Partyflock
 
­ Nederland

Muziek produceren Part 3

gepubliceerd door , op
Muziek produceren Part 3
20 mei 2020
In de voorgaande delen hebben we de basics en de verschillende processen van muziek produceren besproken. Heb je deze delen nog niet gezien? Lees dan hier deel 1 en hier deel 2. In dit gedeelte wil ik je vertellen over de gear die nodig is voor muziekproductie.

Hoewel je weg kan komen om de basics te leren begrijpen met de speakers en koptelefoon die je al hebt, ga je niet het professionele resultaat behalen die grote artiesten hebben. Echter kun je met een relatief laag budget anno 2020 professionele gear kopen. De essentials zijn: studio speakers, een geluidskaart en een midi keyboard.

Studio speakers
Studio speakers worden ook wel studio monitors genoemd. Voor recreatief gebruik kies je snel voor een speaker met veel bass die zo goed mogelijk klinkt, maar kies je bij je studio speakers eerder voor een speaker die zo neutraal mogelijk klinkt. Waarom? De mix van je muziek moet zo neutraal mogelijk uit de monitors komen omdat je op die manier een beter beeld krijgt hoe je mix klinkt. Bij monitors met veel bass denk je dat je mix goed klinkt, totdat je het op een andere speaker afspeelt. Hier kom je erachter dat er juist te weinig bass in zit omdat de bass versterkt werd op je monitors. Daarom is een neutrale studio speaker essentieel. Yamaha, Krk en Genelec zijn de grote spelers van de studio monitor game. Als je op een budget zit, kun je opzoek gaan op marktplaats of je kan voor een nieuwe goedkopere speaker gaan zoals Samson, Pioneer en JBL. Baxshop.nl en thomann.de hebben uitgebreide keuzes.

Geluidskaart
Je geluidskaart is het brein achter je audioverbindingen. Hoewel de meeste laptops een goede geluidskaart hebben, ga je hier niet het professionele level mee halen die je met een goede geluidskaart wel gaat halen. Dit geldt zeker als je ook audio gaat opnemen. Er zijn heel veel verschillende keuzes voor geluidskaarten met verschillende opties. De belangrijkste opties zijn de ins, outs en de 48 volt stand.

  • Ins Dit zijn de aansluitingen waar het geluid naar binnen komt. Hier sluit je bijvoorbeeld je microfoon of je gitaar op aan.
  • Outs: Dit zijn de aansluitingen die naar de speakers gaan.
  • 48 volt: Dit is een belangrijke stand die je aan en uit kan zetten op specifieke ins van je geluidskaart. Deze stand zorgt ervoor dat bepaalde microfoons versterkt geluid geven. Let altijd op of deze stand nodig is bij de aankoop van een microfoon.


Een grote speler op het gebied van geluidskaarten op dit moment is Focusrite met de serie Scarlett gen 3. Ik gebruik zelf al jaren een geluidskaart uit deze serie en heb er nooit problemen gehad. Andere merken waar je naar kan kijken zijn Apollo, M-audio en Audient. Als je op een budget zit, is Behringer ook een aanrader. Ga dan wel voor de nieuwe modellen omdat de oudere versies last hebben van ruis.

Midi keyboard
Hoewel een midi keyboard niet essentieel is voor het behalen van professionele audiokwaliteit, is het wel essentieel voor het creatieve proces en de snelheid van de workflow. Door middel van een keyboard kan je sneller de melodieën in je hoofd omzetten naar geluid. Op het gebied van midi controllers heb je heel veel keuze, alle soorten en maten en verschillende soorten prijzen. Verschillende belangrijke specificaties zijn:

  • Pianotoets grootte: Hoe groter de toets hoe minder snel je kleine foutjes maakt maar des te moeilijker om grote akkoorden te spelen.
  • Het aantal octaven: hoe meer octaven hoe groter het bereik van noten is.
  • Statische of gevoelig toetsen: (velocity sensitive) Als de toetsen gevoelig zijn dan weet het keyboard wanneer je toets zacht of hard indrukt.
  • Drumpads: Meestal 8 of 16 vierkante knoppen aan de bovenkant van je keyboard waarmee je drums kan spelen.


Nu je de basics, de processen en de gear hebt, is het tijd om aan de slag te gaan en je eerste track te maken. Op youtube zijn er heel veel verschillende tutorials voor specifieke genres en DAW's (digital audio workstations) te vinden. Begin bij het begin en probeer vanuit de basics naar ingewikkeldere processen te gaan. Het internet is hierbij je grootste vriend. Goodluck!

Geschreven door: Joppe Derks Fourtune

3 opmerkingen

De verwijzingen naar deel 1 & 2 werken niet.
Topper!