Partyflock
 

Dimlite met drummer Julian Sartorius naar Swipe in Tivoli

gepubliceerd door , op
Swipe
8 februari 2012
Swipe is niet de makkelijkste. In het 1-jarig bestaan van deze elektronische dansavond traden muzikaal zeer uiteenlopende artiesten op en stuiterde het publiek op stijlen als glitchhop, dubstep, uk funky, drum & bass en techno. De gemene deler? Vernieuwingsdrang en bass. Heel veel bass. En ook de 17e februari drijft stevig op die peilers, want de experimentele beats van Dimlite, de funky garage van Damu en de dwarse hiphop van Coco Bryce en Ruwedata zorgen allemaal voor trillende neusvleugels. En geloof het of niet: hoe divers ook, muzikaal past het perfect bij elkaar. Die peilers, he?

Dimlite is al tien jaar grensverleggend bezig met zijn alle kanten op stuiterende hiphopbeats. De Zwitser wordt beschouwd als een van de voorlopers van de internationale beatscene, waar genregenoten als Flying Lotus en Hudson Mohawke de laatste jaren groot in zijn geworden. In zijn lange carrière zijn er vele pogingen gedaan om zijn muziek te duiden. Noem het dubstep, hiphop, jazzy beats of 'het betere Zwitserse knip- en plak werk' en je hebt het altijd goed, want Dimlite blijft ongrijpbaar. Na zijn veelbelovende set op het Le Guess Who? festival in 2010 (in samenwerking met Swipe), keert Dimlite nu weer terug naar Tivoli de Helling en neemt de prijswinnende drummer Julian Sartorius mee voor nog meer muzikale virtuositeit en gekkigheid. Hoe dat uitpakt ligt nooit helemaal vast, maar video's op internet laten in ieder geval een duo zien dat geregeld helemaal loos gaat.

Ook grensverleggend, maar dan door een charmante vastberadenheid, is de Engelse producer Damu. In een tijd waarin zowat elke nieuwe beatmaker zich op dubstep stortte, greep hij terug naar de UK garage en koppelde dat aan bleepy electronica zoals Zomby die maakt, hippe Chicago juke, post-dubstep en R&B. Het resultaat, hoe kan het ook anders, is niet alleen superorigineel, maar bovenal instant-verslavend lekker. Damu wordt in Engeland dan ook op handen gedragen en word her en der getipt als 'the next big thing.' Swipe wordt zijn Nederlandse debuut.

En ook Coco Bryce staat voor het eerst op Swipe. Deze hiphop/skweee producer uit Breda verovert langzaam maar gestaag het Europeese continent met zijn scheve beats. Zijn debuut lp 'Boesoek' werd goed ontvangen, maar Coco zit nooit stil, zo lijkt het. Wie hem volgt op het net, heeft binnen de kortste keren een extra lp aan gratis materiaal binnen. En juist die gratis beats zijn niet te versmaden: remixen van Black Milk en Lil Wayne worden afgewisseld met dubstep, jungle en electronica tunes. Sommige goed, andere nog beter. Vanavond vecht Coco Bryce met Swipe-resident Ruwedata (🇳🇱, Lowriders) een battle uit wie de beste beats heeft!

Line-up:
Dimlite 🇨🇭
Julian Sartorius 🇨🇭
Damu 🇬🇧
Coco Bryce vs Ruwedata 🇳🇱