Partyflock
 
­ Nederland

50ste Mega Platen & CD Beurs

gepubliceerd door , op
Op zaterdag 17 en zondag 18 november vindt in de Jaarbeurs Utrecht de Mega Platen & CD Beurs plaats. Op deze beurs, die voor de 50ste keer wordt gehouden, komen muziekliefhebbers en muzikanten uit de hele wereld bij elkaar om platen te kopen, boekpresentaties bij te wonen, live optredens te zien en exposities te bezoeken op het gebied van muziek. Dit najaar zal de beurs drie grote exposities tonen. De eerste getiteld Amazing Album Artâ is gecureerd door popcultuurexpert Johan Kugelberg (USA). De tweede expo toont het persoonlijk archief van Joy Division bassist Peter Hook (UK). En de derde bestaat uit psychedelische jaren zestig posters van en met kunstenaar Nigel Waymouth (UK). Er zijn optredens van onder andere Gruppo Sportivo en Bert Heerink (Vandenberg), diverse boekpresentaties waaronder een nieuw boek over Zappa geschreven door Peter Sijnke. Speciale gasten zijn onder andere Jon Savage (UK) en Peter Hook (UK). Fanatieke verzamelaars kunnen hun hart ophalen bij de presentatie van een gratis gelimiteerd singletje met Tim Knol en Kevn Kinney.

"Amazing Album Art" met Johan Kugelberg (USA) en Jon Savage (UK)
Vijftig zeer bijzondere platen met speciale hoezen zijn te zien tijdens deze expositie samengesteld door de Amerikaanse popcultuurkenner en schrijver Johan Kugelberg (USA). Sommige hoezen zijn door de artiest zelf gemaakt of door beroemde kunstenaars zoals Andy Warhol of Karel Appel. Andere platenhoezen zijn controversioneel, uit de handel genomen of door platenmaatschappijen nooit uitgebracht. Zeer speciaal en zeldzaam zijn de eerste platen van Afrika Bambaataa en andere DJ uit de beginperiode van de HipHop. Zowel Jon Savage als Johan Kugelberg signeren hun diverse boeken en geven mondeling toelichting op de getoonde hoezen.

Joy Division expo met special guest bassist Peter Hook (UK)
Op een andere expositie is een groot deel van het persoonlijk archief van Peter Hook te zien. Bassist Hook speelde samen met Ian Curtis in Joy Division en New Order. Omega Auctions (UK) toont het gehele weekeinde de beste stukken uit Hook prive collectie.

Gruppo Sportivo en Bert Heerink & Friends presenteren nieuwe albums
Tijdens deze feestelijke 50ste editie zijn er optredens met Meet and Greets van Gruppo Sportivo en Bert Heerink (Vandenberg). Gruppo Sportivo lanceert op 16 november a.s. het eerste album in 14 jaar getiteld Great en Bert Heerink presenteert en signeert zijn onlangs op het Strengholt label verschenen dubbel elpee getiteld Officially (G)old. Daarnaast treden er diverse dj's op en de Utrechtse formatie Grey Nomad

Demonstratie Vinyl persen met Tim Knol (NL) & Kevn Kinney (USA)
In Nederland heeft 1 vinylfabriek de cd- en downloadperiode overleefd. Record Industry Haarlem perst vinyl voor geheel Europa en zal op de beursvloer door middel van diverse demonstraties tonen hoe dit proces in werking gaat. Speciaal voor de vijftigste beurs heeft Record Industry een vinylplaat geperst met medewerking van Tim Knol en zijn Amerikaanse muzikale vriend Kevn Kinney (frontman van Drivin Nâ Cryinâ). Beide hebben een nummer van elkaar opgenomen en een aantal van deze unieke en gelimiteerde singles zal tijdens de beurs worden gelanceerd en gratis worden verspreid onder de bezoekers.

Psychedelische Posters met kunstenaar Nigel Waymouth (UK)
Pink Floyd, Jimmy Hendrix en de Beatles traden midden jaren 60 op in de fameuze UFO club in Londen. De posters voor deze club werden onder andere ontworpen door Nigel Waymouth en zijn tegenwoordig zeer gezocht. Een groot aantal originele exemplaren zijn te bewonderen op de beurs en Waymouth is persoonlijk aanwezig voor tekst en uitleg.

Andere activiteiten
  • Omega Auctions (UK) veilt bijzondere en zeldzame vinylplaten op zaterdag.
  • Popcultuurhistoricus Peter Sijnke lanceert op zaterdag zijn nieuwste boek over Frank Zappa met medewerking van Vincent Bijlo, Peter Bolderman en Reina Heddema.
  • The Three Imaginary Boys presenteren de gratis pop quiz op zondagmiddag met veel prijzen zoals concertkaartjes.


50ste Mega Platen & CD Beurs 2018
  • Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein 6 te Utrecht
  • Zaterdag 17 november (9.00 tot 17.00 uur) en op zondag 18 november (10.00 tot 17.00 uur)
  • Voorverkoop via www.recordplanet.nl: 12,50 euro. Entreekaarten aan de kassa: 14 euro. Kinderen tot en met elf jaar gratis.
  • Kijk voor het laatste nieuws, aanvangstijden en optredens van speciale gasten op recordplanet.nl