Partyflock
 
­ Nederland

Techno pionier Joey Beltram in Paradiso Amsterdam

gepubliceerd door , op
De Amerikaanse techno DJ en producer Joey Beltram staat op vrijdag 6 oktober in Paradiso Amsterdam, tijdens EAST XL. De legendarische artiest definieerde met zijn tegendraadse producties in de jaren 80 en 90, de hedendaagse techno-sound. Joey Beltram's muziek wordt algemeen erkend als baanbrekend en hij is invloedrijk geweest voor talrijke house en techno artiesten zoals bijvoorbeeld Daft Punk, zoals te horen is in hun nummer "Teachers".

New York, eind jaren 80: een jonge Joey Beltram ontdekt house en techno in een platenzaak in zijn geboortestad. Hij begint zelf te produceren en brengt enkele tracks uit op kleine labels. Op dat moment overheerst het soulful house geluid in de rave scene en dat is niet helemaal de stijl van Joey Beltram. Hij experimenteert met drummachines en synthesizers en produceert een hardere sound waarmee hij opvalt bij het Belgische R&S Records en tekent bij het inmiddels roemruchte label. In 1990 brengt hij het nummer Energy Flash uit, dat zijn eerste grote succes betekent en wereldwijd een hit wordt. Het nummer wordt gezien als een van de invloedrijkste platen in de historie van dancemuziek. Al gauw volgen andere grote hits zoals Mentasm, Ballpark, Forklift en Game Form en meer, op labels zoals Nu-Groove, Tresor, Warp, Transmat en R&S records. Mentasm wordt beschouwd als een iconische track in de rave scene en is invloedrijk geweest voor duizenden techno producties en ook binnen de hard-house en drum'n'bass stromingen. Auteur Simon Reynolds beschreef Joey Beltram als de artiest die vóór zijn 21e al tweemaal een techno revolutie teweeg bracht met Energy Flash en Mentasm.

In de afgelopen jaren onderscheidde Joey Beltram zich met producties op de labels Harthouse, BUSH, MB Electronic en Drumcode en werkte hij samen met artiesten zoals Adam Beyer, Carl Cox, Umek, Oliver Huntemann en Steve Lawler. Beltram heeft daarnaast als headliner gestaan op festivals zoals Nature One, Awakenings, Coachella, A Day At The Park en Tomorrowland.

Op vrijdag 6 oktober wordt Joey Beltram in Paradiso bijgestaan door Co-Accused en Jayzo. DJ duo Co-Accused uit Glasgow bracht recent een nummer uit op Slam's label Avoidant, lanceerde een eigen label en geniet support van onder andere Dave Clarke en Gary Beck. Het belooft een fantastische techno nacht te worden in Paradiso. Na eerdere edities met Thomas Schumacher, Jay Lumen, Anna Reusch en Coyu wordt met Joey Beltram poptempel Paradiso weer omgetoverd tot techno tempel.

Koop je tickets via Appic.