Partyflock
 
­ Nederland

Magneet Festival presenteert nieuwe namen jubileumeditie

gepubliceerd door , op
Magneet Festival
23 juli 2015
Magneet Festival zal dit jaar plaatsvinden op 11, 12 en 13 september. Het festival siert de zandvlakte Oostpunt op het Amsterdamse Zeeburgereiland. De vijfde editie zal op een intieme wijze gevierd worden waarbij vrijheid, bewustzijn en co-creatie een grote rol spelen. Inmiddels zijn de eerste artiesten bekendgemaakt. Phill Hartnoll van het Britse muziekduo Orbital, de tweekoppige rockband zZz en de 12-koppige brassband Gallowstreet Brass Band geven de diversiteit, waar Magneet om bekend staat, goed weer.

Programmering
Vrijdag 11 september
Op vrijdag start het Magneet Festival groovy. Een greep uit de programmering van de bekende Magneetbar op vrijdag luidt: Feiertag, Ten Tem Piès, Zoutmus en Kuenta i Tambu. Die artiesten zullen de stage vullen met warme en exotische klanken van afro, disco, latin en funk.
Danceliefhebbers kunnen op vrijdag in de Electric-stage luisteren naar de platen van Amsterdamse house- en techno-helden Carlos Valdes, Sandrien en het duo Homework.

Zaterdag 12 september.
Het roemruchte Sleazefest host dit jaar een stage op Magneet. Het rockfestijn - ooit begonnen als een uit de hand gelopen BBQ - staat garant voor het beste in lo-fi punk en Obscure 50’s garage rock. Sleazefest wordt georganiseerd door Björn Ottenheim, bekend van het Amsterdamse rock-duo zZz. De grote acts tijdens de rauwe rocksessie zijn de Canadese legende Mark Sultan aka BBQ en de Franse band Avenue Z feat. Magnetix, uiteraard betreedt het duo zZz zelf ook het podium.
In de Magneetbar staan o.a. Umeme Afrorave, Year, de reggaeband DejaVu en Sevdeliza. Laatstgenoemde zal in de stage melodieuze, meeslepende beats ten gehore brengen. De dance-stage wordt aangekleed door de Amsterdamse DJ grootheden Beesmunt Soundsystem, Tettero en Juan Sanchez.

Zondag 13 september
Op zondag zijn de namen Yakumo Orchestra, Yuko Yuko, Gallowstreet Brass Band, San Proper Live en Heights Meditation bevestigd. Van classy reggae, tot groovy afrorave. Van psych-pop, tot een 12-koppige brassband. Van ska met een punkrandje, tot new wave. Magneet is ingericht zodat elke bezoeker, iedere dag zijn of haar hun muzikale hart kan ophalen. De muziek in de dance-stage wordt verzorgd door o.a. Man With No Shadow en Olivier Weiter.

Op de laatste dag wordt traditiegetrouw het Magneet-kunstwerk ceremonieel in brand gestoken. Dit jaar nemen Sober Industries & Vage Gasten, een creatief collectief uit - respectievelijk - Rotterdam en Amsterdam, de productie van dit bouwwerk voor rekening. Onder begeleiding van Phil Hartnoll (bekend van het Britse muziekduo Orbital) wordt die show vormgegeven. De muziek van hen kan worden omschreven als combinatie van techno, ambient en house en acid jazz. Het kunstenaars- en DJ-collectief Vage Gasten zal, naast het bouwen van het kunstwerk, het programma voor de BURN-stage muzikale invulling geven.

Bredere culture invulling
Magneet programmeert dit jaar nog sterker op cultuur en biedt elke dag allerlei muziekstijlen en kunstvormen aan. Veel van de programmering komt voort uit het online co-creatie-platform van het crowdsourced festival, waar beginnende acts, kunstenaars en anderszins creatieven zich kunnen inschrijven voor een plekje op de bühne.Daarnaast richt Magneet zich dit jaar meer op kinderen, zij zijn alle dagen welkom. De kinderen krijgen hun eigen stage en worden gedurende het festival vermaakt met verschillende workshops, hoelahoepen, zandkastelen bouwen en waterpret.

Concept Magneet Festival
Het Magneet Festival is een crowdsourced festival. Kunstenaars, creatieven en gelijkgestemden komen drie dagen samen om een ervaring neer te zetten voor zichzelf en voor de bezoekers. Mensen kunnen zich via Facebook aanmelden en een idee indienen op het co-creatie platform www.magneetfestival.nl om zo onderdeel te worden van het festivalprogramma. 'Iets bijzonders creëren doe je samen', aldus Jesse Limmen, oprichter van Magneet Festival.