Partyflock
 
­ Nederland

10 jaar Hemkade - The Story

gepubliceerd door , op
10 jaar Hemkade - The Story
13 september 2004
We schrijven 1947. De Tweede Wereldoorlog leeft nog volop in de gedachten van de Nederlandse burger. Het land moet worden opgebouwd en dat gebeurt met behulp van Amerikaans geld dat door een plan (Marshall plan) beschikbaar wordt gesteld. Langs het Noordzeekanaal tussen Amsterdam en IJmuiden ligt een stuk grond waar nog geen aanbouw op is. Men besluit een groot pand te bouwen waar olievaten geproduceerd worden. De Hemkade 48 is een feit. Dat bijna zestig jaar later het gebouw voor heel andere doeleinden gebruikt wordt had men bij de bouw ervan nooit kunnen denken.

De Hemkade 48 is dus een oud industrieel pand, ontworpen in de stijl van de Amsterdamse school, architecten die tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog fabriekspanden in Nederland ontwierpen. Als olievatenfabriek gaat het gebouw in functie. Later wordt het overgenomen door Bruynzeel die het gebouw omtovert tot een fabriek waar tot 1980 deuren werden vervaardigd. In 1985 krijgt de Hemkade een nieuwe bestemming. Tot 1993 is het een Sportcentrum, bezoekers van de vroegere feesten zullen zich ongetwijfeld nog de squashbanen achterin het gebouw herinneren.

In 1994 gaat het roer opnieuw om. De Hemkade 48 zal voortaan gebruikt worden als evenementenlocatie. De eerste jaren worden er verschillende feesten georganiseerd waarbij diverse stromingen aan bod komen. Niet alleen de hardcore van toen (tegenwoordig oldschool) maar ook techno, trance, goa- en acidtrance. In 1995 begint de hardcore echter enorm te bloeien en de Hemkade krijgt een nieuwe naam. Voortaan worden de feesten gegeven in de Fundustry, of zoals elke bezoeker de locatie liefkozend noemt, ‘de Fun’. De organisatie Multigroove verkast van haar oude locatie aan de Warehouse Elementenstraat naar de Fundustry. Een van de eerste succesvolle grote feesten is Thunderdome meets Multigroove op 25 april 1995. De Fun is op de partykaart gezet. Dat jaar zien meerdere legendarische concepten het licht. Zo wordt Hellbound geboren, het maandelijkse hardcorefeest van Multigroove dat elke rechtgeaarde gabber kent vanwege de halve doodskop op de flyers.

Een jaar later in 1996 is het Masters of Hardcore, de organisatie van DJ’s Bass-D & King Matthew, voor het eerst feesten geeft in de Hemkade. En niet lang daarna vindt Gabberland plaats, het eerste hardcorefestival dat overdag wordt gehouden. Speciaal voor dat festival wordt een eenmalige krant uitgegeven die als flyer dient. Het is duidelijk dat de Hemkade voor de hardcorescene inmiddels een vast begrip is geworden.

In 1997 wil ID&T er een wekelijkse clubavond van maken en de Fundustry verandert van naam en wordt Mysteryworld. Ondanks de succesvolle edities van Heroes of Hardcore en Hakkeehh!!! die er gegeven worden blijkt elke week een hardcorefeest toch teveel van het goede en Mysteryworld wordt niet het succes waar op was gehoopt. Daarvoor is ook het aanbod van interessante hardcorefeesten elders te groot. Eind juni wordt besloten terug te keren naar de oude naam. De Fun is terug! Er volgen twee succesvolle edities van Hellraiser en een Masters of Hardcore.

In 1998 komt er einde aan de grote bloei van de hardcore. De feesten worden allemaal wat kleinschaliger en andere stromingen binnen de dance worden groter. Met name trance komt opzetten en de Mushroom party’s van Spider Willem vinden in de Hemkade een waardige locatie. Het jaar wordt spectaculair afgesloten met The Big Bang. Een feest waarop verschillende stijlen gedraaid worden. Zo staan technohelden Steve Rachmad en Monika Kruse zij aan zij met de toen nog onbekende DJ Tiësto.

In 1999 wordt die lijn doorgezet. Fameus is de Beatrix flyer die voor de Royal Edition op Koninginnedag word verspreid en waarop de koningin in een gewaagde outfit te zien is. De Hemkade wordt dat jaar ook de residentie voor een nieuwe organisatie. Qlass Elite, het tegenwoordige Q-dance organiseert er de oldschool feesten 1991-1992 en HouseQlassics. En het befaamde kinky feest Wasteland vindt er eveneens onderdak.

In 2000 wordt definitief afgerekend met het beeld van de Hemkade als hardcoretempel pur sang. Met High Energy komt er nog een trancefeest bij, Tiësto, inmiddels razend populair staat samen met Armin van Buuren op de line-up. Met Focus dat door Eye on the Future wordt georganiseerd, wordt een nieuwe lijn technofeesten ingezet en zelfs het technobolwerk Awakenings geeft er een feest rondom Sven Vath. Bovendien vindt dat jaar een brand plaats bij de nabij gelegen Lexion waardoor deze organisatie uitwijkt met haar succesvolle avond The First naar de Hemkade. Natuurlijk zijn er ook nog hardcorefeesten. Symbiont vindt plaats, BZRK Records van Buzz Fuzz komt langs, in de zomer is er het Fun Festival met de veelzeggende titel ‘Hard, harder, hardst’ en het jaar wordt zoals gebruikelijk afgesloten met een editie van Masters of Hardcore.

Toen kwam 2001. Het zou een bewogen jaar worden. Qlass Elite heette inmiddels Q-dance en lanceerde met het maandelijkse Qlubtempo een nieuwe sound in Nederland wat een ware hit zou blijken. Hardstyle was geboren. Ook het Hardcore Ressurection festival is een groot succes. Minder succesvol is de editie van Wasteland dat jaar. Een politieagente overlijdt na het bezoeken ervan en op last van de burgermeester wordt de Hemkade de laatste 3 maanden gesloten.

Na veel onderhandelingen mag de Hemkade in 2002 gelukkig toch weer open, zij het met nieuwe regels. De sluitingstijd wordt voortaan op zes uur gezet en Q-dance vult als enige organisatie de avonden in. Dat gebeurt met Q-base, een concept waarmee elk weekend een andere stroming binnen de dance aan bod komt te weten techno, trance, hardstyle en classics. In augustus neemt Qlubtempo het roer weer over.

In 2003 kunnen ook andere organisaties weer terecht in de Hemkade. Multigroove gaat er weer feesten organiseren, het excentrieke Crazyland geeft er drie evenementen. Met Opium komt er een nieuw concept bij dat zich richt op het club en housepubliek en de geheime locatie voor het Oud Hollandsch Acid Feest dat jarenlang in Paradiso werd georganiseerd blijkt de Hemkade te zijn.

Dit jaar nog meer vernieuwing. Naast Crazyland en Opium voor het eerst ook urban en r&b in de Hemkade met het concept 911. En niet te vergeten de komst van twee nieuwe succesvolle evenementen die door Art of Dance in het leven zijn geroepen, Mindcontroller dat zich richt op de early hardcore en Scantraxx dat het hardstyle publiek bedient…

Maar het belangrijkste evenement dit jaar is natuurlijk 10 Jaar Hemkade. Een weekend waarin één van de bekendste locaties van Nederland in de spotlights staat. Zo terugkijkend op wat er allemaal is gebeurd door de jaren heen wordt duidelijk dat de locatie toch wel een heel lange roemrijke geschiedenis kent. Wat zou Masters of Hardcore zijn zonder de geweldige nachten? Was Q-dance zo succesvol geweest als het tegenwoordig is wanneer men bij het begin niet in de Hemkade terecht had gekund? Hoeveel mooie herinneringen zouden verloren zijn gegaan als het pand nu nog steeds een fabriek was geweest waar olievaten werden gemaakt? Het zijn vragen waar geen antwoord op te geven is en dat hoeft ook niet. De feiten spreken voor zich. Vele duizenden mensen hebben er onvergetelijke avonden beleefd. De Hemkade is een monument in de geschiedenis van de dance. Op monumenten moet je zuinig zijn en die moet je van tijd tot tijd eren. Dat zal op 10 Jaar Hemkade beslist gebeuren. Opdat de geschiedenis nog eenmaal beleefd wordt presenteert Art of Dance 10 jaar Hemkade.


Datum: Zaterdag 16 oktober
Tijd: 22:00 tot 08.00 uur
Hemk48e – 10 years
Hemkade, Zaandam
Voorverkoop: 22,50 euro

Mainstage Time Machine (1994-2004)
Weirdo
Prophet
Gizmo
Pavo
Lady Dana
Bass-D & King Matthew
Dano & Jeroen Flamman
Outblast
Live: Digital Boy
Hosted by: Mc Syco

Hardcore Area
Korsakoff
Vince
Tommyknocker
The Masochist
J.D.A.
DJ D
Dione
D-Spirit

Hardstyle area
Deepack
Isaac
Mindhacker
Ruthless
Bernd

Hemkade Talents
Dr. Rude
Viruz
Reload-R
Endonyx
Lunatic
Sagem
Discord

Vip-room
Beasty Boy & Da Vince
Champ-e-on
Requezz
Dr. Z-Vago


Datum: Zondag 17 oktober
Tijd: 20.00-03.00 uur
Hemk48e – 10 years
Hemkade, Zaandam
Voorverkoop: 15 euro

Lineup:
Erick E
Jean
Bas & Ram
G-Spott
Spider
[dj=15612]{Artiest met ID 15612 bestaat niet!}
Randy Katana
Mike S
José

De kaarten voor 10 jaar Hemkade zijn vanaf heden verkrijgbaar bij alle verkooppunten van de Ticketbox, alle Free Record Shops, online via www.ticketbox.nl of telefonisch via 0900-9393 (45 eurocent p/m).

Voor meer info check www.artofdance.nl of www.hemkade.nl

Hemkade 48 - Hometown of the harder styles

102 opmerkingen

:respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect: :respect: Dr. Rude! :respect:
laatste aanpassing
Ben pas 2 x in Hemkade geweest maar t is nu al mn favo locatie , en dat zal t voorlopig wel blijven ook :yes:

Hemkade :respect:
Artiest Mike G
:respect:Hemkade:respect:

kan me nog herinneren dat ik 10 jaar geleden voor het eerst in de Hemkade kwam dat was echt super alles kon en alles mocht de sfeer was echt relaxt en soms duurden de feesten tot 10 uur 's ochtens en ze hadden balonnen. Ik heb daar wat afgefeest.
laatste aanpassing
 
heb ik al geleerd met gezchiedenis in de 2e..
Acht van de tien jaar meegemaakt... ik word oud!! ;) Hehe, die balonnen... dat was lachen... letterlijk :D

Op naar nog 10 jaar! Eens kijken hoe de agenda voor oktober eruit ziet... :respect:
Zucht.......... Die goeie ouwe tijd !!!!!

Voorlopig voor mij geen feesten meer, dat kan pas na mei 2005, helaas zal ik dit spectakel dus ook missen.
Geeft niks, i'll be back !!!!!!!

Have fun :cheers:
 
Medusa......zucht
Kabul.......zucht
Sporthallen.....ZUCHT
10 jaar ouder, maar nog altijd kippenvel
 
ja idd..medusa..pfff


energiehal...
buzzy....

da beat is flow!!!
Werkzaam bij Housestation
Artiest Denz
DJ.RELOAD-R in de Hemkade, kick some ass brother !! SUC-6 daaro !!
Artiest {SHOWLIST artist 53869, 28332, 25709}
OEW..... Dat gaat een feessie worden als geen ander.. :o en hoe..

Tot 1993 is het een Sportcentrum, bezoekers van de vroegere feesten zullen zich ongetwijfeld nog de squashbanen achterin het gebouw herinneren.

waren dat squas zalen.. :/ haha daar heb ik nog me kop kaal laten scheren.. :D lekker dan.. :p
 
Niet alles van de ouwe Fun (Fun Factory, niet Funustry :S ) was beter. De vloer (en vooral de vlaggen die erop lagen ;p ), de bar (lang wachten altijd), de airco (wapperen met een flyer), de garderobe (3-2-1 HEEEUUUHH) en de light-FX (Einstein :D) van tegenwoordig zijn een stuk beter dan in het begin.

Eigenlijk ben ik deze locatie pas na de verbouwing echt gaan waarderen. Tegenwoordig de beste club van Nederland wat mij betreft. Hoef je niet voor naar Ibiza ;) (y).

Rijden er tegenwoordig trouwens nog van die pendelbussen vanaf centraal? Want dat was altijd wel rete gezellig !
 
2200 tot 0800!!!! AANWEZIG!!!! :respect:
 
jaazeeeeeeeeeker Aanwezig :bounce:
 
WEIRDO :respect:

DEEPACK :kwijl:

De rest geloof ik wel...
 
ben ik zeker bij :jaja:
alleen in Het Masters Magazine staat dat het van 22.00 tot 10.00 uur is.
Dat zal dan wel een foutje zijn :s

:respect: Hemkade :respect:
 
Damn............. hier had ik ook wel bij willen zijn...............
YOOW DENZ !! :d
THNX ja SUPER ofnie!!!!!!
we zullen zeker het dak eraf knallen daar !!!:yes:
wordt een zwaar weekend voor me... ;p
de dag ervoor X-Factor in de Rockefeller Schaijk!!
de dag daarna Aftershock Carte Blanche Weert..
HOPAAH
c ya 16 Oktober !! wordt LOMP !! :yes:
 
daar wil ik heen!:)
GrUwElIjK!!!!!:respect:
dat wordt stampen
Artiest Joel
GRUWELIJK!!
dak gaat er af 100%
Donald did rock! :respect:
 
Poeh
 
Maandag kaartje gehaald! Gaat super worden! :D