Partyflock
 
­ Nederland

51ste Mega Platen & CD Beurs
Jaarbeurs Utrecht 13 & 14 april 2019

gepubliceerd door , op
Op zaterdag 13 en zondag 14 april vindt in de Jaarbeurs Utrecht weer het wereldwijde festijn plaats op het gebied van popmuziek: de Mega Platen & CD Beurs. Dit halfjaarlijkse staat als de grootste platenbeurs ter wereld in hoog aanzien bij popkenners, verzamelaars, dj's, fans en muziekjournalisten. November jongstleden de Financial Times (UK) benoemde de beurs 'The Largest Vinyl Convention on Earth'. Uit de hele wereld stromen twee keer per jaar duizenden cratediggers naar Utrecht. Bij de ruim 500 exposanten ligt de verzamelde popgeschiedenis van de afgelopen zestig jaar uitgestald in de vorm van elpees, singles, maxisingles, cd's en dvd's. Verder zijn er veel pop-gerelateerde items te vinden, zoals boeken, foto's en tijdschriften. Er is zoals altijd ook weer een onderhoudend programma met signeersessies, cd-presentaties, liveoptredens en deejaysets. De vaste expositie tijdens dit evenement is ditmaal gecureerd door Aad Buster en besteedt aandacht aan het onlangs door Unesco uitgeroepen Jamaicaans cultureel erfgoed: Reggae muziek.

Jamaicaans cultureel erfgoed centraal tijdens de 51ste Mega Platen en Cd Beurs.
In november 2018 heeft Unesco, de educatieve, wetenschappelijke en culturele organisatie van de Verenigde Naties, reggae toegevoegd aan haar lijst van culturele instellingen die bescherming en behoud verdienen. Reggae is meer dan de nationale muziek van Jamaica. Het is een sociale kracht die de volledige culturele behoeften van de Jamaicanen dient, zowel in cerebrale, politieke, sensuele en spirituele zin. In Jamaica zeggen sommige mensen dat reggaemuziek het vocale equivalent is van de dagelijkse krant de Talking Gleaner of de Jamaica Gleaner.

Vinylotheek Aad (Dynamite) Buster bevat ruim 43.000 reggae albums
In Nederland is een van de grootste (vinyl) collectie reggaemuziek ter wereld te vinden: de vinylotheek van een autoriteit op dit gebied Aad Buster (Den Haag) bestaat uit meer dan 43.000 elpees. Tijdens de beurs zal Buster de 100 meest bijzondere platen uit zijn collectie exposeren. Al sinds hij als kind opgroeide in het café van zijn ouders waar ook reggae platen in de jukebox zaten – denk aan Milly Small met My Boy Lollipop, Jimmy Cliff met Vietnam of Desmond Dekker met The Israelites - leeft Aad reggae. Met name trokken in zijn jonge jaren de melodie en teksten zijn aandacht. De jaren erna heeft hij veel reggaemuzikanten persoonlijk ontmoet en geïnterviewd, platen uitgegeven, radioprogramma's gepresenteerd, artikelen over het onderwerp geschreven en rondgestruind in beroemde studio's op Jamaica. Tijdens de beurs is Aad aanwezig voor het beantwoorden van vragen en het geven van deskundig commentaar.

Lancering cd box Dutch Beat Nuggets
Centertainment lanceert tijdens de beurs de cd box Dutch Beat Nuggets met boekwerk. De box bevat een collectie minder bekende of onbekende beatnummers van Nederlandse bands uit de jaren zestig en zeventig. Circa 25 muzikanten uit verschillende bands zullen aanwezig zijn voor een meet & greet. Daarnaast lanceert Centertainment een nieuwe Group 1850 en Q65 cd box met een zeer speciale gast. En tevens zal een nieuwe Vengeance CD box met oa Arjan (Ayreon) Lucassen voor het eerst het daglicht zien op de beurs.

Andere Activiteiten tijdens de beurs:
  • DJ Andhika Gautama Westside MuzeeQ DJ (Indonesië)
  • DJ Brown Acid Permanent records USA
  • Boeklancering Porcupine Tree
  • Optreden en plaatpresentatie The Heck op zondag
  • Optreden en plaatpresentatie Sweet Hannah uit Utrecht
  • The Three Imaginary Boys Pop Quiz op zaterdag
  • Omega Auctions (UK) veiling op zaterdagmiddag vanaf 13.00 uur
  • Shandon Sahm (zoon van de beroemde TexMex muzikant Doug Sahm) lanceert nieuwe EP


51ste Mega Platen & CD Beurs 2019
  • Jaarbeurs Utrecht, Jaarbeursplein 6 te Utrecht
  • Zaterdag 13 april (9.00 tot 17.00 uur) en op zondag 14 april (10.00 tot 17.00 uur)
  • Voorverkoop via recordplanet.nl: 12,50 euro. Entreekaarten aan de kassa: 14 euro. Kinderen tot en met elf jaar gratis.
  • Kijk voor het laatste nieuws, aanvangstijden en optredens van speciale gasten op recordplanet.nl