Partyflock
 

Dance-organisaties verwikkeld in rechtszaak met auteursrechtenorganisatie SENA

gepubliceerd door , op
Dance-organisaties verwikkeld in rechtszaak met auteursrechtenorganisatie SENA
17 oktober 2012
Verschillende grote dance-organisaties voeren op het moment een felle strijd met auteursrechtenorganisatie SENA over het bedrag dat ze af moeten dragen. Die strijd is al gaande sinds 2004 en mondde uit in een bodemprocedure, waarin dinsdag beide advocaten hun zaak mochten bepleiten. Advocaat Bjorn Schipper namens de organisatoren: 'Organisatoren kunnen zich niet aan de indruk onttrekken dat SENA veronderstelt dat zij de cash cows van de dance zijn, die excessief verhoogde tarieven kunnen opbrengen. Niets is minder waar.'

Het conflict stamt al uit 2004, toen SENA flinke tariefverhogingen aankondigde. In 2008 escaleerde het verder toen SENA met een nieuwe tariefsverhoging kwam, nog voor het vorige geschil opgelost was. In 2009 sleepte SENA de organisatoren voor De Rechter. Grote organisatoren betalen net als clubs al sinds jaar en dag een bedrag voor het afspelen van auteursrechtelijk beschermde muziek op hun evenementen, zoals cafés ook een bedrag afdragen voor het gebruik van muziek in hun etablissement. Draait een dj zijn eigen platen, dan vloeit dat geld weer terug naar hemzelf. Draait hij muziek van een ander, dan profiteert diegene mee van het succes. Het af te dragen bedrag is gerelateerd aan de grootte van een evenement.

Met dat principe op zich hebben de dance-organisatoren geen problemen. De onvrede zit hem in een flinke een eenzijdig door SENA bepaalde verhoging van de tarieven, waardoor grote ('buiten') events ook nog eens veel meer betalen dan clubs. In 2010 dreigde het al tot een rechtszaak te komen, maar na een directiewisseling bij SENA leek het toch tot een oplossing te komen. Aan tafel zaten toen VVEM, ID&Q, MOJO en UDC. Zij zouden SENA een tegenvoorstel gedaan hebben. Schipper: 'Hoewel deze gesprekken een stuk constructiever verliepen dan voorheen, is helaas geen regeling getroffen. SENA wenst onder de streep namelijk steeds op dezelfde bedragen uit te komen.' Daarnaast bestaat onvrede over de bestemming van de gelden. SENA heeft op dit moment geen deal met DJ Monitor, een organisatie die precies bijhoudt welke muziek op de dansvloer klinkt.

Volgens Schipper probeert SENA met een vreemde argumentatie te betogen dat grote buiten-events een andere rol spelen dan reguliere clubs. 'SENA stelt kort gezegd dat het bij bezoek aan clubs meer om 'ontmoeting' en 'uitgaan' zou gaan en dat dance geen centrale en prominente rol zou spelen.' Het tegenovergestelde is waar, zo stelt de advocaat. 'De events 'buiten' zijn per definitie (entertainment) totaalconcepten waarbij de muziek slechts een van de belevingsfacotren is, naast de thematiek en creatieve en visuele uitwerking van het concept. [.] Eigenlijk geeft SENA hiermee aan dat zij niet weet waarvoor een deel van haar achterban staat. Het draait bij clubs namelijk al tientallen jaren – sinds RoXy – om dance. De organisatoren bestaan mede bij de gratie van de events die zij het gehele jaar door in clubs, poppodia en venues organiseren. De feiten en cijfers spreken SENA ook zwaar tegen.' Schipper wappert ook met het nieuwe rapport Dance-Economics, waarin staat dat events in clubs een totale waarde van 147,6 miljoen euro hebben. 'Het maakt muzikaal niet uit of DJ's tussen bakstenen of tentdoeken draaien.'

Bij SENA is niemand beschikbaar voor commentaar. De uitspraak in de bodemprocedure is op 9 januari.

Bron: 3Voor12

21 opmerkingen

 
Artiest 8pm
Als je bedoelt dat verwikkelt in de titel met een d zou moeten ... het staat er goed, het is verwikkelT ... het is tegenwoordige tijd dus stam + T ... :-)
 
Uitspraak van GianniM op donderdag 29 november 2012 om 09:35:
*verwikkelDDD


Is gewoon met een t hoor :facepalm:
Vind het eerder grappig dat ze een techno-dj als rechter hebben :9
Uitspraak van verwijderd op donderdag 29 november 2012 om 09:47:
techno-dj als rechter


:lol: inderdaad!
Uitspraak van verwijderd op donderdag 29 november 2012 om 09:44:
Als je bedoelt dat verwikkelt in de titel met een d zou moeten ... het staat er goed, het is verwikkelT ... het is tegenwoordige tijd dus stam + T ... :-)


allemaal fail :fail:

het is namelijk geen tegenwoordigde tijd stam T, want het is een voltooid deelwoord, er zou voor de volledigheid het woord IS tussen moeten....

aangezien de L niet in het kofschip zit, is verwikkeld dus met een D....
:facepalm:
Partyflockers zijn verwikkeld in strijd met Nederlandse spelling.
Ik heb zo het vermoeden dat de gelden die SENA binnenharkt met dance-events, niet bepaald terugvloeien naar de artiesten ;).

Maar daar zullen we nooit achter komen ben ik bang voor :)
Uitspraak van Bobje op donderdag 29 november 2012 om 12:32:
:facepalm:
Partyflockers zijn verwikkeld in strijd met Nederlandse spelling.


pfff nooit opgelet daar
maar gaat flockie het nog aanpassen?
Uitspraak van FR1908FR op donderdag 29 november 2012 om 11:00:
allemaal fail :fail:

het is namelijk geen tegenwoordigde tijd stam T, want het is een voltooid deelwoord, er zou voor de volledigheid het woord IS tussen moeten....

aangezien de L niet in het kofschip zit, is verwikkeld dus met een D....


:respect: goed uitgelegd ook...de sms-taal eist haar tol....

maja aan de andere kant...boeienTTddt :p
Die auteursrechtenorganisaties mogen van mij allemaal dood
*doodt
Uitspraak van FR1908FR op donderdag 29 november 2012 om 11:00:
het is namelijk geen tegenwoordigde tijd stam T, want het is een voltooid deelwoord


Jij snapt hem :)

Is overigens geen sms-taal, gewoon "kopjes/titeltaal"
 
En hoeveel strijkt algemeen directeur en zakkenvuller Markus Bos per jaar op?
Draait een dj zijn eigen platen, dan vloeit dat geld weer terug naar hemzelf.

En wat voor de tracks die nog niet zijn gereleased of helemaal nooit gereleased worden? Ik draai alleen eigen tracks maar ik zie toch nooit geld om die reden extra op m'n rekening. :')
Niveau hoor....3 inhoudelijke reacties en de rest neuzelt over een spelvaut.

Ik hoop op een positieve uitkomst voor de organisatoren. Hoe minder zij afdragen, hoe lager de lasten en dus ook meer geld voor het daadwerkelijke event!
Sowieso heeft de SENA geen idee wie ze allemaal moeten betalen over de afgelopen jaren want dat is nooit geregistreerd. Dat geld dat organisaties moeten betalen (ik dus ook) gaat naar hele andere personen dan degenen die er recht op hebben. Zo krom als een hoepel dus.
Uitspraak van SRF Audio <[Rejects of Society]> op vrijdag 30 november 2012 om 00:23:
En wat voor de tracks die nog niet zijn gereleased of helemaal nooit gereleased worden? Ik draai alleen eigen tracks maar ik zie toch nooit geld om die reden extra op m'n rekening.


Dan moet je je tracklist eens opsturen!
Sena is tuig eerste klas!! Maffia die over lijken gaat
Uitspraak van T.immeh op donderdag 29 november 2012 om 12:45:
k heb zo het vermoeden dat de gelden die SENA binnenharkt met dance-events, niet bepaald terugvloeien naar de artiesten ;).


Zo is het. Vraag het maar aan de artiesten! NIks! een paar losse euro's! ja want eerst moet de directeur 250.000 euro per jaar. Dan nog wat ander personeel en natuurlijk de marmeren vloer etc. Oja en blijft er dan wat over... nou weet je wat . we maken een paar euro over voor de moeite! En dat mag allemaal??? Oprotten met die lui