Partyflock
 
­ Nederland

Swipe en Le Guess Who? slaan de handen wederom in elkaar

gepubliceerd door , op
Swipe
27 oktober 2011
FeestSwipe · Le Guess Who? festival
Datumzaterdag 26 november 2011
LocatieTivoli de Helling
Net als in voorgaande jaren komt het vermaarde LeGuessWho? festival in 2011 weer voor de dag met een knoeperd van een line-up. Swipe mocht volgens de organisatie ook deze keer niet ontbreken en dus sloegen beide partijen wederom de handen in elkaar. Op 26 november zal het resultaat van die samenwerking de planken van Tivoli de Helling betreden. En dat belooft een bonte, kakelverse en afwisselende nacht te worden waarin zelfs post-rock een plekje heeft gekregen. In een vernieuwd jasje, welteverstaan..

RocketNumberNine is verantwoordelijk voor de laatstgenoemde categorie, al moet gezegd worden dat de band, geheel in Swipe stijl, zich nimmer houdt aan de regeltjes van het genre. En dat is wellicht de reden waarom Four Tet, die hen tekende voor zijn Text label, en Thom Yorke, die hen meenam op tour met zijn Radiohead, het duo zo speciaal vinden. Daar waar Mogwai er een hele band voor nodig heeft, doet RN9 het met een bak elektronica, wat instrumenten en een trog tjokvol invloeden. De uitkomst klinkt zowel bekend als bevreemdend anders en daarmee is Rn9 verplicht luistervoer voor fans van zowel bovengenoemde artiesten als voor fans van Vondelpark, Mount Kimbie en Caribou.

En die kunnen direct ook in het geluid van Author duiken. Dit Engelse duo bestaat uit de gerenommeerde producers Jack Sparrow en Ruckspin en is ontstaan uit een behoefte om de grenzen van de dubstep op te zoeken. Nou zijn de solo releases van de heren op onder andere Tectonic (het label van Pinch, die vorig jaar op LeGuessWho / Swipe stond) ook al niet van het recht-toe-recht-aan gestamp, maar met Author gaan de heren zowaar nog meer de diepte, breedte en hoogte in. Hun waaier van geluid wist dubsteppers van het eerste uur tot roerens toe te bewegen, maar blijkt inmiddels ook aan te slaan bij The Cinematic Orchestra, dj Shadow en Unkle afficionados.

Die overtuigingskracht lijkt ook Om Unit te bezitten, want net als Author wordt hij in diverse kringen op handen gedragen. Begonnen en opgeklommen in de Londense dubstep cirkels, was hij al snel een vreemde eend in de bijt. Al scratchend gooit Om Unit electro, juke, hiphop en dubstep genadeloos door elkaar en weet dat geluid later ook op plaat te reproduceren. Het duurt een paar jaar voordat men zijn stijl helemaal begrijpt, maar dankzij een trits releases en high-profile remixes is Om Unit anno 2011 dé man om in de gaten te houden.

Net zoals Zomby dat een aantal jaren geleden was. Inmiddels is deze professionele onruststoker internationaal doorgebroken, in zowel de muziek- en de modewereld, met zijn geheel unieke en likkebaardend lekkere mix van dubstep, rave en elektronica . Zomby kan het het zich veroorloven kieskeurig te zijn met zijn shows, maar tegen Swipe / LeGuessWho? zei hij volmondig ja. Of hij ook daadwerkelijk zal komen is echter nooit met zekerheid te zeggen. Dat is immers een deel van de mysterie waarin Zomby zich graag hult, net als het masker om zijn identiteit geheim te houden. Het is een verlengstuk van zijn muziek, maar tegelijkertijd ook een nare bliksemafleider voor dat waar het werkelijk om zou moeten gaan, de muziek. En die is bij Zomby zo uniek dat je enkel en alleen kan spreken van: Zomby Music.

Een redenering die ook op lijkt te gaan voor de laatste gast van de avond: Doshy. Deze Duitser ging zijn studio in met een voorliefde voor techno, rave, hiphop, dubstep en electro en kwam eruit met iets wat hij zelf 'neotech' noemt. Tot op heden is het nog niemand gelukt om deze wonderbaarlijke mix van kaalgestripte beats, moddervette bassen, bliepende rave synths en funky loops te evenaren of zelfs maar te kopiëren, want Doshy vindt zichzelf regelmatig opnieuw uit. Daarmee is hij niet alleen vriend en vijand altijd een paar stappen vooruit, maar levert hij ook een topprestatie door altijd en overal herkenbaar te klinken. Als het dan toch tot een vergelijk moet komen dan komt de Amerikaanse producer Eprom wellicht het dichtst bij Doshy in de buurt. Altijd gekopieerd maar nooit geëvenaard.

Voor meer informatie over de artiesten, tijdschema's en meer: check de website van Le Guess Who? via www.leguesswho.com