Partyflock
 
­

Generaties Y Z worden keer op keer genaaid: Unmute yourself! · Opiniestuk

gepubliceerd door , op
afbeelding Generaties Y Z worden keer op keer genaaid: Unmute yourself!
Wat is toch deze apathische houding van de generaties Y en Z? Is het de extreem korte aandachtspan van degene die geboren zijn na 1983 die ervoor zorgt dat deze generaties niet verder kijken dan hun neus lang is? Ikzelf zit precies tussen de patatgeneratie (X) en Y in en merk dat ik van vele voordelen heb kunnen genieten die generatie Y en Z niet hebben. Feit is dat deze generaties keer op keer – excuse my English – genaaid wordt door de generaties voor hen die in Den Haag regeren.

Gen Y en Z, laat je eens horen
Allereerst de inflexibiliteit van de arbeidsmarkt: In Den Haag weet men al lang dat dit veroorzaakt wordt doordat het extreem duur is om van een (met name oudere) medewerker af te komen zelfs als deze (al lang) niet meer functioneert. Dit is een grote reden waarom bedrijven nog mondjesmaat vaste contracten geven aan starters. En geen vast contract is geen hypotheek, geen koophuis. Ik creëer gelukkig mijn eigen werk en inkomen, maar generatie Y en Z, laat je eens horen!

Of dan de huidige huizenmarkt. De prijzen reizen de pan uit en wie profiteert daar het meeste van? Die generatie die nog voor honderdduizend gulden een huis hebben gekocht en datzelfde krot nu voor een half miljoen euro aan starters op de woningmarkt slijten. En wat doet Den Haag? Niks natuurlijk, want welke politicus of donateur van deze partijen heeft er nu geen huis dat een paar ton overwaarde heeft? Ik was er vroeg bij en heb gelukkig in 2009 al een huis gekocht, maar generatie Y en Z, laat je eens horen!

En dan heb je decennia gewerkt, maar als generatie Y en Z weet je niet waarvoor je pensioenpremie betaalt. Het huidige pensioenakkoord, afgesloten door vakbonden, werkgeversverenigingen, "old boys" partijen en nog wat lobby clubs, is teleurstellend. Iedereen die nu leeft en binnen 20 jaar met pensioen gaat, krijgt zijn vaste pensioen wel. Iedereen die daarna met pensioen gaat, moet maar afwachten hoeveel pensioen hij krijgt. Ik zorg zelf voor mijn pensioen, maar generatie Y en Z, laat je eens horen!

De hardste klap die Den Haag generatie Y en Z heeft gegeven, is wat mij betreft het afschaffen van de basisbeurs. Waar de generaties voor ons nog lekker 10 jaar lang op kosten van de staat konden studeren en uitzoeken wat je nu eigenlijk wilde worden in het leven, wordt iedere student van nu met een studieschuld opgezadeld waarvoor je ook een leuke Tesla had kunnen kopen. De politicus die beweert dat dit de kansengelijkheid van mensen uit verschillende sociale klassen niet schaadt, staat glashard te liegen. Ook al heb ik een behoorlijke studieschuld opgebouwd, deze valt in het niet bij de schuld van de mensen die nu studeren. Dus generaties Y en Z, laat je eens horen!

Of dan het bagatelliseren van de klimaatcrisis. De problemen worden naar de toekomstige generaties geschoven onder het mom "het moet wel betaalbaar blijven". Want wat zou het een schande zijn als al die rijke huiseigenaren zelf moeten betalen voor een warmtepomp of zonnepanelen. Nee, daar moet een subsidie voor komen. Of per gezin eerst jarenlang met twee slurpende auto's rijden en als zij vervolgens aan vergroening gaan doen, dan hebben we daar een subsidie voor, maar alleen voor degenen die zich een Tesla kunnen veroorloven (binnen hun lease budget)! Mijn huis is duurder omdat ik geen gasaansluiting meer heb, maar ik ben niet roomser dan de Paus: Dus die subsidie voor "wijn drinkende Tesla-rijders" heb ik mooi meegepakt. Maar generatie Y en Z…. Laat je nu eens horen!

Coronacrisis
Ook tijdens de coronacrisis komen sommige generaties er weer beter vanaf dan anderen. Zuur en wrang is het, dat juist die generaties, die het minste te vrezen hadden van Covid-19, juist het hardste te lijden hebben gehad:
Steun om banen te behouden? Genaaid! Jongeren met een oproepcontract of ander tijdelijk contract konden gewoon fluiten naar hun inkomen. Wat heeft Den Haag daaraan gedaan?

Vaccinaties? Genaaid! Generatie Y en Z werd als laatste gevaccineerd, waardoor zij als laatste het sociale leven konden hervatten. Waarom niet het Deense voorbeeld waar na de ouderen eerst de jongeren werden gevaccineerd? 40'ers en 50'ers zitten doorgaans meer thuis op de bank dan jongeren die in de bloei van hun leven veel meer (behoefte aan) sociale contacten hebben, waarom niet juist die groep sneller beschermen in plaats van vrijheden in blijven perken?

Een studentenleven? Genaaid! Kwetsbare ouderen isoleren van andere groepen is natuurlijk een groot taboe, maar jongeren een jaar lang op hun studentenkamer van 9 vierkante meter opsluiten is wel OK. Wat iedere politicus vast als de mooiste jaren van zijn leven zal beschrijven zal door de huidige generatie studenten toch even anders bekeken worden. Geen intro weken in je nieuwe studenten stad, geen feest op soos, geen samen in de bieb doorwerken aan een project tot laat in de avond voor de deadline. En wie denkt dit de studieresultaten ten goede is gekomen komt ook bedrogen uit. Maar wat stelt Den Haag daar tegenover?

Unmute Us? Unmute Yourself!
En als klap op de vuurpijl, festivals, evenementen en uitgaan… Ik probeer het kort te houden: We worden maanden aan het lijntje gehouden met het vooruitzicht op een mooie festivalzomer, want ik hoor het Hugo nog zeggen "Voor juli is iedereen die dat wil gevaccineerd". Tot ieders verbazing worden in een klap alle maatregelen eind juni opgeheven. Maar na een hele week van algemene opluchting worden natuurlijk festivals en de nachthoreca aangewezen als schuldige aan de snel stijgende aantal positieve testen. Dat terwijl de overheid zelf verschillende adviezen negeert en merkwaardige besluiten heeft genomen, zoals de geldigheidsperiode van een antigeentest, de beluchting van tenten zoals die in België wel aan bepaalde normen moet voldoen of het hele "Dansen met Janssen" debacle.

Festivals blijven de schuldige, zelfs als later blijkt dat een groot deel van de besmette bezoekers al voor Verknipt festival besmet was. Allerlei andere maatregelen worden opgeheven zoals mondkapjes in winkels en toegangsvereisten voor horecagelegenheden en enkel de nachthoreca en festivals moten het voor het tweede jaar op rij weer ontgelden.

Iedere keer worden wij in de evenementenindustrie aan het lijntje gehouden met opschuivende deadlines en jullie als trouwe bezoekers ook. Met lede ogen zien we aan hoe stadions gedeeltelijk vol zitten en hoe de Formule 1 in Zandvoort, waar ik als groot F1 fan van genoten heb, als een groot festival omschreven wordt door bezoekers, media en iedereen die bij de organisatie betrokken was.

Nederland is wereldwijd bekend als voorloper op het gebied van festivals. Den Haag maakt deze positie eigenhandig kapot. Steunpakketten en een steunfonds (waar organisaties nog steeds op wachten) is niet de oplossing voor het goedmaken van twee gemiste festivalzomers. De evenementenindustrie is een sector die werk biedt aan tienduizenden jonge creatievelingen, een sector die zorgt voor vertier, cultuur en ontspanning, een sector waar samenhorigheid en inclusiviteit de boventoon voeren. Waarom wordt juist deze sector door Den Haag afgeschilderd als een broedplek voor verder?

En waarom pikken we dit? Dit heb ik mezelf al 100 keer afgevraagd, want op een handvol uit de hand gelopen protesten vorig jaar, is er nog geen beweging geweest vanuit generatie Y en Z. Loop mee in Unmute Us, start een landelijke beweging, doe… iets! Kom op voor jouw eigen toekomst. Generatie Y en Z: Unmute yourself!


Ashraf Ibrahim – Appic & Partyflock

P.S. Reacties zijn gewenst

8 opmerkingen

Mand.­
Leuk stuk, legt alleen niet de vinger op de zere plek.­ Y en Z willen, gelet op de peilingen, dit beleid.­ Vroeger was dance een belangrijk exportproduct, aldus D66.­ In de campagne heb ik er niets over gehoord.­
Ik heb trouwens het idee dat als Y en Z unmuten, ze daar vooral de belangen van generatie X en Nix dienen.­ Kijk naar de boardroom, eigenaren of leidinggevenden van ID&­T 40 plus, Mojo: idem, Lowlands: idem, Pinkpop: idem, Alda: idem, Awakenings: idem en Q-dance: idem.­ Ze dienen dan vooral hun Tesla's, hypotheken en vakanties.­ Laat daarom de boel ineenstorten en bouw het van onderen op.­
Men was voor corona al festival moe;­ bezoek nam af en vergunningen werden steeds meer geweigerd.­ Tijd voor nieuwe vormen: niet steeds dezelfde (gepushte) namen, zelfde locaties, zelfde tijdstippen in een jaar, geen muzikale eenheidsworst meer, commercie, 10% prijsstijgingen, 1x geen Endymion op Defqon etc.­ Maar wat ik vooral hoop is dat het opvoeden van de bezoeker stopt: geen woke, vegetarier evangelie, vrouwen op een podium omdat het moet, rainbow washing, diversiteit en inclusie of klimaatgedram.­ Gewoon in eerste instantie lol en spontaniteit.­ Waarschijnlijk ben ik te oud.­
laatste aanpassing
Goed geschreven, eens.­ Maar ja ik ben niet de persoon die er over gaat.­ Mijn bril is niet dik genoeg denk ik
Is het niet gewoon de schuld van de Rabobank?

Uitspraak van rick65 op zondag 12 september 2021 om 13:58:
Leuk stuk, legt alleen niet de vinger op de zere plek.­ Y en Z willen, gelet op de peilingen, dit beleid.­ Vroeger was dance een belangrijk exportproduct, aldus D66.­ In de campagne heb ik er niets over gehoord.­
Ik heb trouwens het idee dat als Y en Z unmuten, ze daar vooral de belangen van generatie X en Nix dienen.­ Kijk naar de boardroom, eigenaren of leidinggevenden van ID&­T 40 plus, Mojo: idem, Lowlands: idem, Pinkpop: idem, Alda: idem, Awakenings: idem en Q-dance: idem.­ Ze dienen dan vooral hun Tesla's, hypotheken en vakanties.­ Laat daarom de boel ineenstorten en bouw het van onderen op.­
Men was voor corona al festival moe;­ bezoek nam af en vergunningen werden steeds meer geweigerd.­ Tijd voor nieuwe vormen: niet steeds dezelfde (gepushte) namen, zelfde locaties, zelfde tijdstippen in een jaar, geen muzikale eenheidsworst meer, commercie, 10% prijsstijgingen, 1x geen Endymion op Defqon etc.­ Maar wat ik vooral hoop is dat het opvoeden van de bezoeker stopt: geen woke, vegetarier evangelie, vrouwen op een podium omdat het moet, rainbow washing, diversiteit en inclusie of klimaatgedram.­ Gewoon in eerste instantie lol en spontaniteit.­ Waarschijnlijk ben ik te oud.­

Terug naar de illegaliteit en DIY-mentaliteit. (y)
Je ziet het al het is best wel om zeep geholpen om nog een mening te geven.­ Maar 7 reacties hierop.­

Demonstraties hebben maar weinig zin gehad.­ Worden zelf de grond ingetrapt zoals je vorig jaar zag.­
Wat heeft Unmute-us nu bereikt.­ Kreeg in mij omgeving uit de gen y te horen dat het iets voor Wappies was.­
Vraag me ook af of het kort geding vandaag van Unmute-us tegen de staat of dinsdag as alliantie van advocaten wel een keer punt wordt.­

Godzijdank gaat het leenstelsel eraf.­

De overspannen woningmarkt hou ik mijn hart vast.­ Wel dat nu de verhuurders heffing er af is.­ Dit had natuurlijk veel eerder gedaan moeten worden.­

Eigenlijk is Partyflock toch niet het de website om het over andere zaken te hebben dan party's en festivals.­
De dance festivals liep de bezoekers aantal al terug voor de corona.­ Ook discotheken was in de 80 en 90 jaren the peace to be.­ Zijn nu door corona bijna helemaal niks meer van over.­
De beleving is weg.­
Het mee dansen met Snollebollekes dat kwam wel opzetten.­ Op Defqon en met Nathan crazy dance moves zag je dat ook voor corona.­
Nu denk ik ook dat dit ook hier niet meer doorzet en wat Ashraf Ibrahim al schrijf "­
Nederland is wereldwijd bekend als voorloper op het gebied van festivals.­ Den Haag maakt deze positie eigenhandig kapot."­