Partyflock
 
­ Nederland

Controle over je kaken en het stuur tijdens het festivalseizoen

gepubliceerd door , op
Controle over je kaken en het stuur tijdens het festivalseizoen
10 mei 2016
Het festivalseizoen is weer gestart en dat betekent voor veel jongeren dat er elk weekend weer een feestje op het menu staat. Maar nog steeds stappen jonge festivalgangers regelmatig met drugs en/of alcohol op achter het stuur. Jongerenorganisatie TeamAlert gaat het komende seizoen met het Witte Waas project langs zoveel mogelijk festivals om met jongeren in gesprek te gaan over dit thema.



Jonge automobilisten zijn zich volgens TeamAlert onvoldoende bewust van de gevaren van drugs en alcohol in het verkeer. Uit de gesprekken op festivals blijkt dat sommige jongeren denken dat een stimulerende drug als cocaïne het effect van alcohol teniet doet. Ook blijkt uit onderzoek van Trimbos-instituut dat ruim een kwart van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar wel eens onder invloed autorijdt. Hiervan is 63% onder invloed van alcohol, al dan niet in combinatie met drugs.

Pas op voor de Witte Waas
TeamAlert wil dit aantal terugdringen door jongeren voor te lichten over de risico's die drank en drugs in het verkeer met zich meebrengen. Dit doen ze tijdens het Witte Waas project waarmee ze de komende zomer naar tientallen festivals in heel Nederland gaan. Voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert gaan met hun leeftijdsgenoten in gesprek over alcohol en drugs in het verkeer en het belang van een veilig terugrit. Wanneer jongeren beloven drank- en drugsvrij aan het verkeer deel te nemen, mogen ze met vrienden op de foto of krijgen ze een leuke gadget als aandenken.



Het doel van het project is om meer jongeren te laten nadenken over hoe zij na een dag feesten weer veilig thuiskomen. Uit ervaring weet TeamAlert dat veel jongeren gelukkig al heel goed hebben nagedacht over veilig thuiskomen. Toch weten ze vaak niet goed genoeg wat de effecten zijn van drugs en alcohol in het verkeer en daar willen ze verandering in brengen.

Ga langs bij het Witte Waas team
Leuke foto of gadget scoren? Check dan even waar je het Witte Waas team de komende festivalzomer kunt vinden! Ga naar www.wittewaas.nl.

12 opmerkingen

Tussen beloven en doen zit het grote stuk van groepsdruk en toch doen... dusja

En met warm weer wil een biertje sneller aangepakt worden... merk ik zelf ook
laatste aanpassing
Hoe vaak ik wel niet heb gehoord...ik ben nuchter heb alleen een puntje pep op. :vaag:
Ik ken veel meer ouderen die met drugs op rijden dan jongeren. Dus om dit project op jongeren te richting en niet op alle festival gangers vindt ik raar.

Toch een super actie! Zelf altijd nuchter achter 't stuur.
Ik vind die cijfers best schokkend.. Ik ken ook wel wat volk dat met drank wel eens achter het stuur gekropen is, zelf probeer ik niks te drinken of alleen een biertje een tijdje voordat ik moet rijden.
Unpopular opinion :
Ik zit liever bij iemand in de auto die pep op heeft dan vermoeid is na een dag volop feest en nuchter is gebleven.


Echter vind ik het ook zwaar onverantwoord om te rijden met een stoner, of een persoon met alcoholische dranken op of mdma of andere middelen die invloed hebben op je denk en doen niveau.


Zelf ben ik wel altijd echt Bob. Ik kan me niet veroorloven me rijbewijs kwijt te raken en ik wil niet anderen in gevaar brengen.

Goed dat hier aandacht weer voor is. Stappen echt nog teveel mensen met een combinatie van drugs in hun mik achter het stuur.
Uitspraak van staniemand1 op dinsdag 10 mei 2016 om 23:17:
Dus om dit project op jongeren te richting en niet op alle festival gangers vindt ik raar.

Eens. Je moet alle bezoekers pakken. De ouderen vinden vaak dat het wel kan omdat ze al langer met drugs omgaan en meer hebben gereden. Je moet geen onderscheid maken in leeftijd. Nuchter is nuchter of je nou 18 of 40 bent.
Dit heeft inderdaad niks met leeftijd te maken, ik denk alleen dat er bij jongeren meer groepsdruk heerst dan bij oudere.
Uitspraak van staniemand1 op dinsdag 10 mei 2016 om 23:17:
Dus om dit project op jongeren te richting en niet op alle festival gangers vindt ik raar.


Er is alleen evidentie dat dergelijke info-campagnes effect hebben op jongeren. Een positieve invloed, bijv. in de vorm van gedragsverandering op volwassenen/ouderen is niet bewezen.
Ja en als gagedt krijg je een snuifsleuteltje en spiegel:p
Uitspraak van B-Flock :bounce: op donderdag 12 mei 2016 om 18:59:
Nuchter is nuchter of je nou 18 of 40 bent.


Helemaal gelijk!
Dat ze benoemen dat de campagne voor jongeren is zal er ongetwijfeld mee te maken hebben omdat het ook door jongeren gehouden wordt en er over het algemeen meer jongeren naar festivals toe gaan.

Maar ik weet zeker dat als ze zo'n oude muts als ik tegen komen, dat ze dan ook aan mij hun voorlichting praatje gaan houden ;-)
na groundzero weleens moeten blazen bij ome agente en ik had de P van pep. en mocht gewoon door rijden :-)
Uitspraak van Qapam op vrijdag 15 juli 2016 om 21:54:
na groundzero weleens moeten blazen bij ome agente en ik had de P van pep. en mocht gewoon door rijden :-)


haha ja ken t... maar volgens mij werkt dat nu niet meer zo