Partyflock
 
­

Le Guess Who? maakt curatoren en eerste artiesten voor festivaleditie 2021 bekend

gepubliceerd door , op
Le Guess Who? is een festival voor vooruitstrevende en grensverleggende muziek en cultuur van over de hele wereld. Eerder dit jaar moest Le Guess Who? het festival verplaatsen van 2020 naar 2021. De organisatie maakt nu de curatoren en eerste artiesten voor de veertiende editie bekend, die staat gepland voor 11 t/m 14 november 2021.

Door de jaren heen is het aanstellen van gastcuratoren een belangrijk kenmerk geworden bij het ontwikkelen van de programmering voor Le Guess Who?. Daarbij maken de curatoren een selectie van hun inspiraties en gelijkgestemde artiesten – met zowel gevestigde namen als opkomende acts – en nodigen deze uit om op het festival op te treden. De curatoren voor Le Guess Who? 2021 zijn multi-instrumentalist, zanger en songwriter John Dwyer, ook bekend als de frontman van Oh Sees; de Colombiaanse experimentele producer en geluidskunstenaar Lucrecia Dalt; de Japanse componist en percussionist Midori Takada; klarinettiste en saxofoniste Matana Roberts, die haar werk omschrijft als "het quilten van panoramisch geluid"; en singer-songwriter Phil Elverum, bekend van zijn werk als Mount Eerie en The Microphones.

Alle curatoren treden zelf op tijdens Le Guess Who? 2021; hun gecureerde programma's worden op een later moment bekendgemaakt.

Eerste artiesten voor Le Guess Who? 2021 aangekondigd
Le Guess Who? maakt nu ook de eerste artiesten uit de reguliere line-up voor het festival in 2021 bekend. Hiertoe behoren o.a. de veelgeprezen Amerikaanse band Low, wiens muziek op de rand van donker en licht balanceert; Alabaster dePlume, die een rijke mengeling van jazz, spoken word en folk brengt, en artist-in-residence zal zijn tijdens Le Guess Who?; de Braziliaanse componist en gitarist Kiko Dinucci; het Duitse ambient/jazz kwartet Bohren & Der Club of Gore; Egyptisch ensemble Mazaher, een van de laatste beoefenaars van Zar, het genezingsritueel van zang, polyritmische percussie en dans dat voornamelijk door vrouwen wordt uitgevoerd; een samenwerking tussen de Nederlandse jazzlegende Ronald Langestraat en de excentrieke popmuzikant Tim Koh; de activistische jazz van het Black Monument Ensemble van Damon Locks; de postrock met invloeden uit jazz en postpunk van Black Country, New Road; de Ghanese rootsreggae van Y-Bayani & Baby Naa And The Band of Enlightenment, Reason & Love, die voor het eerst in Europa optreden; en SPAZA, een voortdurend in samenstelling wisselende band bestaande uit muzikanten gecureerd door het Zuid-Afrikaanse label Mushroom Hour Half Hour die samen geïmproviseerd werk opnemen. Het ensemble speelt op Le Guess Who? voor de allereerste keer live en zal in Utrecht ook een project starten waarbij ze nieuwe muziek opnemen samen met andere festivalartiesten.

Dit weekend: Le Guess Who? lanceert online tv-kanaal LGW ON
Als gevolg van de wereldwijde pandemie vond Le Guess Who? in 2020 een alternatief op haar reguliere festivalformule: het driedaagse, gratis te bekijken online televisiekanaal LGW ON. Het kanaal wordt op vrijdag 13 november om 18:00 (CET) gelanceerd en zendt uit tot maandag 16 november 10:00 (CET).

De films en documentaires die op LGW ON te zien zijn, werden geselecteerd door enkele festivalcuratoren voor 2021, namelijk Phil Elverum, Matana Roberts, John Dwyer en Lucrecia Dalt, alsook door voormalige curatoren The Bug, Moon Duo en SUUNS. Op LGW ON wordt ook de nieuwe eigen productie 'Reports from Other Continents' gepresenteerd. Hierin delen mensen vanuit landen over de hele wereld (waaronder Colombia, Democratische Republiek Congo, Ghana, India, Irak, Mexico en Nepal) in korte videoreportages actuele ontwikkelingen rondom kunst, cultuur en muziek in hun lokale gemeenschap. Verder wordt op het televisiekanaal uitgezonden: nooit eerder vertoonde live-opnames van festivaloptredens door AEAEA (Nicolas Jaar x Patrick Higgins), Mary Margaret O'Hara, Sun Ra Arkestra, Sons of Kemet XL en Circuit des Yeux Ensemble; het alternatieve reisprogramma Vunk on Vacation; Zoom interviews met artiesten en schrijvers; een documentaire over het festival en hoogtepunten uit het dertienjarige archief van Le Guess Who?. LGW ON kan gestreamd worden via on.­leguesswho.­com/stream.

Tickets Le Guess Who? 2021
Le Guess Who? 2021 staat gepland voor 11 t/m 14 november. Het Utrechtse festival, dat plaatsvindt door de hele stad, presenteert muziek, film, beeldende kunst en meer in o.a. popzalen, theaters, kerken en musea.

Vierdaagse passe-partouts voor het festival zijn verkrijgbaar voor €133,00 (incl. servicekosten) via leguesswho.­com/tickets. Dagkaarten zijn later verkrijgbaar.