Partyflock
 
­ Nederland

Kwart van de Nederlandse muziekomzet afkomstig uit Spotify

gepubliceerd door , op
Kwart van de Nederlandse muziekomzet afkomstig uit Spotify
18 mei 2015
Een op de zes Nederlanders gebruikt Spotify. En van elke vier euro die de Nederlandse muzieklabels verdienen, komt er een bij de streamingdienst vandaan. Dat meldt Spotify vandaag in het kader van de vijfde verjaardag in Nederland.

Spotify werd op 18 mei 2010 in Nederland gelanceerd. Het was destijds het zevende land waar de dienst operationeel werd. Inmiddels is Nederland uitgegroeid tot een van de landen waar Spotify naast thuisland Zweden het meest succesvol is en waar een op de zes Nederlanders van de dienst in meerdere of mindere mate gebruik maakt.

"Dat zoveel mensen in Nederland Spotify zouden gebruiken in 2015 hadden we vijf jaar geleden absoluut niet durven hopen", aldus Jim Kreeftenberg, Label Relations Benelux, die onder meer de samenwerking met KPN aanhaalt als belangrijk middel om die die groep gebruikers te benaderen. "Dankzij onze samenwerkingen met belangrijke partners zoals KPN zijn we in staat geweest om nog meer muziekliefhebbers in Nederland onbeperkt toegang te geven tot hun favoriete muziek."

Uit de recent gepresenteerde industriecijfers, blijkt dat met die behaalde penetratiegraad in Nederland een kwart van de inkomsten van de Nederlandse labels afkomstig is vanuit Spotify. Opvallend is ook de vlucht die met name de laatste tijd is gemaakt met Nederlandse artiesten.

In de lijst met meest gestreamde tracks van de afgelopen vijf jaar, zijn het vooral tracks van het afgelopen jaar die de lijst domineren. Naast onder anderen Mr. Probz, Afrojack en Dotan, staat ook Kenny B in deze lijst. Zijn single Parijs haalde recent het record voor meeste streams in één week. Racoon is de meest gestreamde Nederlandse act op Spotify. De meest gevolgde Nederlandse artiest is Armin van Buuren met 1,3 miljoen volgers. Van Buuren heeft opvallend genoeg de afgelopen vijf jaar in de dancehoek niet de meeste streams verwezenlijkt; hij moet Yellow Claw, Afrojack en Martin Garrix voor zich dulden.

Bron: Entertainmentbusiness.nl