Partyflock
 
­

Utrechts festival Le Guess Who onthult eerste 87 acts

gepubliceerd door , op
Le Guess Who? is een festival voor grensverleggende muziek van over de hele wereld. De dertiende editie vindt plaats van 7 tot en met 10 november in Utrecht met gecureerde programma's van Jenny Hval, The Bug, Patrick Higgins, Moon Duo, Fatoumata Diawara en Iris van Herpen & Salvador Breed. Le Guess Who? onthult nu de eerste gecureerde programma's, speciale shows en optredende artiesten binnen de reguliere line-up van 2019.

Speciale shows
De Pakistaanse Ustad Saami is de laatste levende grootmeester van khayál, de voorloper van de eeuwenoude, islamitische qawwali-muziek. Zelfs onder de dreiging van islamitische fundamentalisten wijdde de 75-jarige meester zijn leven aan de beoefening van deze verdwijnende kunstvorm, die sinds de 13e eeuw van generatie op generatie is overgedragen. Saami treedt nooit op buiten Pakistan; zijn liveoptreden op Le Guess Who? 2019 is dan ook extreem zeldzaam.

Van award-winnende avant-garde vocalist tot internationale popster tot 'space disco' icoon: Asha Puthli is een van de eerste artiesten die met succes traditionele Indiase muziek met westerse pop samenbracht. Puthli's broeierige stem klonk op Ornette Colemans avant-jazz meesterwerk Science Fiction en haar nummers werden gesampled door o.a. Notorious B.I.G. en Jay-Z. Andy Warhol, Diana Vreeland en Salvador Dalí behoorden tot haar vroege fanschare.

Ayalew Mesfin is een belangrijke muzikant binnen de Ethio-groove, die net als veel van zijn tijdgenoten vocht tegen de politieke onrust in zijn thuisland Ethiopië. In de jaren '70 leidde de verspreiding van 4000 gratis cassettes met zijn muziek – die later collectors items werden – tot maanden gevangenisstraf voor Mesfin. Vorig jaar verscheen het compilatiealbum Hasabe (My Worries), nadat zijn muziek gedurende 40 jaar niet gehoord werd, zowel op podium als op plaat. Het leidde tot hernieuwde erkenning voor Mesfin, die op Le Guess Who? zijn eerste Europese show ooit geeft: een optreden samen met de Debo Band, in 2006 opgericht met de missie om de ziel van de gouden eeuw van de Ethiopische popmuziek levend te houden.

Gecureerde programma's
De curatoren van Le Guess Who? stellen een geheel eigen programma samen met optredens van hun inspiratiebronnen en gelijkgestemde artiesten. Dit zijn zowel gevestigde muzikanten als nieuwe, opkomende acts.

Psychedelische krautrockband Moon Duo nodigt o.a. uit: Nivhek, het nieuwe project van Groupers Liz Harris; de baanbrekende Zweedse prog/psychband Träd, Gräs och Stenar (Träden); de dromerige, filmische composities van geluidskunstenaar Michele Mercure; en kosmische jazzavonturiers Idris Ackamoor & The Pyramids.

De elektronische producer The Bug brengt de duistere dub, spoken word en ambient van King Midas Sound; de verwoestende industrial/metal van Godflesh; de wereldpremière van een samenwerking tussen Kevin Richard Martin (The Bug) en de Japanse artiest Hatis Noit; Jah Shaka, die een essentiële rol speelde in de Britse jaren '70 dancehall- en dubscene; en de overweldigende ervaring van ZONAL featuring Moor Mother.

De Noorse multidisciplinaire artiest Jenny Hval presenteert Lolina, het project van Alina Astrova (Inga Copeland), Hype Williams); Sarah Davachi in een performance met kerkorgel en elektronica; en het uit Oslo afkomstige collectief DNA? AND?, waarin kinderen met een beperking live improviseren met professionele musici en zo de meest originele, zorgeloze en vrije muziek tot stand brengen. Jenny Hval zelf presenteert haar nieuwe performance 'The Practice of Love' met een ensemble van experimentele musici, vocalisten, dansers en videokunstenaars.

De New Yorkse avant-garde componist Patrick Higgins cureert de innovatieve elektronica van componist Tyondai Braxton (voorheen Battles); pianist Conrad Tao, door New York Magazine geprezen als "het soort muzikant dat de toekomst van klassieke muziek vormgeeft"; de meesterlijke violiste Miranda Cuckson; en pianovirtuoos Vicky Chow, die stukken van Steve Reich, John Cage en Bryce Dessner nieuw leven inblaast.

De gecureerde programma's van Fatoumata Diawara en Iris van Herpen & Salvador Breed worden op een later moment bekendgemaakt.

Reguliere line-up
Le Guess Who? kondigt ook de eerste optredens binnen het reguliere festivalprogramma aan, waaronder artpunkers Deerhunter; Makaya McCraven, een van Chicago's meest veelzijdige drummers, die razendsnel schakelt tussen genres als jazz, hiphop en funk; The Raincoats, een van de meest inventieve bands uit de late jaren '70 punk; voormalig verpleger Doug Hream Blunt, wiens lo-fi soul, funk en R&B werd herontdekt door David Byrne's Luaka Bop label; de levendige Somalische funk van Dur-Dur Band; legendarisch Japans improvisatiecollectief Acid Mothers Temple; de heilzame muziek van La Bruja de Texcoco uit de buitenwijken van het Mexicaanse stadje Texcoco; de speelse en inventieve pop van avant-pop songwriter Cate Le Bon; de tienkoppige big band Minyo Crusaders, die op aanstekelijke manier traditionele Japanse folk mengen met Zuid-Amerikaanse, Afrikaanse en Caribische ritmes; en het orakel dat Angel Bat Dawid heet, met haar futuristische en spirituele visie op jazz.

Tickets
Dagkaarten voor Le Guess Who? zijn vanaf nu te koop. Kaarten voor donderdag kosten €43. De kaarten voor vrijdag, zaterdag en zondag kosten €48. Vierdaagse passe-partouts zijn verkrijgbaar voor €148. Alle prijzen zijn inclusief servicekosten.

Le Guess Who? werkt samen met Stichting Vluchtelingenwerk Nederland voor 'Geef een Toegift', een initiatief waarbij bezoekers de mogelijkheid krijgen een extra dagkaart te kopen voor een statushouder die in Nederland woont en graag het festival zou bezoeken, maar daarvoor niet over de financiële middelen beschikt.

Line-up

  • Stadsschouwburg × D.E. Zaal
  • Instrumentalist: Noorwegen rock/metal