Partyflock
 
­ Nederland

Apenkooi Events wint A Greener festival award Met DGTL

gepubliceerd door , op
Apenkooi Events wint A Greener festival award Met DGTL
18 januari 2019
OrganisatiesDGTL Site
Apenkooi Site
Apenkooi krijgt hoogst mogelijke waardering bij de uitreiking van de Greener Festival Awards met het concept DGTL. Daarmee behoort het evenement tot de duurzaamste festivals ter wereld en krijgt DGTL het predicaat 'Outstanding' voor het jaar 2018. Eerder deze week ontving Apenkooi Events met het festival ook al The Green Operations Award. Apenkooi onderstreept hiermee zijn ambities: "We willen de duurzaamste internationale festival-organisator van de wereld worden."

Vanavond mocht Apenkooi Events de 'Greener Festival Award 2018' in ontvangst nemen tijdens Eurosonic Noorderslag. De prijs werd toegekend aan het internationale event van Apenkooi, DGTL dat hard op weg is om het eerste circulaire en klimaat-neutrale festival ter wereld te worden. Om die doelen te behalen, sleutelt de organisatie continu aan het ontwerp van het event en zoekt het naar de nieuwste technologische innovaties. Niet alleen met DGTL doet Apenkooi dat, de festivalorganisator wil met haar duurzaamheidsprogramma Revolution alle festivals en evenementen verduurzamen.

Claire O'Neill van AGF: "Het festival DGTL is een rolmodel voor een duurzaam Amsterdam en promoot z'n bevindingen nationaal en internationaal."

"Bekroning op harde werk"
Jasper Goossen, Apenkooi Events: "Beide awards zijn een bekroning op het harde werk van het afgelopen jaar. Gedurende het hele jaar doen we er alles aan om met DGTL een duurzaamheidsprogramma te ontwikkelen dat ons helpt om een circulair evenement neer te zetten en tegelijkertijd onze bezoekers meeneemt in deze filosofie. Deze prijs laat zien dat het mogelijk is om op grote schaal circulaire systemen te implementeren, zonder dat dit afdoet aan de kwaliteit of beleving. In onze optiek is dit de beste manier om de buitenwereld kennis te laten maken met een nieuw economisch paradigma, waarin we ons huidige lineaire gedrag vaarwelzeggen."

Cross-sectorale kennisdeling
Goossen: "Festivals zijn in wezen net steden. Met duizenden (en soms tien- of honderdduizenden) mensen kunnen festivals de bevolking van de stad waar ze gehost worden zelfs overtreffen. Anders dan steden zijn festivals tijdelijk van aard en worden ze elk jaar voor slechts een paar dagen opgebouwd. Deze snelle constructie en sloop maken ze interessante casestudies voor circulair ontwerp, recycling, upcycling en afvalvrije strategieën. Maar festivals bieden natuurlijk veel meer dan alleen infrastructuur: het zijn epicentra wanneer het gaat om muziek, entertainment en eten. Dit betekent dat basisbehoeften zoals elektriciteit, water, sanitaire voorzieningen, catering en onderdak allemaal gefaciliteerd moeten worden.

Al deze eigenschappen maken festivals ideale broedplaatsen voor circulaire innovaties voor zowel binnen als buiten de evenementen-industrie. Apenkooi heeft dan ook de ambitie om de opgedane kennis over circulaire systemen te delen met bedrijven, stedelijke ontwikkelaars en overheden om zo op grote schaal impact te maken."

Apenkooi: duurzaamste festival-organisator ter wereld
De progressieve festival-organisator is hard op weg om de duurzaamste internationale festival-organisator ter wereld te worden. Om dat doel te bereiken, heeft Apenkooi Events het duurzaamheidsprogramma Revolution ontwikkeld wat vervolgens is ondergebracht in een stichting, genaamd Revolution Foundation. Hiermee is Revolution een op zichzelf staande organisatie geworden die meerdere festivals en evenementen voorziet van circulaire systemen.

Het programma bestaat uit de duurzaamheidsambities van alle Apenkooi festivals, waarin (1) bewust en circulair omgaan met schaarse grondstoffen en (2) het minimaliseren van CO2 uitstoot onderwerpen zijn die centraal staan. Goossen: "Apenkooi omarmt deze thema's en ziet in dat verandering noodzakelijk is willen we nog generaties lang festivals kunnen organiseren."