Partyflock
 
­ Nederland

Persbericht uitgegeven door ID&T

gepubliceerd door , op
Als er de laatste twee weken één ding duidelijk is geworden naar aanleiding van de gesuggereerde drugsproblematiek op dance evenementen is het wel dat zowel de media als de overheid ernstig tekort schieten in hun inzicht over datgene wat zich binnen de dance cultuur afspeelt. Burgemeesters hebben het over ghb-pillen, journalisten bellen op met de vraag of onze medewerkers nu zelf ook xtc gebruiken tijdens onze evenementen en hoeveel bezoekers er gemiddeld overlijden op zo'n avond. Besluiten worden genomen en artikelen geschreven, maar de kern van de zaak wordt slechts sporadisch onderzocht. Iedereen roept maar wat, ongehinderd door een werkelijke kennis van zaken. Opeens bestaat dance wel en krijgt het de nodige aandacht, maar niet op de manier die de grootste jongerencultuur van Nederland verdient. ID&T, organisator van grootschalige evenementen als Sensation, Innercity, Trance Energy en Mystery Land, wil daarin verandering brengen. Het is hoog tijd voor een nuancering in de berichtgeving over de dance cultuur. Te beginnen met dit statement om voor eens en altijd een aantal foutieve veronderstellingen uit de wereld te helpen.

Stand van zaken op Nederlandse dance markt
Dance is heden ten dage één van de populairste muziekstromingen onder jongeren. Meer dan een miljoen Nederlanders heeft er op een bepaalde manier affiniteit mee en zeker 500 duizend verschillende jongeren bezoeken jaarlijks één of meerdere grote dance evenementen. Daarmee ontstijgt dance het predikaat muziekstroming, het heeft zich de afgelopen tien jaar ontwikkeld tot een volwaardige jongerencultuur. Niet alleen in Nederland, ook daarbuiten floreert dance. Kledingzaken varen er wel bij, tal van gadgets worden voor de nieuwe markt ontwikkeld, kunstenaars keren zich af van de traditionele uitingen en elke zichzelf respecterende discotheek ter wereld heeft dance als belangrijkste muziekstijl op het menu.
Bij die jongerencultuur hoort een streven naar maximale beleving. De uitlaatklep na een week hard werken of studeren wordt door velen gevonden op een avond waarin de favoriete muziek de belangrijkste factor is. Daarnaast speelt het sociale aspect een prominente rol bij het bezoeken van een dance evenement. Vriendschappen voor het leven worden er gesloten, levenspartners ontmoet. Jongeren zijn er zeven dagen per week mee bezig, getuige het enorme aanbod aan dance gerelateerde websites die dagelijks worden bezocht als www.id-t.com, www.start2dance.nl of www.partyscene.nl. Wekelijks vindt er ergens in Nederland wel een groot feest plaats waar bezoekers uit alle delen van het land samenkomen om zich te onttrekken aan de dagelijkse gang van zaken.

Een maatschappelijk probleem

Een deel van de bezoekers tracht daarbij het sterke gevoel dat het bezoeken van een dance evenement veroorzaakt te vergroten door het gebruik van middelen als alcohol, cannabis, xtc en ghb. Dit is niet nieuw want het gebruik hiervan is van alle tijden en zeker van deze eeuw. Evenmin nieuw is het dat er altijd jongeren zullen zijn die de grenzen opzoeken van wat verantwoord is. De omgeving waarin dat gebeurt is daarbij echter allerminst bepalend en beperkt zich niet tot de dancescene. Ook in het pop-, rock- en kunstcircuit is middelengebruik een erkend verschijnsel. Een icoon als de onlangs overleden zanger/schilder Herman Brood was daar het levende bewijs van. En ook op cultureel klaarblijkelijk wel verantwoorde festivals als de Uitmarkt of het North Sea Jazzfestival worden middelen aangetroffen, net als op popfestivals als Lowlands en Pinkpop. En het is algemeen bekend dat in de plaatselijke cafés en discotheken uitgaansdrugs gebruikt worden. Daarmee wordt meteen duidelijk dat we te maken hebben met een maatschappelijk probleem dat alleen op brede schaal aangepakt kan worden. Alleen de aandacht op de dance evenementen richten is behalve stigmatiserend en onterecht ook onbezonnen en zelfs gevaarlijk.

Harde cijfers

Wie denkt dat een dance evenement een onveilige omgeving is waar bezoekers een meer dan aanvaardbaar risico lopen heeft het grondig mis. Een grootschalig evenement waarbij de organisatie aan de door de overheid vastgestelde richtlijnen voldoet is vele malen veiliger dan momenteel door de media wordt voorgespiegeld. Om deze uitspraak te illustreren maken we de EHBO rapportages bekend van onze laatste twee grote dance evenementen, namelijk Massive en Trance Energy met respectievelijk tienduizend en vijfentwintigduizend bezoekers. Hieruit blijkt dat het aantal klachten waar het gebruik van stimulerende middelen debet aan was zich beperkten tot een minimum en deze aantallen in verhouding tot het aantal bezoekers gemiddeld nog geen 0,2 % bedroegen. Bovendien betroffen het slechts lichte klachten en blijkt alcoholgebruik een even groot probleem te zijn. Vooral de laatste jaren constateren wij een afname van het aantal xtc-gerelateerde klachten en stijging van het percentage alcohol problemen. Deze rapporten zijn in twee bijlagen bijgeleverd. Wilt u hier meer informatie over dan kunt u contact opnemen met dhr. Drs. J. Krul van Educare, 050-3120283.

Richtlijnen

Dat deze cijfers zo gunstig zijn is voor ons geen verrassing. Al meer dan tien jaar werkt ID&T in samenwerking met overheidsinstanties en diensten als de GG&GD, politie, brandweer en ambulancediensten aan het zorgdragen voor een zo veilig mogelijk omgeving waarbinnen een dance evenement plaats kan vinden. Voorzorgsmaatregelen als een scherpe controle door security aan de deur, de vrije verstrekking van water, een juiste luchtvochtigheidsgraad ter plekke, een professionele EHBO en een ruime chill-out zijn een vereiste om een evenement doorgang te kunnen laten vinden. Voor ID&T staat de veiligheid van de bezoeker ten alle tijden voorop en binnen ons bedrijf wordt veel zorg besteed aan dit traject. Iets wat de gemeentelijke overheden in de grote steden waar wij actief zijn ongetwijfeld zullen bevestigen. Voor meer informatie over de standaard procedures en richtlijnen kunt u contact opnemen met GG&GD in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Groningen en Heerenveen

Voorlichting

Wij constateren dat de algemene voorlichting over het gebruik van middelen in gebreke blijft. Als marktleider in Nederland, en één van de grootste op dance gerichte organisaties ter wereld, heeft ID&T de afgelopen jaren meer dan honderd grote dance evenementen georganiseerd. Als geen ander kennen wij onze doelgroep en weten wij hoe we hen kunnen bereiken. Wij denken door het directe contact met de jongeren op onze evenementen en in nauwe samenwerking met de overheid een zinvolle en doelgerichte bijdrage te kunnen leveren aan de bestrijding van de risico's die het gebruik van verboden middelen met zich meebrengt.

De toekomst

Dance zal de komende jaren niet verdwijnen, integendeel. In het computertijdperk zijn jongeren vertrouwd geraakt met elektronische muziek. We denken dan ook aan de vooravond te staan van een wisseling van de wacht. Binnen tien jaar zal de dance cultuur ook vertegenwoordigd zijn op de posities van politici, beleidsmakers en redacteuren en staan DJ's en producers van dance muziek op gelijke hoogte met popmuzikanten en klassieke componisten.
In dat licht bezien wordt het hoog tijd voor gezamenlijk overleg met andere organisaties die werkzaam zijn in deze branche. Deze week zijn de eerste stappen gezet om daartoe te komen Dit overleg heeft tot doel om tot oplossingen te komen voor de problemen die elk van de organisaties ondervindt. Het imagoprobleem dat wij als organisaties hebben is daar één van.