Partyflock
 
­ Nederland

Partyflock consumententip: stuur geen kopie ID op bij kaartverkoop

gepubliceerd door , op
Partyflock consumententip: stuur geen kopie ID op bij kaartverkoop
10 oktober 2014
Partyflock wordt veel gebruikt om kaartjes te verhandelen. Niks mis mee, zolang je niet meer dan 15% extra vraagt en hier niet in valse kaarten handelt. Dat laatste is soms lastig te controleren. Uiteraard heeft iedereen manieren om te bepalen of iemand te vertrouwen is. Dat laten we ook aan jullie, want niet iedereen heeft een eigen niveau van wantrouwen natuurlijk.

Waar we jullie wel even met klem voor willen waarschuwen is het opsturen van kopietjes van identiteitsbewijzen. Doet dit niet zomaar! Op je paspoort, rijbewijs of identiteitskaart staan persoonsgegevens zoals geboortedatum, woonplaats en burgerservicenummer. Door het kopiëren van deze gegevens vergroot je de kans dat je slachtoffer wordt van identiteitsfraude. Iemand anders kan bijvoorbeeld met jouw gegevens een bankrekening openen en je voor grote financiële problemen plaatsen.

Als je dan toch vindt dat je een kopie van je identiteitsbewijs mee moet leveren als je een kaartje (door)verkoopt, neem dan maatregelen om identiteitsfraude tegen te gaan:

  • Schrijf op de kopie dat het een kopie is, voor wie het bedoeld is en de datum waarop je de kopie afgeeft.
  • Streep het burgerservicenummer (BSN) door. Dit BSN staat op twee plaatsen in je identiteitsdocument: onder persoonsnummer en in de regels met letters en cijfers onder aan je identiteitsdocument.
  • Je kunt de pasfoto afschermen of onzichtbaar maken.


Er bestaan ook speciale 'covers' die je over bijvoorbeeld je paspoort heen kunt leggen als je gaat kopiëren. Die schermen bepaalde gegevens af! Een voorbeeld van zo'n cover zie je hier rechts bij het bericht staan.

Doe met deze mededeling wat je wilt, maar we wilden jullie attenderen op de risico's van de praktijk om kopietjes ID te vragen / versturen!

14 opmerkingen

Werkzaam bij Partyflock
We kregen de tip onlangs door van een lid....maar ik ben vergeten wie het ook weer precies was :(
Stond nog steeds op een post-it hier :$
Een hele goede tip! Zie inderdaad vaak dat mensen hier erg onzorgvuldig mee omgaan. Gister las ik er nog een stuk over in BN de stem

http://www.bndestem.nl/regio/breda/bredanaar-30-slachtoffer-identiteitsfraude-deze-week-al-tien-belletjes-via-marktplaats-1.4571777
ja heb dit 1x in mijn leven gedaan, en hij heeft mijn kaart dan nog niet gekocht ook. Vond het ook maar verdacht, maar k hoor er nu toch al een poos niks van. Was de eerste en laatste keer dat ik dat gedaan heb, hoe dom kon ik zijn?
Als je het niet vertrouwd dan vind ik dat thuis ophalen nog altijd het beste is, weet je gelijk met wie je van doen hebt.
laatste aanpassing
Ik heb de hele meerwaarde van die kopie van een ID nooit gesnapt. Je koopt iets van een onbekend iemand, die je blijkbaar niet vertrouwd. Wat maakt het dan uit of die een kopie van een (voor jou als koper) willekeurige ID kaart mee stuurt? Ik hecht nog meer waarde aan een kopie van een pak cornflakes :o
Uitspraak van Bobje op vrijdag 10 oktober 2014 om 14:19:
Ik heb de hele meerwaarde van die kopie van een ID nooit gesnapt. Je koopt iets van een onbekend iemand, die je blijkbaar niet vertrouwd. Wat maakt het dan uit of die een kopie van een (voor jou als koper) willekeurige ID kaart mee stuurt? Ik hecht nog meer waarde aan een kopie van een pak cornflakes :o

Dan weet je met wie je te maken hebt als je het ophaalt. Via internet snap ik ook niet want je ziet toch niet wie er aan de andere kant zit. Kan ik ook Pietje Puk zijn.
Ben het met Bob en Sten eens.
Ik kan gewoon een willekeurige kopie meesturen.
(Wie ooit een baantje bij een hotel heeft gehad, weet hoeveel er daar liggen, bijvoorbeeld)
Zelf ophalen is eigenlijk het allerbeste.

Wel wil ik nog een tip meegeven:
Als je je kaartje wil verkopen, en je zet er een foto bij, scherm dan de streepjescode af.
Met de code en wat photoshop kan een handige Harry een kaartje maken, waar hij mee naar binnen kan bij de grotere feesten.
Heb nog 250 id kopieën hier liggen. Iemand kopen, je krijgt er kopie id van me bij uiteraard:clown:
laatste aanpassing
Nog nooit gedaan.Vorig jaar bij verkoop q base kaartje wilde ook iemand eerst mijn id kaart of paspoort kopie hebben. Destijds gezegd dat doe ik nooit ..toen wilde doe gene geen ticket meer verkopen want ik was niet te vertrouwen. naja jammer dan
[quote]Er bestaan ook speciale 'covers' die je over bijvoorbeeld je paspoort heen kunt leggen als je gaat kopiëren. Die schermen bepaalde gegevens af! Een voorbeeld van zo'n cover zie je hier rechts bij het bericht staan.[quote]

alleen jammer dat veel bedrijven alsnog een kopie willen of het hele paspoort willen inzien en die cover eraf halen.

zelfs bij de anwb store meegemaakt terwijl die dingen van hunzelf zijn.
staat duidelijk op die cover dat alleen banken en overheidsinstellingen een geheel paspoort mogen inzien
Inzien lijkt me niet zo'n probleem.
Zo kun je controleren of het document echt is en vervolgens of het wel het identiteitsbewijs is van de persoon die voor je staat.
Gebeurt ook bij de Gall & Gall als je wat jonger bent.
En lijkt me niks mis mee.

Maar een kopie maken is wat anders.
Die moet je inderdaad niet zomaar afgeven.
Maar in de praktijk zijn er tientallen plekken waar ze een kopie van je paspoort of rijbewijs willen.
Bo-rent, inschrijving sportschool, etc.
En daar moet je een beetje opletten.
Kijken of ze hem niet 2 x kopieren en zulke dingen.
En dat je de kopie weer terug krijgt.
Artiest {SHOWLIST artist 27375, 62069}
Geplaatst dus :flower:

En vandaag PF / FB nog op Tros Radar
Uitspraak van RE1N!ER op dinsdag 4 november 2014 om 21:51:
Geplaatst dus :flower:


Jij was het ja!

:cheer: ik was ticket kwijt en wist niet meer wie het was :$ :D