Partyflock
 
­ Nederland

Techno, toneel en kunst tijdens Opmars

gepubliceerd door , op
Opmars
8 mei 2015
Het moet allerminst een standaard stapavond worden. Club Smederij in de Spoorzone 013 vormt dit weekend het toneel voor de eerste editie van Opmars. Techno gaat er samen met toneel en kunst.

Opmars wordt georganiseerd door stichting Flink. In die stichting werken tien Tilburgers in de leeftijd van 17 tot 29 jaar samen. Ze willen de grenzen tussen de subculturen slechten, vertelt Tim Hobbelman. "Als skater kun je bijvoorbeeld bij het skatepark terecht, maar er zijn veel jongeren in Tilburg die niet bij één subcultuur passen. Die willen wij iets bieden. We hopen zo ook dat diverse subculturen met elkaar in contact komen."

Dystopie
Dat 'slechten' willen ze voor elkaar krijgen door het organiseren van themafeesten. Het eerste feest genaamd Nieuwe Maan (met als thema leven) werd begin dit jaar in Soul Café in TalentSquare gehouden. Er was muziek en bezoekers konden bijvoorbeeld zelf vloeistofprojecties maken. Bij het feest aanstaande vrijdag staat 'Kracht en Macht' centraal, het feest moet de sfeer van een dystopische samenleving uitademen. "Die we kennen uit boeken als 'A Brave New World' en '1984'', vertelt Hobbelman.

Centraal staat 'een machtsbeleving' waar ook de bezoeker deel van uitmaakt. Zo brengt Nick J. Swarth een heftige speech ten gehore en voert kunstenaar LEVI een live performance op. Die laatste drukt met zijn 'zijn krankzinnige live art het gevoel van revolutie uit'. Terwijl LEVI werkt, draagt dichter Martin Beversluis voor en klinken de beats van DJ Of The Second Moon.

Festival
Het is meer dan een feest, benadrukt Hobbelman. "Maar wie dat wil kan de theaterkant van zaken laten zitten". Als muziek is er minimal, techno, future bass, ambient en doomcore. Het wordt spannend, vertelt hij, want de Flink-feesten moeten uiteindelijk in een festival uitmonden. Zo zijn de stichting Flink-leden als vrijwilliger bij festivals als Woolstock en Incubate gaan helpen. "Om ervaring op te doen. In de toekomst willen we een week lang met een programma in de stad staan."