Partyflock
 
­ Nederland

Vier duurzame en milieuvriendelijke festivals in Europa

gepubliceerd door , op
Vier duurzame en milieuvriendelijke festivals in Europa
15 juni 2020
Helaas gaan veel festivals dit jaar niet door vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Toch is het altijd leuk om even terug te blikken naar voorgaande jaren. We zien dat steeds meer festivals over de hele wereld duurzaam worden. En dat is goed nieuws, want we moeten met z'n allen een steentje bijdragen aan een beter klimaat. Hieronder vier duurzame festivals.

1. Mysteryland
Mysteryland is niet alleen één van de grootste festivals, maar tegenwoordig ook één van de groenste. Zo draaide in 2018 een kwart van het festival op groene stroom van zonnepanelen van een nabijgelegen boerderij. Daarnaast konden bezoekers via het programma "Trees for Traffic" bij de aankoop van een parkeer- of pendelbusticket een boom laten planten. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot gecompenseerd. Vanwege al deze duurzame initiatieven is Mysteryland door Julie's Bicycle, een internationale en onafhankelijk duurzaamheidsorganisatie, bekroond met een driesterren Industry Green-certificering. Dit is het hoogst haalbare certificaat voor duurzaamheid binnen de creatieve, kunst-, muziek- en theaterindustrie.

2. NorthSide
De Denen lopen al jaren voorop als het over duurzaamheid gaat. Dit zien we terug op het NorthSide festival. Dit is een driedaags muziekfestival dat elk jaar gehouden wordt in Aarhus. Zo zijn er geen parkeerplaatsen beschikbaar op het festivalterrein. Dat houdt in dat alle bezoekers met de fiets, lopend of met het openbaar vervoer moeten komen. Daarnaast is al het eten 100 procent biologisch en helpen zogenoemde "Trash Talkers" de bezoekers bij het sorteren van het afval in maar liefst zes secties. Door allerlei groene initiatieven hoopt het festival de bezoekers te stimuleren om ook thuis duurzaam aan de slag te gaan. Door middel van energie vergelijken bij thuiskomst kunnen mensen bijvoorbeeld overstappen naar een aanbieder van groene stroom.

3. Glastonbury
Glastonbury is een van de grootste en bekendste muziekfestivals ter wereld. Het festival ontvangt jaarlijks ongeveer 175.000 bezoekers; een goede reden om duurzaamheid op de kaart te zetten en duurzame initiatieven te testen. Zo draaiden in 2017 de informatieborden zelfs op uit urine opgewekte stroom. Daarnaast werkt Glastonbury samen met grote organisaties zoals Oxfam, Greenpeace en WaterAid. Ook wordt er niet elk jaar een nieuwe editie georganiseerd, omdat ze het festivalterrein de tijd willen geven om te herstellen. Op het festival zijn geen plastic flesjes te koop en wordt er aan bezoekers gevraagd een hervulbare fles mee nemen.

4. DGTL
DGTL mag zeker niet in dit rijtje ontbreken. Dit festival is een zogenaamd circulair zero-waste festival. Dat komt doordat alle overgebleven voedselresten, biologische afbreekbare wegwerpbordjes en bestek binnen 24 uur worden omgezet in compost. Deze compost wordt vervolgens door deelnemende stadsboeren gebruikt voor de teelt van producten. Deze producten worden weer gebruikt voor het vegetarische menu voor een nieuwe editie van DGTL. Daarnaast draait het festival volledig op groene stroom en worden plastic dopjes omgezet naar ruwe olie. Deze olie wordt dan bij een nieuwe editie weer gebruikt voor de heaters; zo is het volledig circulair.