Partyflock
 
­ Nederland

Interview Headhunterz: 'Mijn grootste fout was ook de beste zet'

gepubliceerd door , op
Interview Headhunterz: 'Mijn grootste fout was ook de beste zet'
27 juni 2017
ArtiestHeadhunterz Site
Headhunterz is het alias van hardstyle-dj Willem Rebergen, die in 2014 de switch naar EDM maakt. In 2017 hervindt hij zijn oude liefde. Terugblikkend op het EDM-avontuur én het jaar waarin hij terugkeerde naar de hardstyle, overheerst bij hem een gevoel van persoonlijke én zakelijke overwinning. "Het is een mooi hoofdstuk in mijn carrière geworden."

"Toen ik muziek ging maken was hardstyle een logische keuze", vertelt Rebergen. "Dat was de muziek waarnaar mijn vrienden luisterden en die in de lokale clubs werd gedraaid. Ik was destijds een jaar of 17 en dacht daar verder niet over na. Mijn wereldje was heel klein. Vervolgens ging het me opeens voor de wind en ontdekte ik de grote wereld. In de hardstyle had ik op den duur alles bereikt wat er op dat moment te bereiken viel. Er zit nu eenmaal een plafond aan, dat is de realiteit. Elk jaar was ik hetzelfde rondje aan het doen. Dat gaf me de drang om mezelf te bewijzen dat dit niet het enige was dat ik kon. En natuurlijk heb ik ook wel naar het geld gekeken. Je bent als artiest een creatieveling, maar ook een ondernemer. Tenminste, je wordt geforceerd om ondernemer te zijn, anders kun je in deze wereld niet overleven. Je moet voor groei gaan. Succes behalen is in bepaalde mate een uitdaging. Ik ben niet gefixeerd op geld, maar om je bedrijf te zien groeien, die progressie te zien, dat is echt leuk."

Familiegevoel
In 2014 maakt Rebergen de switch van hardstyle naar EDM. Drie jaar lang staat hij op het podium naast de absolute top. Hij toert met Steve Oaki, staat op het Ultra Music Festival, Coachella en EDC Las Vegas, vliegt wekelijks de halve wereld over en scoort hits. Maar al groeit zijn bankrekening gestaag, toch begint Willem zich te realiseren dat hij niet in deze scene thuishoort. "Je weet vaak pas wat je kwijt bent als je het niet meer hebt. Ik heb me op alle vlakken creatief kunnen uiten, maar ik heb er geen voldoening uitgehaald. Qua optredens miste ik heel erg het familiegevoel, het samenkomen met andere artiesten. In de EDM zat ik echt op een eilandje. Die wereld is veel minder amicaal. Ik mis de ziel. Het is vaak een keiharde, competitieve business. Artiesten vechten om bovenaan te staan op line-ups, over de vraag hoeveel vuurwerkshots je ten opzichte van een ander krijgt en ga zo maar door. En er zijn allerlei spelletjes gaande, veel artiesten kijken elkaar niet eens aan. Dat begon aan mij te knagen, het trok me echt een beetje leeg. Ik wist dat er een wereld was die me met open armen weer zou ontvangen, waar ik me thuis voel. Op den duur dacht ik: waar ben ik voor aan het wegrennen?"

Eind juni 2017, op festival Defqon.1, kondigt Rebergen tijdens de knallende eindshow zijn terugkeer aan. En de fans? Die huilen van geluk.

Het onbewandelde pad
Zijn terugkeer mag dan een gevoelsbesluit zijn, zakelijk gezien is het ook een hele slimme zet. 'The Return of Headhunterz', het evenement in de Ziggo Dome waarmee Headhunterz zijn terugkeer met zijn fans wil vieren, was binnen 30 minuten uitverkocht. Rebergen: "De storytelling klopte helemaal. Mijn terugkeer had de perfecte marketingstunt kunnen zijn, maar het was juist mooi omdat het echt was. Niet geregisseerd. Diep van binnen voelen fans aan of iets klopt. Dat pure kun je niet faken. Als ondernemer kun je jarenlang zoeken naar de perfecte formule, maar zodra die eenmaal staat is dát niet meer de formule – juist omdat die al staat. Het onbewandelde pad, dat is het geheim. Naar de EDM gaan en vervolgens terugkeren in de hardstyle is een van de mooiste beslissingen die ik genomen heb, dat is een uniek verhaal. Een voorbeeld van storytelling waar ik als creatieveling van houd en nu de vruchten van pluk, zonder dat ik daarop heb moeten inleveren. In 2012 had ik al een keer de Ziggo Dome gedaan. Nadat ik voor 'The Return of Headhunterz' de handen ineensloeg met Q-dance, waren we ervan overtuigd dat dat makkelijk nog een keer moest lukken. Als mensen zolang hebben moeten wachten op Headhunterz, gaat uitverkopen sowieso lukken. Schaarste kan heel veel vraag genereren. We hadden binnen een halfuur zo'n 13.000 tickets verkocht. Ik denk dat we ook nog wel een tweede avond hadden kunnen doen, maar die beslissing heb ik aan Q-Dance overgelaten. Zij wilden op safe spelen. Bovendien was het zonde geweest als die tweede avond niet uitverkocht was geraakt. Dat haalt dan toch de magie een beetje weg. Ik ben trouwens aan het kijken naar mogelijkheden om in de toekomst zelf evenementen te ontwikkelen. Momenteel verkeer ik in de positie dat ik met zekerheid kan zeggen dat ik goed ben voor een hele grote kaartverkoop. Daar kun je natuurlijk wel wat mee."

Leerproces
En dat gevreesde plafond? De reden waarom hij destijds wegliep uit de hardstyle? "Muziek maken is een oneindig leerproces. Je kunt jezelf altijd uit blijven dagen, ook binnen één genre. Qua optredens is er een limiet, ik hoef echt niet 365 dagen per jaar weg te zijn. Wel wil ik de beste versie van mezelf zijn. Als ik groei wil doormaken, zijn er nog talloze andere creatieve manieren om te ondernemen. Het niveau van hardstyle omhoog tillen, het wereldwijd als merk neerzetten. We kunnen het in dit kleine wereldje iets professioneler aanpakken, dat heb ik ervan geleerd. Toffe videoclips maken, nieuwe merchandise in de markt zetten. Ik probeer alles wat erbij komt kijken, niet alleen de muziek, net iets mooier te doen."

12 opmerkingen

Leuk, eerlijk verhaal.
Die terugkeer, het moment tijdens de show op Defqon lijkt me een vrij pure reactie inderdaad....toffe gast, en keuze die respect verdiend.
laatste aanpassing
Ben zelf niet echt een supergrote fan van Heady, al heeft ie vroeger echt hele mooie shit gemaakt. Maar zijn terugkeer feest was wel echt mooi. Dat ie lekker gay op het podium stond te huilen, had wel wat. Maar voor nu moet ie uitkijken dat ie niet teveel uitgemolken wordt. Hij is diverse keren surprise act geweest en nu een groot terugkom feest. Het speciale is er voor nu wel even af. Als ie nu in dit tempo doorgaat ben ik voorlopig wel weer even klaar met hem.

Maar fijn dat ie terug is. Gun het hem wel. (F)
Uitspraak van B-Flock :bounce: op woensdag 13 december 2017 om 20:01:
Dat ie lekker gay op het podium stond te huilen


Waarom is dat nou weer gay? Omdat een man zijn emoties laat zien is het meteen gay :/
Uitspraak van kbm_ op zaterdag 16 december 2017 om 10:23:
▶Uitspraak van B-Flock :bounce: op woensdag 13 december 2017 om 20:01:Dat ie lekker gay op het podium stond te huilen
Waarom is dat nou weer gay? Omdat een man zijn emoties laat zien is het meteen gay :/

Neem het ff niet zo serieus man. Ik heb na afloop reacties gelezen dat mensen erover zaten te janken vandaar. Ik vond het juist wel mooi.
Uitspraak van B-Flock :bounce: op woensdag 13 december 2017 om 20:01:
Maar voor nu moet ie uitkijken dat ie niet teveel uitgemolken wordt. Hij


Alles leuk en aardig inderdaad dat comeback -gebeuren, maar ik heb nog geen nieuwe muziek van hem voorbij horen komen dat me aandacht heeft getrokken.
Als je dan zo overdreven sentimenteel iedereen laat weten dat je terugkomt omdat je de scène zo ontzettend hebt gemist, dan moet je ook met wat nieuws komen ook ipv oude plaatjes opzetten en op het podium (zogenaamd emotikneel) staan te huilen
laatste aanpassing
Ja, zijn er eigenlijk nieuwe platen? Ben wel benieuwd :)
Uitspraak van actief op zaterdag 16 december 2017 om 13:28:
Ja, zijn er eigenlijk nieuwe platen? Ben wel benieuwd

Bij zijn terugkom feest heeft ie nieuwe tracks gedraaid. Misschien even op zijn Spotify kijken of op zijn Facebook pagina? Zal vast wel ergens terug te vinden zijn.
Is echt genoeg nieuwe muziek in de maak. Een aantal nummers zijn al voorbij gekomen, daarvan een lijstje:

- Destiny
- Takin it back
- Path of the Hunter
- Can't stop us now (samen met NC en Wildstylez)
- Church (samen met Sub Zero Project)
- On the Block
- Rescue me (samen met Sound Rush)

Hij is bezig met een mini-album dus er zal ongetwijfeld meer materiaal zijn. :)
laatste aanpassing
Uitspraak van toerist op zaterdag 16 december 2017 om 12:16:
Als je dan zo overdreven sentimenteel iedereen laat weten dat je terugkomt omdat je de scène zo ontzettend hebt gemist, dan moet je ook met wat nieuws komen ook ipv oude plaatjes opzetten en op het podium (zogenaamd emotikneel

Het eerste uur heeft ie ouwe meuk gedraaid maar daarna is ie volgens mij overgegaan op nieuwe muziek. Zie reactie boven mij.
Uitspraak van B-Flock :bounce: op zaterdag 16 december 2017 om 17:09:
daarna is ie volgens mij overgegaan op nieuwe muziek


Ik weet dat hij nieuwe muziek heeft uitgebracht. Ik heb er ook een paar van beluisterd. Kon er eerlijk gezegd niet warm of koud van worden. Ik had stiekem gehoopt dat juíist hij wel met originele dingen zou komen, maar wat niet is kan nog komen
Prima interview :)