Partyflock
 
­ Nederland

Hoe is de Nederlandse festivalcultuur ontstaan?

gepubliceerd door , op
Hoe is de Nederlandse festivalcultuur ontstaan?
26 mei 2020
In 2019 werden in Nederland maar liefst 1.115 grote en kleine muziekfestivals gehouden. In 2020 was de verwachting dit aantal ook te halen. Helaas heeft het coronavirus roet in het eten gegooid. Gelukkig hebben veel mensen een sim only abonnement, zodat bepaalde festivals online kunnen worden bekeken of herbeleefd. Maar hoe is de Nederlandse festivalcultuur ontstaan?

Monterey Pop
Hoewel het festival Woodstock in 1969 vaak als de moeder van alle festivals wordt gezien, is het een ander festival dat voor inspiratie voor Woodstock zorgde. Aan de westkust van de Verenigde Staten ligt het plaatsje Monterey. Hier vond in 1967 het allereerste meerdaagse popfestival plaats. Dit festival was weer gebaseerd op een lokaal Jazz festival in dezelfde stad. De gedachte achter Monterey Pop was om rockmuziek dezelfde kunststatus te laten hebben als jazzmuziek. Het festival trekt in drie dagen tijd ruim 200.000 bezoekers. Monterey Pop stond voor enkele toentertijd onbekende artiesten voor de start van een grote carrière, zoals Jimy Hendrix en Janis Joplin. Niet alleen werd tijdens Monterey Pop de basis gelegd voor het festivalcultuur, ook de hippiebeweging is hier ontstaan. Het bekende nummer 'San Francisco' is geschreven ter promotie van Monterey Pop en was rechtstreeks van invloed op de hippies die toen tegen de Vietnamoorlog demonstreerden.

Woodstock
Twee jaar later in 1969 werd het festival Woodstock gehouden in het Amerikaanse stadje Bethel. De gehele gedachte achter Woodstock was geïnspireerd op Monterey Pop. Helaas, zo goed als de organisatie van Monterey Pop was, zo chaotisch was die van Woodstock. Dit kwam mede door het onverwachte hoge aantal bezoekers. Er waren 20.000 bezoekers verwacht, uiteindelijk bezochten bijna een half miljoen mensen het festival. Ondanks de chaos werd het wel één van de meest memorabele festivals in de festivalgeschiedenis.

De eerste festivals in Nederland
Geïnspireerd door Monterey Pop, werd in 1967 al het eerste Nederlandse festival gehouden. In Doetinchem werd een beatmarathon gehouden van negen uur. In de Rai in Amsterdam vond in hetzelfde jaar festival Hai plaats. Centraal thema was hier vrede, liefde en hasj. In 1967 vond ook de voorloper van het tegenwoordig bekende festival Lowlands plaats. Toen heette het nog 'Flight to Lowlands Paradise'. Na twee edities flopt het festival, maar de naam Lowlands zou later worden opgekocht. Deze festivals waren allen binnenfestivals en voor maar één dag. In 1970 vond het allereerste buitenfestival plaats voor meerdere dagen: Holland Pop. Helaas bleef het bij één editie, maar de toon voor meerdaagse buitenfestivals was gezet. In datzelfde jaar werd ook de eerste editie van Pinkpop gehouden. Pinkpop zou uitgroeien tot Nederlands grootste festival en is vandaag de dag nog steeds erg populair. Helaas, 2020 wordt een dramatisch festivaljaar in heel Europa. Naast alternatieven, zoals online festivals en de plannen voor een drive-in festival, zullen de echte festivalliefhebbers hun oog alvast op 2021 richten.

6 opmerkingen

Ik durf zelfs wel te beweren dat de Nederlandse festival cultuur zijn oorsprong vindt in het sim only concept.
Wat. Is. Dit???
Artiest {SHOWLIST artist 62016, 34383}
Een zeer veelbelovende titel, maar ik zit nog serieus op m'n honger wanneer ik besef bij de laatste zin te zijn aanbeland.
Er wordt opeens een sprong gemaakt van 1970 naar 2020, in een artikel dat zogenaamd het ontstaan van de Nederlandse festivalcultuur zou gaan behandelen.
Men vermeldt enkele vroege festivals, men beland eind jaren 60 bij 'n soort pop-rock festival, om dan vervolgens te vermelden dat er in 2020 geen festivals zullen plaatsvinden. Men vermeldt letterlijk niks over de generatie Nederlandse festivals die tot in de buitenwereld bekent raakten, die waarschijnlijk ook als eerste Nederlandse festivals internationaal gaan worden geëxporteerd, met name de dance-georienteerde festivals.

Zelfs in de Thunderdome documentaire wordt dit aspectje iets te kort belicht, maar krijg je er wel meer over te horen.
Namelijk Mystery Land als pijler in de Nederlandse maar ook internationale dance-festival geschiedenis.
Ik vind het een gemiste kans dat dit artikel daar minder over praat, en zich voor de geschiedenis van festivals beperkt door pop & rock festivals, en dan eigenlijk een kleine opsomming van enkele vroege jazz, beat, rock festivals 50 jaar geleden direct laat volgen door af te sluiten met een terloopse vermelding dat er in 2020 geen festivals plaatsvinden op de gewone manier.
Alsof de tussenliggende periode 50 jaar routine bevatte?
Uitspraak van Deekore. op maandag 1 juni 2020 om 16:57:
Een zeer veelbelovende titel, maar ik zit nog serieus op m'n honger wanneer ik besef bij de laatste zin te zijn aanbeland.


Dit is een zeer slecht geschreven advertentie die de titel totaal niet waardig is.
Snap niet wat hier de bedoeling van is, idd een stukje nietszeggende geleuter wat waarschijnlijk een willekeurige schoolkrant niet eens gehaald zou hebben wegens gebrek aan relevantie.

Op PF een artikeltje plaatsen met de titel: "Hoe is de Nederlandse festivalcultuur ontstaan?" en dan Dance Valley en Mysteryland niet noemen...
I rest my case.
Artiest {SHOWLIST artist 65798, 65100, 60976}
Wel leuk om te lezen wat de eerste festivals waren, maar inderdaad, wat was bijvoorbeeld het eerste officiele dancefestival van NL, hoe kwam dit tot stand etc. Dat zou je in dit stuk verwachten. Beetje teleurstellend
Uitspraak van Dano1974 op dinsdag 2 juni 2020 om 12:41:
Dit is een zeer slecht geschreven advertentie die de titel totaal niet waardig is.


Echt heel slecht!
Ik kan ook totaal geen link leggen tussen Ppricewise en de geschiedenis van festivals??? Dit slaat echt werkelijk waar nergens op.