Partyflock
 
­ Nederland

Spotify sluit exclusieve deal met Universal Music Group

gepubliceerd door , op
Spotify sluit exclusieve deal met Universal Music Group
6 april 2017
De geruchten gingen al langer, maar nu is het definitief. Muziekstreamingdienst Spotify zal nieuwe albums van Universal Music eerst aanbieden aan Spotify Premium-gebruikers. Het gaat om een periode van maximaal twee weken voor albums, single-releases blijven direct voor gratis gebruikers beschikbaar.

Universal krijgt daarnaast volledige toegang tot (anonieme) gebruikersdata van Spotify. In een officieel statement meldt Daniel Ek, CEO van Spotify: "We hebben hard gewerkt met UMG (Universal Music Group) om een nieuw, flexibel releasebeleid te ontwikkelen. Vanaf vandaag kunnen artiesten er dan ook voor kiezen om hun album gedurende twee weken enkel op Spotify Premium vrij te geven."

Als tegenprestatie hoeft Spotify minder royalty's af te dragen. De muziekdienst keert alleen volledige royalty's uit bij streams van Premium-gebruikers. Bij streams van gratis gebruikers deelt de artiest slechs mee in de advertentie-inkomsten.

Door deze bepaling kan Spotify makkelijker in 2018 naar de beurs. De muziekdienst, die gewaardeerd wordt op 8,5 miljard dollar, heeft in 2015 een nettoverlies gedraaid van 173 miljoen dollar. De omzet bedroeg 1,95 miljard dollar. Er werd 1,63 miljard dollar uitgegeven aan royalty- en distributiekosten.

Met Sony en Warner Music heeft Spotify nog geen nieuwe overeenkomst gesloten. De kans is groot dat ook deze labels aansturen op een soortgelijke deal.