Partyflock
 
­ Nederland

NDSM-werf maakt bamboebos

gepubliceerd door , op
NDSM-werf maakt bamboebos
13 mei 2015
LocatieNDSM-Werf Site
De 'grijze' NDSM-Werf vergroent! Ondernemers op de NDSM en de Gemeente Amsterdam hebben de handen ineengeslagen om een enorme partij bamboe naar Noord te halen. De struiken hebben een lengte van 5 tot wel 8 meter en floreren vanaf Hemelvaartsdag, bij festival Hemeltjelief! dat dit jaar in het teken staat van de aap en zijn leefomgeving.

Mobiel groen
De planten zijn uit het oosten van het land naar Amsterdam Noord getransporteerd, om daar in houten kuubskisten te worden overgepot. Vooralsnog zijn er zo'n 70 kuubskisten gevuld met aarde en bamboe, die na het festival over de werf worden verspreid onder deelnemende partijen als Bistro Noord, Stichting NDSM, Pllek, Brooklyn Hotel en initiator van het project: Noorderlicht Café. Ook de festivalorganisaties van Damaris en Amsterdam Kookt doen mee.

"Doel van dit project is om de relatief grijze werf te voorzien van mobiel groen dat op verschillende manieren is in te zetten bij evenementen en als aankleding van de NDSM in het algemeen", aldus Jasper Helmer, mede-eigenaar Noorderlicht Café en verantwoordelijk voor de decoratie van Hemeltjelief! festival. "Bamboe is groen, groeit snel, geeft beschutting als het waait en schaduw als de zon schijnt. Doordat we met veel partijen zijn kunnen we de kosten splitten en heeft iedereen er profijt van!"

Mus must
Het 'mobiele bamboebos' dient niet alleen ter decoratie: ook mussen zijn dol op bamboe. De NDSM-Werf wordt momenteel grondig opgeknapt, wat diverse grondwerkzaamheden met zich meebrengt (zoals de aanleg van leidingen voor gas, water, elektra). Onontkoombaar gevolg hiervan is dat er nogal wat bomen worden gekapt, waarin de mus huist. Ter compensatie draagt de Gemeente Amsterdam een groen steentje bij door een flink aantal gevulde kuubskisten voor haar rekening te nemen.

4 opmerkingen

Bamboe? Doe dan iets Hollands. Legio mogelijkheden.
laatste aanpassing
Ik vind het wel een leuk initiatief, al moet ik wel zeggen dat het juist het rauwe van het NDSM terrein is waar ik zo van houd. Maar goed het groen is dus ook mobiel dus ik ben benieuwd :)
Uitspraak van FailingWings op donderdag 14 mei 2015 om 12:26:
dat het juist het rauwe van het NDSM terrein is waar ik zo van houd.


Dat dus....is voor sommige events natuurlijk leuk een beetje groen, maar voor andere events is een industriële omgeving juist veel cooler!
Benieuwd hoe dit in de praktijk gaat werken / eruit gaat zien :)
Bamboe? Doe dan iets Hollands. Legio mogelijkheden. (in plantenbakken in de volle zee wind) de meeste bomen in plantenbakken waaien om hoor. bamboe geeft te minste mee met de wind en ga inderdaad daar de grond niet meer in met bomen ivm leidingen voor gas, water, elektra, maar ook vervuiling van de grond. ik zeg prima na gedacht alleen had er enkele lagere bloeiende plantenbakken van gemaakt voor de Bijen en vlinders.