Partyflock
 
­ Nederland

Eindbaas signaleert explosie 8-bit cultuur dit najaar

gepubliceerd door , op
Eindbaas 14 preparty
6 augustus 2014
Eindbaas. Internationaal erkend als een van de grootste chiptunes feesten ter wereld. Op deze dance events gaan mensen los op elektronische muziek die live wordt geproduceerd met vintage game consoles uit de jaren '80 en '90 zoals de Nintendo Gameboy. De veertiende editie vindt plaats op 4 oktober in de Melkweg, Amsterdam.

Retro gaming begint een fenomeen te worden...
  • Op het grootste hackers event van Europa, het OHM festival, dat begin deze maand plaatsvond, was een van de grootste festival area's aan retro gaming gewijd.
  • 13 september opent de TonTon Club op de wallen in Amsterdam. Dit is een arcade hal oude stijl, gecombineerd met veel kunst en een bar.
  • Op 14 en 15 september vindt de Retro Gaming Expo plaats in Beeld en Geluid in Hilversum
  • 24 september is de officiële opening van '8-Bit Love Story', een vintage gaming hang-out in A-Lab, het oude Shell laboratorium in Amsterdam Noord.


Zou Nederland een trendsetter kunnen zijn met 8-bit cultuur?
Hoog tijd voor een lijvig artikel! Vooral nu, omdat bovenstaande allemaal in augustus, september en oktober plaatsvindt. Eindbaas is daarbij een goed uitgangspunt, want waar retro gaming een afgesloten hoofdstuk in de media geschiedenis vormt, gaat chiptunes muziek veel verder en gebruikt de techniek van toen voor de muziek van nu. Met een avontuurlijke DIY houding heeft Eindbaas de afgelopen vijf jaar deze bijzondere niche in elektronische muziek gestimuleerd door de beste chiptune artiesten ter wereld naar Nederland te halen, waarbij het internationaal gemengde publiek zaal na zaal wist uit te verkopen. Een op zichzelf staande aankondiging van het eerstvolgende feest is leuk, maar het grote plaatje is natuurlijk een stuk interessanter als je kijkt naar alle 8-bit activiteit die er deze maanden in de lage landen plaatsvindt.

Wat is Chiptune?
Chiptune is elektronische muziek die wordt gecomponeerd met vintage game consoles uit de jaren '80 en '90, zoals de Nintendo Gameboy, NES, Amiga, Atari en C64. Het is een relatief jong elektronisch genre dat je zelden elders hoort, maar goed wordt bezocht, door de succesvolle combinatie van dance en live acts.

Line-up
George & Jonathan Verenigde Staten

Chiptune's enige echte lifestyle goeroes George & Jonathan komen invliegen uit New York om je het een en ander te leren: hoe te dansen, hoe je te kleden, hoe te leven! En zij kunnen het weten, omdat deze jongens tot de absolute wereldtop van de chiptunes behoren, met hun super hete chipfunk als een Sega Megadrive met hotsauce. Djaaa!

Sabrepulse Verenigd Koninkrijk
Chiptune hotshot Sabrepulse blijft maar fantastische muziek uitspuwen, van dubstep naar drum & bass en van electro naar goeie ouwe house. Zijn nieuwe meesterwerk 'Bad Code E.P.' komt eind deze zomer uit en zal voor het eerst live te horen zijn hier op Eindbaas.

_ensnare_ Verenigd Koninkrijk
Paul Taylor wordt algemeen bewonderd om zijn soundtrack bij de gelauwerde indie game 'Frozen Synapse'. Maar toen zijn chiptunes alter ego _ensnare_ het Blip festival in Australie in 2012 afsloot met een epische set, was een ware _Eindbaas_ geboren.

En verder:
gwEm DJ set Verenigd Koninkrijk
Men of Mega Bart DJ set Nederland
Eindbaas DJ's

5 opmerkingen

 
"Het is een relatief jong elektronisch genre dat je zelden elders hoort, maar goed wordt bezocht, door de succesvolle combinatie van dance en live acts."

Helemaal niet waar! (n)
Uitspraak van verwijderd op zaterdag 31 augustus 2013 om 11:18:
"Het is een relatief jong elektronisch genre dat je zelden elders hoort, maar goed wordt bezocht, door de succesvolle combinatie van dance en live acts."

Helemaal niet waar! (n)


ben het toch wel op zich eens met de stelling!
 
Uitspraak van langemike op zondag 1 september 2013 om 03:56:
ben het toch wel op zich eens met de stelling!


Ja eigenlijk klopt het zeker dat je het zelden ergens hoort. Maar "Het is een relatief jong elektronisch genre" slaat nergens op. Het is er al langer dan bijna alle elektronische muziek genre's.
Uitspraak van verwijderd op zondag 1 september 2013 om 15:52:
"Het is een relatief jong elektronisch genre"

Het genre is inderdaad niet 'relatief' jong, maar de feesten zijn dat (in nederland) op zich wel. Dit is pas iets van de laatste jaren. :D
 
Uitspraak van langemike op dinsdag 3 september 2013 om 09:34:
Dit is pas iets van de laatste jaren.


Ja ben ik het mee eens! Had eigenlijk alleen het eerste stukje moeten citeren hehe.