Partyflock
 
­ Nederland

Darko Essers technonacht Balans terug in de Melkweg

gepubliceerd door , op
Balans @ klinch
17 september 2012
Na een waanzinnig debuut in juli met Tommy Four Seven en Shifted, keert Balans op vrijdag 16 november terug in de Melkweg. Ook tijdens deze editie worden de registers weer vol opengetrokken voor een stevig robbertje techno en zweet op de muren. Hiervoor zijn twee buitenlandse en twee Nederlandse experts op het menu gezet. De Argentijn Jonas Kopp mag gerust een van de smaakmakers van het afgelopen jaar worden genoemd. Een onophoudelijke stroom klappers rolt uit zijn studio in Buenos Aires richting prominente labels Ostgut Ton, Deeply Rooted House, Curle en zijn eigen Traut Muzik. Naast eigenaar van Traut is hij ook labelbaas van Krill en brengt hij donkere, industriële techno uit onder zijn alter ego Manzel. De Zuid-Amerikaan staat ook nog eens bekend vanwege zijn beruchte, stormachtige DJ-sets.

De tweede international in de lift is de Londenaar James Shaw, beter bekend als Sigha. Ook hij heeft in korte tijd een zeer indrukwekkende discografie opgebouwd via onder meer James Ruskin's Blueprint, zijn eigen Our Circula Sound en Scuba's Hotflush. Op laatstgenoemde label verschijnt daags na de Balans show zijn debuutalbum met de mysterieuze titel 'Living With Ghosts'. Een titel die veelzeggend is over de sound van Sigha: gestript, donker en Abstract. De Londenaar was nog maar zelden eerder te zien in Nederland.

Balans opperkaas en vaste resident Darko Esser zal er uiteraard ook weer bij zijn en de lont in het spreekwoordelijke kruitvat steken. Ook hij heeft in de studio weinig stilgezeten. Nieuwe releases en remixes op Balans en Wolfskuil zijn onderweg en en passant lanceerde hij zijn Tripeo alter ego op het gelijknamige vinyl only label. De 'First Trip' is een puristische, abstracte techno aangelegenheid met een knipoog naar de jaren '90; muziek voor donkere holen en kelders.

De aftrap ligt in handen van het Amsterdamse talent Dispar Vulgo. Hij maakt flink furore in Amsterdam en omstreken met zijn Compound feesten en stond van de zomer op onder meer Welcome to the Future en Secret Garden festivals. Jerry is iemand van wie nog veel verwacht kan worden daarnaast sluit hij perfect aan op waar Balans voor staat.

Balans is niet alleen het technolabel van Darko Esser, maar ook een clubconcept dat hij in samenwerking met We Are E door heel Nederland organiseert en zelfs daarbuiten. Muzikaal is de avond stevig geworteld in de diepere en rauwere vormen van techno, maar uitstapjes naar andere genres en stijlen worden zeker niet geschuwd. Gasten zijn altijd artiesten met een connectie naar Darko. Dat kan persoonlijk zijn, maar ook bewondering. Of allebei. Op vorige edities stonden onder meer Josh Wink, Mr G, James Ruskin, Benny Rodrigues, Len Faki, DVS1 en Sandwell District.