Partyflock
 
­ Nederland

Mezz Breda wil verbouwen

gepubliceerd door , op
Mezz Breda wil verbouwen
18 mei 2015
LocatieMEZZ Site
Om de positie van MEZZ te verstevigen ten opzichte van de concurrentie en te voldoen aan de hogere eisen die bezoekers en optredende acts stellen, zijn diverse bouwkundige en installatietechnische aanpassingen nodig. Het niet tijdig nemen van maatregelen brengt de exploitatie van MEZZ in de nabije toekomst in gevaar.

In twaalf jaar heeft MEZZ een reputatie opgebouwd als een bijzonder vormgegeven popzaal met een uitstekende akoestiek en een breed aansprekend programma. Echter van het begin af aan is MEZZ opgezadeld met een pand met voor het gebruik als podium ernstige gebreken.

Zo bestaat het bijvoorbeeld dat een deel van de bezoekers wel het concert kunnen horen, maar niet kunnen zien waardoor men entreegeld terug eist of teleurgesteld vertrekt. Het is een van de meest schrijnende voorbeelden, maar niet het enige: MEZZ kampt ook met lange rijen buiten, slechte bereikbaarheid van de bars, falende luchtverversing, nauwelijks comfort en amateuristische voorzieningen backstage.

Toegenomen verwachtingen bezoekers
In de afgelopen jaren is de manier waarop het publiek poppodia beleeft enorm veranderd. Van een letterlijk en figuurlijk gesloten organisatie gericht op subculturen naar een open platform voor een brede groep bezoekers van alle leeftijden. Er zijn meer ontwikkelingen waar te nemen die van invloed zijn op het functioneren en exploiteren van MEZZ als bruisend en onderscheidend poppodium.

Zoals toegenomen verwachtingen van de concert- en dance bezoeker op het vlak van muziekbeleving, toegankelijkheid, gastvrijheid, faciliteiten, digitale interactie, het veranderende podiumlandschap met grotere en concurrerende podia in de omgeving, het uitdijende festivalseizoen, stijgende kosten en geluids- en exploitatie-eisen.

Exploitatie in gevaar
Als MEZZ niet tijdig maatregelen neemt zal dat de exploitatie in de nabije toekomst in gevaar brengen. MEZZ heeft een renovatie nodig om ook in de toekomst een vitaal poppodium te blijven met een sterke marktpositie en een sluitende exploitatie.
MEZZ heeft in de afgelopen periode de nodige maatregelen getroffen om te komen tot een gezonde bedrijfsvoering. In 2014 sluit de stichting af met een financieel klein positief resultaat. MEZZ trok in 2014 64.889 bezoekers, een kleine daling ten opzichte van 2013 maar met een beter rendement.

Bouwkundige en installatietechnische aanpassingen
MEZZ moet nu uiterlijk in 2016 de tweede stap nemen om de positie te verstevigen ten opzichte van de concurrentie, te voldoen aan de hogere eisen die bezoekers en optredende acts stellen en een eind te maken aan overlast voor de omgeving.

Daarvoor zijn diverse bouwkundige en installatietechnische aanpassingen nodig, o.a.:
  • Het realiseren van betere faciliteiten voor de bezoekers (zoals goede zichtlijnen op het balkon, werkende klimaatinstallaties, een praktische kassa, een betere doorstroming met extra ingang naar de zaal, het realiseren van een foyer met zitplaatsen en kledinglockers, een rookruimte, de bereikbaarheid van de bars en de capaciteit van de grote zaal);
  • Verbetering voor personeel (toiletten, daglicht) en muzikanten (sanitair en faciliteiten, een praktische toegang);
  • Het realiseren van een werkende inpandige laad- en losruimte;
  • Verbetering van de exploitatie door uitbreiding van de Kleine Zaal naar een volwaardige zaal voor maximaal 200 bezoekers door middel van bebouwing van het terrasgedeelte;
  • Wegnemen van de overlast van o.a. de genoemde laad- en lossluis, afsluiting van de veranda, verbetering geluidsisolatie Kleine Zaal en realisatie van een inpandige rookruimte.


Voorstudie in 2015
MEZZ heeft in de afgelopen periode haar problematiek bij de gemeente Breda voorgelegd middels een eerste eigen studie 'Initiatieffase'. Dit heeft als gevolg gehad dat momenteel de oorspronkelijke architect Van Egeraat met een voorstudie is belast. Daarnaast is MEZZ opgenomen in de kadernota 2016 van de gemeente Breda.

Daar is echter nog geen bedrag aan gekoppeld. MEZZ gaat er vanuit dat de financiering van deze renovatie deels op het conto van de gemeente als gebouweigenaar komt in het kader van onderhoud en gebreken, deels op basis van verhoging van de huurprijs en sponsorwerving. Met betrekking tot duurzaamheid en investeringen vanwege inhoudelijk beleid worden er aanvragen gedaan bij een aantal fondsen waaronder die van de Provincie Brabant.

In juni 2015 worden de afronding van de voorstudie en de vaststelling van het renovatiebedrag verwacht. In de komende periode zet MEZZ haar lobby voort met de dringende oproep aan de gemeenteraad en college van B & W van Breda om de financiering te realiseren.