Partyflock
 
­ Nederland

Veel dance op Eurosonic Noorderslag 2009

gepubliceerd door , op
Veel dance op Eurosonic Noorderslag 2009
13 november 2008
Nederlandse en Europese acts op driedaags muziekfestival
Op 15, 16 en 17 januari 2009 vindt in de Groningse binnenstad het jaarlijkse EuroSonic Noorderslag festival plaats. Drie dagen lang staan de Groningse clubs, café’s en concertzalen in het teken van Nederlandse en Europese pop-, rock- en dancemuziek! Daarmee is het hoge Noorden het derde weekend van januari the place to be voor muziekliefhebbers en -professionals, die het jaar lekker muzikaal verantwoord willen beginnen. Het festival trekt dan ook ieder jaar weer duizenden bezoekers – en is daarmee uitgegroeid tot één van de belangrijkste muziekfestivals van Europa.

Nederlandse pop, rock en dance op Noorderslag
Traditiegetrouw vindt op de laatste festivaldag, de zaterdag, Noorderslag plaats - het festival dat Nederlandse acts en artiesten vol in de spotlights zet. In de Groningse Oosterpoort treden dan de Nederlandse sterren van het afgelopen jaar en de grote beloftes voor het komende jaar op. Zo zullen onder andere De Jeugd van Tegenwoordig, zangeres Giovanca, Alain dela Groove Clark en de electrosleazerockband zZz tijdens Noorderslag optreden. Ook de dance-scène is goed vertegenwoordigd, met o.a. The Walk & Rogerseventytwo (van Franse house tot Favela Booty Beats), Boemklatsch (van klappende hiphop tot beukende Baltimore), Pitto (vindt de link tussen Detroit techno en Chicago house), Julien Chaptal en Rauwkost (twee nieuwe namen uit de minimal techno scène). Meer namen uit de line-up worden de komende tijd bekend gemaakt via www.noorderslag.nl.

EuroSonic: drie dance-nights
Naast Nederlandse acts en artiesten is er op EuroSonic, 15 en 16 januari 2009, vooral aandacht voor muziek uit andere Europese landen. De Europese muziekindustrie presenteert haar jonge talenten op verschillende podia, verspreid over de hele binnenstad. Het EuroSonic focusland van 2009 is België. Onze Zuiderburen vaardigen o.a. singer/songwriter Novastar en de jonge honden van The Black Box Revelation af! Ook presenteren de Belgen de dance-georiënteerde Subs (altijd goed voor chaos en muzikaal geweld op het podium) en de gloednieuwe house-act Aeroplane in Groningen.
Er valt sowieso weer heel goed te dansen op deze nieuwe EuroSonic: naast de dance-acts die in het reguliere programma optreden zijn er ook drie speciale dance-nachten geprogrammeerd. De eerste vindt plaats op de donderdagavond/nacht en op vrijdag de 16e zijn er zelfs twee; alledrie met een veelbelovende line-up vol nieuw jong talent!

20 jaar Warp Anniversary Special
Op donderdag 15 januari staat Simplon in het teken van 20 Jaar WARP. WARP is één van de meest toonaangevende electronica-labels ter wereld; de thuisbasis van baanbrekende acts als Aphex Twin, Squarepusher en LFO. Met die laatstgenoemde act scoorde het label in 1990 zijn allereerste top 20 hit in de UK. Er zouden er nog veel volgen – denk bijvoorbeeld aan het vette Windowlicker van Aphex Twin of aan Jamie Lidell’s soulfulle Multiply. In 1992 begon WARP met het uitbrengen van de Artificial Intelligence serie; een serie releases waarop acts als Autechre, Richie Hawtin en Speedy J op spannende wijze experimenteerden met electronische muziek en zo een enorme bijdrage leverden aan de Intelligent Dance Music (IDM). De afgelopen twee decennia heeft WARP zijn gevoel voor grensoverschrijdende electronica, hiphop en techno en zijn neus voor opwindend nieuw talent alleen maar verder ontwikkeld. Op 15 januari presenteert WARP zijn nieuwste signings tijdens een eigen EuroSonic avond. Dan kan het publiek kennis maken met Hudson Mohawke, een jonge Schot die Atari sounds mixt met dirty basslines en bionische beats. Ook zal Tim Excile, eveneens uit de UK, zijn snoeiharde mix van drum’n’bass, gabber, breakcore en IDM laten horen. Jon Hopkins, een audiovisuele artiest die net de supportshows van Coldplay in de UK heeft gedaan, staat ook op het programma. Hij maakt melodieuze, bijna sprookjesachtige electronica met veel synthesizers. Niet geheel nieuw, want al bezig met een tweede album, is Jackson & His Computerband. Deze electronische ‘band’, bestaande uit de Franse producer Jackson Fourgeaud en zo’n beetje alle geluiden die hij uit zijn Protools kan toveren, doet qua sound denken aan het Franse Justice en Simian Mobile Disco uit Engeland. Hij is de slagroom op de verjaardagstaart van deze 20-jarige WARP Anniversary Special.

Meer dance op de donderdag
In de andere zaal van Simplon staat op dezelfde donderdagavond o.a. de Franse band dATA, die al ’de nieuwe Daft Punk’ genoemd wordt (wat wel aangeeft in welke muzikale hoek je hen mag plaatsen). Ook zal de razendsnelle beatboxer Beardyman te horen zijn met zijn zeer dansbare mix van dubstep en drum’n’bass (gemaakt zonder ook maar een instrument te gebruiken!).

Dance op vrijdag 16 januari
Ook op vrijdag is er een dance-nacht in Simplon. Dan staan o.a. New Wine en Pacific op te planken. Beide bands maken dansbare pop, een beetje te vergelijken met de sound van de Franse band Phoenix.
Op dezelfde avond is er in de Puddingfabriek ook een dance-nacht, met veel Belgische artiesten. Naast The Subs en Aeroplane zal ook Shameboy (phat & phunky beats) een live-set verzorgen. Ook de Franse dj Yuksek, die een lekkere stampende mix van hiphop en techno door de speakers laat knallen, en het Engelse Fake Bloods (het nieuwe project van DJ Touche, bekend van Wiseguys en Wall of Sound) zullen plaatsnemen achter de decks.

Start kaartverkoop!
Meer informatie over het festival en het programma is te vinden op www.noorderslag.nl. Hier worden de komende weken ook nog nieuwe namen uit de line-up bekend gemaakt. De voorverkoop voor EuroSonic Noorderslag begint op zaterdag 15 november aanstaande. Er zijn passepartouts te verkrijgen, waarmee je drie dagen lang toegang hebt tot het gehele programma. Het is ook mogelijk om losse kaarten te kopen voor Noorderslag (1 dag) of EuroSonic (2 dagen). Een tip trouwens: wil je EuroSonic Noorderslag 2009 graag meemaken, wacht dan niet te lang met het aanschaffen van kaarten, want het festival verkoopt traditiegetrouw snel uit…

9 opmerkingen

Artiest {SHOWLIST artist 47414, 52876}
Donderdag in Simplon word bruut!! :D
Werkzaam bij {SHOWLIST organization 1981, 2846}
Misschien een tripje naar Groningen, vet hoor.
laatste aanpassing
 
Erg vet zeg!

20 jaar Warp oi oi oi
Sowieso present en best siked voor die Warp avond.
Werkzaam bij 11
hudson mohawke en aeroplane zijn wat mij betreft zeker het afreizen waard
 
Wow, een Warp avond :| waarom groningen :(
Zeker heen!
wapr avond :|