Partyflock
 
­ Nederland

XTC en fel licht kan gevaarlijk zijn, maar er zijn nog geen regels

gepubliceerd door , op
XTC en fel licht kan gevaarlijk zijn, maar er zijn nog geen regels
29 oktober 2018
Tijdens het ADE-feest DGTL hebben zeker acht bezoekers epileptische aanvallen gehad, volgens aanwezigen door de combinatie van de stroboscooplichten en drugsgebruik. Deze aanvallen op dancefeesten komen vaker voor, zegt het Trimbos Instituut. Moet er dan niet meer voorlichting komen hierover?

Ja, dat moet, zeggen verscheidene lichttechnici en Gerard Alderliefste, verslavingsarts en initiator van het Landelijk Medisch Spreekuur Partydrugs. "We geven al veel voorlichting over risico op epilepsie door xtc, maar het lijkt me verstandig om hier een duidelijke aanvulling bij te geven. Iets als: weet dat felle lichten een aanval kunnen triggeren bij xtc-gebruik en een bestaande gevoeligheid."

De oplossing heel praktisch zijn, zegt Snoo. "Er zijn oordoppen voor geluidsoverlast. Waarom ontwikkelen we geen veiligheidsbrillen voor dancefeesten? Gewoon een hip brilletje, een aparte voor mannen en een aparte voor vrouwen, die je bij binnenkomst kan pakken en op kan zetten. Waarom niet? Dan heb je dit probleem misschien wel opgelost."

Bron: NOS

16 opmerkingen

Het lijkt soms ook echt alsof je in de zon staat qua felheid van het licht op feesten tegenwoordig
Artiest {SHOWLIST artist 65798, 65100, 60976}
Ik wacht al jaren op zo'n oplossing! Je hoeft trouwens geen XTC te hebben gebruikt om epilepsie op te wekken. Ik heb zelf geen epilepsie, maar ben er wel gevoelig voor, ik kan er al last van hebben zodra ik bijvoorbeeld in de trein zit en de zon schijnt door de bomen (schaduw/licht/schaduw/licht), toevallig afgelopen weekend nog meegemaakt.
Maar op feesten kan het heel erg zijn, ik heb het met name met stroboscopen, dan probeer ik vaak de andere kant op te kijken, maar bij de laatste Thunderdome was bijvoorbeeld, was er geen houden aan, ik zakte om de haverklap door mijn benen om het licht er OVERAL om je heen was op de main. Zeer frusterend, dit kan je feest verzieken, sta je daar constant met je handen voor de ogen.....
Orga's proberen nogal eens het gebrek aan verschillende soorten visuals te compenseren door het overmatig gebruik van de visuals die er wel zijn. Heb dan liever een wat kleinere lichtshow.

Stroboscopen met >5 Hz (5 flitsen per seconde) moeten sowieso vermeden worden, dit is gewoon ongezond.
Organisaties vergeten ook dat het een migraine aanval kan opwekken. Helaas moet ik veel feestjes laten schieten omdat de lampen zo fel zijn dat je er letterlijk ziek van wordt, als je er gevoelig voor bent. Jammer want ik ga graag naar feestjes,maar ga vaak toch eerder naar huis of niet..
Uitspraak van 3x6 - Basic Grooves op maandag 29 oktober 2018 om 21:34:
maar bij de laatste Thunderdome was bijvoorbeeld, was er geen houden aan,


Zag daar in de tunnel of terror ook diverse mensen neer gaan. Was echt extreem daar binnen.
Ze moeten gewoon eens kappen met de stroboscoop lampen. Ik gebruik niet maar voel me daar ook altijd beroerd bij. Laat staan als je wat op hebt.
Werkzaam bij JP dance events
Artiest {SHOWLIST artist 40343, 66932}
Uitspraak van 3x6 - Basic Grooves op maandag 29 oktober 2018 om 21:34:
om het licht er OVERAL om je heen was

Dat is vaak het probleem. Dat er alleen strobo's zijn en geen ander continue licht is, waar je anders op kunt focussen. Oftewel de lightjockey die dat doet is gewoon lomp bezig!

Speelt al veeeel langer, in 1997 in het beursgebouw was er al eens een feestje dat ze met bosjes tegelijk om vielen. Ook daar: alleen de strobo aan.
laatste aanpassing
Uitspraak van Thom-ass [Neetjur Wan 2002 - 2010] op woensdag 31 oktober 2018 om 11:04:
Speelt al veeeel langer, in 1997 in het beursgebouw was er al eens een feestje dat ze met bosjes tegelijk om vielen. Ook daar: alleen de strobo aan.


Ik had het bij Thunderdome '98, daar 2 keer door de knieen gezakt in de terrorzaal door de strobo's nadat ik zo'n spacebril op heb gehad, volgens mij zijn die dingen nu ook verboden, want ik heb ze al jaren niet meer gezien op feesten.
Ik vind dat bij elk kaartje een bijsluiter moet komen; Hoe overleef ik een dancefeest. Misschien een idee om niet te slikken als je epilepsie hebt en niet meteen een dansvloer op te rennen als er veel lichtflitsen zijn.
Dit staat helemaal los van xtc. Het licht is hier de factor. Maar we kunnen dit nieuws natuurlijk lekker misbruiken om de xtc discussie die gaande is te beinvloeden :/
Uitspraak van 3x6 - Basic Grooves op woensdag 31 oktober 2018 om 12:09:
zo'n spacebril op heb gehad, volgens mij zijn die dingen nu ook verboden, want ik heb ze al jaren niet meer gezien op feesten.


Ja idd nu je het zegt, ik was die dingen alweer vergeten. Dat je daar in zo’n stoel lag met zo’n bril op. Is alweer ff geleden...
stroboscopen horen er nu eenmaal bij!:) net als kneiterhard geluid...je kan toch zelf bepalen waar je gaat staan. Heb je ergens moeite mee dan zoek je het niet op toch?
Ik kan me een thunderdome herinneren waar non stop de stroboscoop aanstond. Je kon gewoon bijna niks zien door het geknipper maar verder geen last van gehad.
Uitspraak van .:René:. op donderdag 1 november 2018 om 22:46:
Heb je ergens moeite mee dan zoek je het niet op toch?


Weet jij van tevoren wanneer welke lampen aan gaan dan? Je wordt er door overvallen, daar kun je moeilijk op anticiperen.
het valt mij op dat aggresievere strobo's door bepaalde organisatoren vaker worden gebruikt; op sommige feesten hoort het er voor mij wel bij. Tja, als je eenmaal weet waar ze hangen kun je toch wel een beetje verderop gaan staan. Lijkt me stug dat het helemaal niet mogelijk is het wat te mijden.
Uitspraak van .:René:. op vrijdag 9 november 2018 om 20:47:
Lijkt me stug dat het helemaal niet mogelijk is het wat te mijden.


Zie mijn eerste post. :) Ik begrijp jou ook wel hoor, je kunt ook niet altijd met iedereen rekening houden, maar soms is het wel heel extreem.