meestal gebrekkig of vaak ook helemaal niet. De eigenaar/exploitant heeft in die gevallen geen of een slecht beeld van de naleving van de uit een oogpunt van veiligheid gegeven voorschriften ten aanzien van het maximum aantal toe te laten bezoekers.

Opmerkelijk is dat bij een drietal discotheken de elektrische installatie zodanige gebreken vertoonde dat er serieus aan moest worden getwijfeld of deze installatie wel aan de veiligheidsvoorschriften terzake voldeed. In één geval leidde dit zelfs tot een brandgevaarlijke situatie. In het rapport staat hierover het volgende: In een discotheek werd op een stoffig, verlaagd plafond, waarop ook materialen zoals papier lagen opgeslagen, een losliggende, verouderde elektrische bedrading aangetroffen die bij aanraking vonkte.

Bron

55 opmerkingen

ojee... denk dat ik voortaan maar thuis blijf.
laatste aanpassing
Sluiten die tenten ! Je hebt een verantwoording als je faciliteiten aanbied ! het bovenstaande artikel laat weer es zien dat sommige managers geen reet geven om de levens van hun klanten.
Maar het is wel de keiharde realiteit!

Het gaat altijd maar goed en goed, Volendam uitgezonderd, totdat het wederom een keer goed fout gaat en je weer tientallen doden en gewonden hebt.
Gewoon triest dat er nog zoveel grote gebreken gevonden worden.
Werkzaam bij Partyflock
Dat daarnaast 10% van de onderzochte discotheken - 4 jaar na de brand in Volendam - nog niet over een
gebruiksvergunning beschikte, is op zijn minst zorgelijk te noemen.

best vreemd :/ ...

verder mogen er best wat strengere maatregelen getroffen worden om de veiligheid te verbeteren :)
laatste aanpassing
blablabla





feestje? :bounce:
wat is dat voor iets?...een discotheek
Uitspraak van Conan op maandag 13 februari 2006 om 18:08:
wat is dat voor iets?...een discotheek



dis·co·theek (de ~ (v.), -theken)
1 verzameling muziekopnamen
2 audiotheek
3 uitgaansgelegenheid waar wordt gedanst op popmuziek => dancing, disco, discobar

Bron: www.vandale.nl
 
Jammer dat ze er niet bij zetten welke het zijn..
Als ze nou ook eens zouden zeggen om welke discotheken het gaat, kunnen we die mooi ontwijken!! ;-p
Uitspraak van Nouri Larelle op maandag 13 februari 2006 om 18:13:
Als ze nou ook eens zouden zeggen om welke discotheken het gaat, kunnen we die mooi ontwijken


NAH!
Hmz,...best bizar Kwalitatief Uitermate Teleurstellend! :jaja: :P

Zou wel 's willen weten om welke discotheken het gaat. :\
brandweer mot ok werk hebbuh
Om welke discotheken gaat dit
Werkzaam bij {SHOWLIST organization 3417, 168}
Werkzaam bij {SHOWLIST location 14513, 22781}
tja.. dat valt te verwachten...
Ja eigenlijk moeten ze gewoon die namen bekend maken....dat is geen goede reclame voor ze dus zal het minder druk worden.
Misschien dat ze het dan eindelijk eens gaan snappen :frusty:
Leuk nieuws voor op Partyflock, dat wel, maar echt nieuws is het niet. Op sommige locaties is het echt erg. Ik kijk altijd naar veligheidsvoorzieningen als ik ergens ben, just in case. Soms vallen inderdaad zieke dingen op.
niet over nadenken tijdens het uitgaan :no: , maar is wel klote idd... net als dat er al 2x brand in rdb is geweest , terwijl k er toch vrij regelmatig kom
tja, nu even een vraag aan iedereen die hier zit. Als je een discotheek binnen loopt wie van jullie kijkt dan waar de Nooduitgangen zijn of de preventie middelen?? Juist ja idd. niemand!! Dus het interesseerd ons allemaal geen moer hoe het gesteld is in onze omgeving of met onze veiligheid. Verantwoording draag je met zijn allen en deze ligt niet bij één iemand.
Artiest La Ziva
Uitspraak van Sky_J op maandag 13 februari 2006 om 19:11:
Juist ja idd. niemand!!

Ik ben dus zo iemand die WEL naar de nooduitgangen kijkt. Ik ben sinds de brand in Volendam wel wakker geschud en ik zorg dat ikzelf in ieder geval weet waar ik naar toe moet, mocht 't misgaan.
...verouderde elektrische bedrading aangetroffen die bij aanraking vonkte.


Je moet er ook niet aankomen :9
Uitspraak van Lady Y op maandag 13 februari 2006 om 19:19:
Ik ben dus zo iemand die WEL naar de nooduitgangen kijkt. Ik ben sinds de brand in Volendam wel wakker geschud en ik zorg dat ikzelf in ieder geval weet waar ik naar toe moet, mocht 't misgaan.



Me 2 ;)
Ookal moet je eerst iemand anders door een raam heen.....(6)
 
Moet ook wel zeggen dat de regels na de ramp in Volendam overdreven zijn opgeschroefd.
Wel begrijpelijk dat er extra naar word gekeken, en regelmatig natuurlijk. Maar sommige dingen zijn ook volkomen overdreven hoor. Dus om nu bang te worden om een discotheek binnen te stappen lijkt me ook overdreven :D
laatste aanpassing
Ben ook wel benieuwd welke discotheken het zijn....
 
Discotheek Quatebras in Noord-Bergum heeft de nooduitgangen OPSLOT! (Omdat er in het verleden nogal eens jongens niet in kwamen en dan jongens in de discotheek zelf de deuren open deden en hoppa ze zijn binnen!) Mja breng dan maar liever alle mensen in gevaar dan extra beveiliging te huren i.v.m die deuren ofzo?
 
Uitspraak van Tomster85 op maandag 13 februari 2006 om 18:05:
blablabla





feestje?


Ja precies!!! ZIN IN MASTERS :bounce:


Uitspraak van Proefkonijn83 op maandag 13 februari 2006 om 18:00:
Maar het is wel de keiharde realiteit!

Het gaat altijd maar goed en goed, Volendam uitgezonderd, totdat het wederom een keer goed fout gaat en je weer tientallen doden en gewonden hebt.
Gewoon triest dat er nog zoveel grote gebreken gevonden worden.

Ik zou zeggen, Doe er wat aan en ga bij de brandweer ofzow
laatste aanpassing
Uitspraak van verwijderd op maandag 13 februari 2006 om 19:42:
Discotheek Quatebras in Noord-Bergum heeft de nooduitgangen OPSLOT!

dat is ook zo'n goede discotheek :\
In een discotheek werd op een stoffig, verlaagd plafond, waarop ook materialen zoals papier lagen opgeslagen, een losliggende, verouderde elektrische bedrading aangetroffen die bij aanraking vonkte.

je zal er maar zijn op het moment dat het fout gaat
 
Uitspraak van verwijderd op maandag 13 februari 2006 om 19:43:
Ik zou zeggen, Doe er wat aan en ga bij de brandweer ofzow


Ooit op school gezeten? Een brandweer blust een vuur. Ze voorkomen een brand dus niet.

Om een brand te voorkomen dienen er maatregelen genomen te worden.

Denk eerst eens na voordat je wat zegt
laatste aanpassing
 
ag man ze moete nie zeure met al die regels,,,, word je alleen maar moe van
Datwist ik al jaren terug....ken zo al een paar disco's op noemen die niet brand veilig zijn;)..........best wel jammer eigelijk maarja doe je der aan he:)
elke plaats met een paar honderd rondstuiterende mafkezen is onveilig

nou en

zolang er maar een goede basis is
Ik kijk ook altijd goed rond waar de nooduitgangen zijn.. Er zijn er vaak niet echt veel, vergeleken met het aantal mensen wat binnen zit!
Uitspraak van verwijderd op maandag 13 februari 2006 om 20:55:
Een brandweer blust een vuur. Ze voorkomen een brand dus niet.


o nee wie geeft de gebruikers vergunning af? juist de brandweer. En klopt er iets niet kan je weer terug naar de tekentafel en dus geen vergunning.

ze voorkomt dus wel degelijk althans proberen zoveel mogelijk dingen uit te sluiten wat kan leiden tot een brand. dus (in)direct voorkomen
Een consument of klant ( hoe je het ook noemen wilt,..geef het een naampie ) in ieder geval diegene die een discotheek opzoekt om gezellie wat te drinken en los te gaan op muziek, vraagt er niet naar of er onderzoek is verricht en of de tent goedgekeurd is door de brandweer. Zoiets is iets heel normaal, en daar gaat een mens op aan. Je stapt de tent binnen en je denk er niet bij na of de tent wel of niet goedgekeurd is. Je heb uiteraard uitzonderingen die een installatie perfect bekijken en naar nooduitgangen kijken, maar zeg eerlijk; hoeveel mensen doen dat? Juist,...niet veel. Ik vind dit nieuwsbericht echt schandalig en te gek voor woorden gewoon.
De eigenaren moeten zich echt de tyfus in schamen als hun tent is gekeurd en onveilig is aangeschreven door de brandweer. Misschien eraan gedacht wat voor 'n ramp het kan ontstaan door een simpel brandje? Mensen raken in paniek en gaan over hoofden lopen, zoekend naar een klein wit lampje, of groen lampje waar een mannetje op staat,...juist een pictogrammetje dat wilt zeggen dat dat de nooduitgang is of de nooduitgang-route.
Stelletje fuckers!

Ik vind het niet gek dat de normen hoger opgesteld zijn na de Volendam-ramp.
Ik ben zelf elektriciën en heb zat brandmeld-installaties gemaakt, dus ben me er 100% van bewust. En ja, ik ben toevallig ook zo'n jongen die af en toe naar installaties kijkt in discotheken,...niet alleen discotheken eigenlijk.
Een hele populaire tent in Rotterdam Centrum die al aantal jaartjes oud is, daar moet je 's letten op de installatie. Wat een... troep!
JA :yes: : Heel snel veilig maken die tenten

NEE :no: : Niet later, NU
laatste aanpassing
Uitspraak van M v E © op maandag 13 februari 2006 om 22:52:
Een consument of klant ( hoe je het ook noemen wilt,..geef het een naampie ) in ieder geval diegene die een discotheek opzoekt om gezellie wat te drinken en los te gaan op muziek


Bezoeker :yes:

Een hoer heeft klanten! ;)
 
Uitspraak van Sky_J op maandag 13 februari 2006 om 19:11:
tja, nu even een vraag aan iedereen die hier zit. Als je een discotheek binnen loopt wie van jullie kijkt dan waar de Nooduitgangen zijn

Ik, dat is echt het eerste wat ik doe.
Uitspraak van Sky_J op maandag 13 februari 2006 om 19:11:
Verantwoording draag je met zijn allen en deze ligt niet bij één iemand.

Klopt, maar die begint bij de Uitbater van de zaak, deze heeft te zorgen dat alles in orde is.
Uitspraak van M v E © op maandag 13 februari 2006 om 22:52:
Ik vind het niet gek dat de normen hoger opgesteld zijn na de Volendam-ramp.

Die hadden er al moeten zijn voordat die ramp er was :('

Kun je van Belgie zeggen wat je wilt maar daar zijn al jaren de regels zo en geheel terecht.
Hmm,, dadelijk mogen we niet eens meer binnen roken:o
laatste aanpassing
Uitspraak van » D e n i s e op dinsdag 14 februari 2006 om 14:01:
Hmm,, dadelijk mogen we niet eens meer binnen roken


Zit er helaas ook aan te komen...
maar das wat anders, voor een ander nieuwsbericht :9
Uitspraak van Jappo op dinsdag 14 februari 2006 om 08:02:
Bezoeker :jaja:


Haha, ja precies! (Y) :D Ik kwam ff niet op dat woord.



Uitspraak van » D e n i s e op dinsdag 14 februari 2006 om 14:01:
Hmm,, dadelijk mogen we niet eens meer binnen roken :O


Neem maar van mij aan, dat zal niet lang meer duren.
Of je krijg van die "aparte" ruimtes ( ook wel aquariums genoemd ), waar je mag roken en voor de rest van het pand niet, óf een algemeen rookverbod.

Het wordt écht steeds gekker! :nee:
rook vrij maken die discotheken dan is de kans op brand stukken kleiner
Artiest {SHOWLIST artist 42693, 55587}
Uitspraak van waus in je aus op dinsdag 14 februari 2006 om 17:07:
rook vrij maken die discotheken dan is de kans op brand stukken kleiner

dan komt der bijna niemand meer na die discotheken
Paar keer in Belgie geweest, dan merk je het verschil wel erg goed. Daar heb ik echt serieus nagedacht van wat gebeurd er als er hier iets verkeerd gaat en iedereen moet in een keer allemaal naar buiten.

Brand opzich hoeft de eerste minuten nog geen enorm probleem te zijn maar de paniek die uitbreekt is gevaarlijker. Als (aantal aanwezige bezoekers / bepaalde factor) > aantal nooddeuren = behoorlijk probleem.

Bedoel, laat die tent maar affikken daar is een verzekering voor.
laatste aanpassing
 
neem in het vervolg wel mn eigen brandblusser mee naar binnen :jaja: :p
 
zou je kunnen proberen ja :D
Uitspraak van Dave op dinsdag 14 februari 2006 om 17:36:
Bedoel, laat die tent maar affikken daar is een verzekering voor



Beetje kort door de bocht....zie je geld maar is te vangen als er iets is. En daar heb je dan premie voor betaald:s


Maar je punt is duidelijk, liever materiële schade dan persoonlijk letsel.
laatste aanpassing
Uitspraak van M v E © op dinsdag 14 februari 2006 om 16:59:
Uitspraak van [H4L]O:)Dn¡iSeeO:)[H4L] (l) Maarten:D op dinsdag 14 februari 2006 om 14:01:
Hmm,, dadelijk mogen we niet eens meer binnen roken


Neem maar van mij aan, dat zal niet lang meer duren.
Of je krijg van die "aparte" ruimtes ( ook wel aquariums genoemd ), waar je mag roken en voor de rest van het pand niet, óf een algemeen rookverbod.

Het wordt écht steeds gekker!




Hardstikke jammer,, Trekken ze echt veel minder bezoekers mee aan.. maar voor de niet rokers is dat dus wel weer n stuk beter:).. maarjah.. geld dus niet voor mij O:)
 
Uitspraak van [0570]DERKIE op dinsdag 14 februari 2006 om 17:29:
dan komt der bijna niemand meer na die discotheken


haha laat ze dat maar doen is het er mooi rustig en kunnen wij mooi stampen..:D
ik werk zelf in zenith daar was laats de brandweer geweest op de dag van de opening en alles was goedgekeurdt je wilt niet weten wat er gebeurt asl er brand is de ontruimings plan gaat in werken alles muziek stopt alle lichten gaan alle nooideuren gaan elecktries open dus ( zow hou je eventueel als er geen brand of problemen zijn de jongenetje die niet naar binnen mogen buiten ) en bij ons gaat dan een bandje afspelen met wilt u de pand verlaten enz. ook in engels dus ik zit zelf bij de brandweer en zou willen zeggen die moet een voorbeeld wezen voor alle discotheken
Uitspraak van soundboss op vrijdag 17 februari 2006 om 14:53:
en bij ons gaat dan een bandje afspelen met wilt u de pand verlaten enz. ook in engels dus ik zit zelf bij de brandweer en zou willen zeggen die moet een voorbeeld wezen voor alle discotheken


Jah maar dat is dus niet overal;)