Partyflock
 
­ Nederland

Swipe gaat autonoom

gepubliceerd door , op
Swipe
12 januari 2011
FeestSwipe · invites Club Autonomic
Datumzaterdag 2 april 2011
LocatieTivoli de Helling
Het Utrechtse Swipe doet niet aan hokjes, genres, duiding of trends. Ontstaan uit een voorliefde voor pionierende artiesten en muziek, is originaliteit de enige leidraad die het feest aanhoudt. En die originaliteit moet ook wel knallen, natuurlijk. De eerste drie edities is dat prima gelukt en ook op 2 april belooft het in de Helling weer loos te gaan. Want met Club Autonomic haalt Swipe niet alleen de vleesgeworden vernieuwing in huis, maar ook het meest hokjesverpletterende collectief ooit. En dat knalt.

Club Autonomic is het concept van de vooraanstaande dance producers Instra:mental en dBridge. De eerste werden bekend met hun vooruitstrevende drum 'n' bass producties die soms zo ver uitwaaieren dat de term "idm" beter op zijn plaats lijkt. De laatstgenoemde werd bekend door zijn lidmaatschap van drum 'n' bass legende Bad Company. Als Autonomic besloot het trio hun muzikale invloeden om te zetten in nieuwe nummers. Ze richtten een website op waar ze hun progressie via mixen deelden met de wereld. Deze "layers" slingerden je in een uur tijd van obscure eighties dance via Prince naar funk, jungle en hiphop, om uiteindelijk uit te komen op verfrissende nieuwe nummers met een sound die alle regels overboord gooit. Tempo, stijl, beats: niets ligt vast, maar alles heeft wel een herkenbaar geluid. En dat geluid werd in een rap tempo immens populair. De notoire club Fabric gaf de heren een residency en een cd, dubstep opperhoofd Skream sloot zich aan en ging in de leer (en liet zijn dubstep tempo meteen schieten), techno wonderkind Actress doet mee en ook dubstep/idm koningin Vaccine steeg boven zichzelf uit met haar producties voor Autonomic. En zo is elke layer en elke nieuwe plaat er een om naar uit te kijken. Club Autonomic blijkt verslavend lekker te zijn.

Stilstaan is echter niets voor de mannen van Autonomic, dus besloot de helft van Instra:mental om de vrije uurtjes die hij nog over had te besteden aan zijn andere liefde. Als Boddika staat hij garant voor uitmuntende UK-Funky, electro en footwork producties. Een debuutalbum komt op 4 april uit, de presentatie ervan vindt plaats is op Swipe.

SP:MC, de vaste mc van dBridge en Instra:mental, is een naast een fijne micman ook een hele fijne drum 'n bass en dubstep producer. Hij studeerde op Youngsta's dubstepschool cum laude af en laat zijn halfstep klinken alsof het weer helemaal 2005 is. Maximaal dus, met een sublaag die de luisteraar bijkans omver blaast.

Met dit trio en resident Freek Fabricius op het podium is deze editie van Swipe krachtvoer voor de muzikale avonturier. Als je van eighties, disco, dubstep, drum 'n' bass, idm, r & b, house, raspen, schaven, stuiteren, swipen en knallen houdt, is dit een avond om niet te missen.