Partyflock
 
­ Nederland

Canvas op de 7e heropent in april in 'nieuwe' broedplaats Volkshotel

gepubliceerd door , op
Canvas op de 7e heropent in april in 'nieuwe' broedplaats Volkshotel
23 januari 2014
De steigers op de Wibautstraat voor het Volkskrantgebouw spreken boekdelen. Er zijn grote ontwikkelingen gaande, want hier opent in mei 2014 het nieuwe Volkshotel. Een initiatief van ondernemer Job Heimans, ondersteund door het team achter Canvas op de 7e.

Van krantengebouw naar broedplaats
Na het vertrek van de Volkskrant in 2007, werd het gebouw nieuw leven in geblazen door stichting Urban Resort. Deze organisatie is een schakel tussen leegstaand vastgoed en creatieve ondernemers. Zo hebben zij de afgelopen jaren het Volkskrantgebouw getransformeerd tot grootste broedplaats van Nederland.

Transformatie
Oorspronkelijk was het plan om het gebouw in 2014 te slopen, maar deze herontwikkeling heeft het Volkskrantgebouw een nieuwe toekomst gegeven. De rijke geschiedenis van het Volkskrantgebouw zal worden geïntegreerd in de vormgeving en uitstraling van het 172 kamer tellende hotel, om de ziel van het gebouw in stand te houden. Ook bestaande elementen die de afgelopen jaren het gebouw een creatief karakter hebben gegeven, blijven bestaan en worden opnieuw ingevuld.

Zo is een gedeelte van de broedplaats behouden en na een flinke opknapbeurt verplaatst naar de achterkant van het gebouw. De kelderverdieping waar altijd alle muzikanten gevestigd waren, is inmiddels uitgebreid met nieuwe studio's voor dj's en producers. En het dak van Canvas is er letterlijk afgegaan, omdat deze verdieping momenteel compleet opnieuw wordt opgebouwd, in een geluidsisolerend jasje. Dit vergroot de muzikale mogelijkheden voor Canvas, zodat in de nabije toekomst, wederom (inter)nationale dj's hun opwachting kunnen maken op de zevende verdieping. Maar deze keer met kwalitatief hoogstaander geluidssysteem.

Architect Steven Steenbruggen is een van de steunpilaren op wie deze grootschalige verbouwing berust. Evenals interieurontwerper Bas van Tol, die in het verleden al zijn creatieve stempel heeft gedrukt op het design van onder andere ook Trouw, club 11 en restaurant As. In de beginfase van het interieurontwerp zijn tevens een tiental jonge kunstenaars en ontwerpers betrokken bij de vormgeving van het totaalconcept. Al hun ideeën zijn gebundeld in een groot inspiratieboek van het Volkshotel, dat wordt gebruikt als rode draad voor de verdere uitvoering van het project.

Meer dan een hotel
De begane grond wordt het grootste verkeerspunt van het gebouw, waar veel verschillende functies samenkomen. Naast de coworking space voor jonge ondernemers en ZZP'ers, komt er in het verlengde van de lobby een grote (koffie)bar met terras, die in de namiddag dient als de ultieme borrelplek. Ook zal er in deze ruimte op speelse wijze een volkswinkel worden ingericht met onder andere producten van broedplaatsondernemers.

In de kelder bevindt zich straks een intieme cocktailbar, geïnspireerd op de speak easy cultuur uit de jaren '20 in New York. Hier kunnen bezoekers in de nachtelijke uren genieten van korte performances, muziektheater en andere vormen van variété. Naast deze bar zal een professionele opnamestudio worden ingericht, zodat muzikanten live hun optreden kunnen laten opnemen.
Op de zevende verdieping maakt Canvas haar rentree met een verdubbelde capaciteit en 360 graden uitzicht over Amsterdam. Deze verdieping is constant in beweging van ontbijtzaal, tot lunchroom, restaurant, bar en club in het weekend. Deze kruisbestuiving van locaties, activiteiten en mensen maakt van het Volkshotel een plek waar continu ontmoetingen worden gestimuleerd. Door het samenbrengen van werkplekken, broedplaats, horeca, kunst en hotel, geeft het Volkshotel op eigen wijze invulling aan haar eigen micro 24-uurscultuur.

Ondertussen in de kelder
Nu Canvas momenteel dakloos is door de grondige verbouwing, is er een nieuw initiatief geboren in de kelder. Onder de naam DOKA exploiteren de eigenaren van Canvas hier een tijdelijke club, en tevens een ontwikkelingsruimte voor muzikale en kunstzinnige concepten.

Volg het Volkshotel op volkshotel.nl
Nieuwsgierig geworden naar meer? Het Volkshotel in wording is te volgen op www.volkshotel.nl. Je vindt er veel spectaculair beeld van de verbouwing, je ontmoet er 't Volk; iedereen die ook maar iets met het gebouw te maken heeft, je bekijkt er alle Volksvlogs, zogenoemde korte filmpjes van Vera Jong en Nadia Duinker die je meenemen in de wereld van het Volkshotel in spe en ontdekt er de leukste tentjes en winkels in de buurt. Schrijf je ook vooral in voor de nieuwsbrief als je iedere maand een update van alle ontwikkelingen en perikelen wilt ontvangen.