Partyflock
 
­

Online dance events · Een succes

gepubliceerd door , op
Baal jij er ook zo van? Thuis op de bank zitten, terwijl je weet dat de dansvloeren in Amsterdam er verlaten bij liggen en je daar het liefst weer eens een avond lang helemaal los zou gaan? Het niet meer fysiek bij elkaar kunnen komen is voor iedereen een enorme uitdaging, maar voor het uitgaansleven is het een mokerslag. Uitgaan, dansen en eens even lekker uit je plaat gaan doe je toch door fysiek ergens te zijn. Events werden de afgelopen tijd aan de lopende band afgelast waarmee het uitgaansleven, een van de highlights van Amsterdam, stil is komen te liggen.

Digitaal feesten?
Met vrienden kun je prima een avond borrelen via je beeldscherm, vergaderen blijkt ineens heel relaxt te kunnen vanuit je woonkamer en zelfs de koffiepauzes kun je online inlassen. Makkelijk, toch? Maar voor een van onze grootste hobby's, onze grootste uitlaatklep, het uitgaansleven, is dit helaas niet zo vanzelfsprekend. Tijdens het uitgaan wil je de sfeer meepakken, wil je met je vriendengroep op pad zijn en onbezorgd ronddwalen in de community die je zo bekend en dierbaar is. En niet te vergeten, je wil dansen totdat je erbij neervalt! Uitgaan is een ervaring die maar moeilijk over te brengen is naar een huiskamer waar je dan vervolgens in je eentje probeert na te bootsen wat in de kern zo sociaal is en plaatsgebonden.

Amsterdam Dance Event
Toch lieten de organisatoren van het Amsterdam Dance Event (ADE) het er dit jaar niet bij zitten. Zij namen de haast onmogelijk taak op zich om van het grootste dance event ter wereld een online belevenis te maken. En met succes: van 20 tot 25 oktober vond ADE online plaats. Op een paar plekken werden nog live concerten gegeven, met een maximaal aantal van 30 bezoekers. De overige programmering van het festival was grotendeel gratis online bij te wonen.

De ADE website werd ingericht als een soort blokkenschema, waar je met je muis op verschillende in beeld komende blokken kunt klikken. Door ergens op te klikken kon je een interview bijwonen, een paneldiscussie meemaken of eerder opgenomen concerten bekijken. Ook live werden er concerten georganiseerd, bijvoorbeeld vanuit Paradiso of de Melkweg. Tenslotte was er een exclusieve filmpremière te zien van de documentaire Larry's Garage, over de club Paradise Garage waar dj Larry Levan in de jaren zeventig zegevierde. Het evenement was met miljoenen bezoekers ook online een groot succes.

Festivalseizoen
Vooraf aan ADE werden ook in de zomer al enkele festivals verplaatst naar de online omgeving. Eind juni besloot bijvoorbeeld ook de organisatie van Awakenings tot een gratis, virtueel festival. Digitaal konden bezoekers rondlopen over het festivalterrein en live dj-sets bijwonen. Ook Tomorrowland ging eind juli over tot een dergelijke aanpak. Op virtuele podia werden dj's van over de hele wereld samengebracht. Behalve dj-sets waren ook interviews en backstageverslagen online te vinden. De bezoekersaantallen waren er niet minder om. En een leuke bijkomstigheid: uitgaan is ineens veel betaalbaarder geworden!

De toekomst
Het is dus mogelijk. En het is niet zonder succes. Ook digitaal blijft er voor ons genoeg te beleven voor. Ook al is het allemaal nog wel een beetje onwennig. Maar juist uitgaansdieren zoals wij zijn flexibele wezens, toch? Wij zullen er alles aan doen om toch die unieke beleving mee te krijgen. En andersom is de festivalwereld ons ook niet vergeten en hebben zij er alles aan gedaan om die beleving naar onze huiskamers te transporteren.

We hoeven dus niet bij de pakken neer te zitten, want er is nog enorm veel terrein te winnen. De combinatie van digitaal en fysiek uitgaan zal in de toekomst dan ook ongetwijfeld verder uitgebreid worden. Helaas zullen we de komende tijd nog wel even vanuit ons huis verbonden moeten blijven met onze dierbare community. Maar wie weet wat de toekomst van het online uitgaansleven nog allemaal voor ons in petto heeft. Stay tuned!

15 opmerkingen

allemaal leuk en aardig :P maar ik mis het verdwalen in een donker hol met vervelende stroboscoop lampen en vies zwetende mensen die er naarmate het feest vordert er telkens beroerder uit gaan zien terwijl iedereen zich telkens beter gaat voelen :bounce:
ThemcQ
Artiest Exodus
Leuk dat het een succes is maar wij willen onze feesten terug !
Ik begrijp niet dat mensen dit zien als een vorm van uitgaan.­
Ik zie nu ook weer een nieuwsbericht voor tomorrowland NYE. 50 euro betalen om thuis naar een dertien in een dozijn liveset te kunnen luisteren :roflol:
Alles voor de likes op de socials. Fuck deze generatie.
Ben denk ik de enige die de virtuele festivals waardeert.­ Geen gezeik met andere mensen, de show niet kunnen zien, geen rijen bij de bar of wc, goed geluid etc.­ Show is ook (in het geval van Tomorrowland) perfect op de muziek afgestemd.­ Zo kunnen we toch nog een beetje nieuwe livesets en dergelijken checken.­ Snap dat andere mensen het minder waarderen dan ik, maar dat zal dan wel.­ Super veel zin in Tomorrowland NYE!

laat ik trouwens wel even zeggen dat ik ook graag terug wil naar de echte festivals, maar ik vind de livestreams zeker niet verkeerd.­
laatste aanpassing

Uitspraak van Dan Raven op zaterdag 14 november 2020 om 15:34:
Geen gezeik met andere mensen, de show niet kunnen zien, geen rijen bij de bar of wc, goed geluid etc.­

Ik heb nooit echt gezeik met andere mensen op een feest.. en vaak zijn er altijd wel ergens de barren en de wcs rustig (op een groot feest of festival dan) je moet soms gewoon even zoeken. Maar ik ben het wel met je eens dat livestreams iets leuks toevoegen in deze tijd maar het haalt het bij lange na niet bij een echt feest. En al dat thuis op de bank zitten is ook een x klaar. Hoop echt dat we volgend jaar weer normaal kunnen doen met zn alle! En weer lekker alle feestjes en festivals af! En graag zonder vaccins, testen en 1.5 meter afstand.

Uitspraak van Daanic op maandag 16 november 2020 om 12:19:
livestreams

Ik vind het soms wel leuk om dj sets van feesten uit het (recente) verleden terug te zijn. Dus dat je ook de festivalsfeer mee krijgt van bijvoorbeeld Awakenings ofzo.
Dat kan overigens gewoon prima via youtube.

Uitspraak van Dano1974 op maandag 16 november 2020 om 13:31:
Dus dat je ook de festivalsfeer mee krijgt van bijvoorbeeld Awakenings ofzo.­

Jaa dat ook ja! Heel veel festivals bekeken om zo toch weer een beetje de sfeer te herbeleven :D en ook veel nieuwe artiesten leren kennen op die manier.

Uitspraak van TerrorNLSmurf op donderdag 12 november 2020 om 07:31:
allemaal leuk en aardig :P maar ik mis het verdwalen in een donker hol met vervelende stroboscoop lampen en vies zwetende mensen die er naarmate het feest vordert er telkens beroerder uit gaan zien terwijl iedereen zich telkens beter gaat voelen :bounce:

Dat heb je mooi verwoord...
laatste aanpassing

Uitspraak van Daanic op maandag 16 november 2020 om 12:19:
Ik heb nooit echt gezeik met andere mensen op een feest..­ en vaak zijn er altijd wel ergens de barren en de wcs rustig (op een groot feest of festival dan) je moet soms gewoon even zoeken.­

In alle eerlijkheid het zijn ook kleine dingetjes. Met die barren bedoel ik eigenlijk vooral dat je helemaal weg moet lopen van een podium om een bar te vinden, of een toilet. Net zoals iedereen hier wil ik graag dat de echte festivals terug komen, maar ik ben wel begonnen met de livestreams. Was een jaar of 13 toen ik dance ontdekte, dan kom je feesten gewoon niet binnen en beoordeel je alles op een livestream. En als je dan op je eerste feest bent is het geluid natuurlijk veel luider en in mijn mening slechter (harde bass etc waardoor je minder mid en hoog hoort).

Maar ja feit blijft dat ik geen mensenmens ben dus ik stoor me sowieso heel snel aan anderen. Wat de livestreams brengen is (in het geval van Tomorrowland) een verbeterde versie van wat ik gewend was en een geperfecte show bij de muziek. Heb toen een plekje geregeld waar ik die stream kon volgen met lekker hard geluid, en hoewel dat het niet haalt bij een echt festival heb ik me zeker wel vermaakt. En in tegenstelling tot wat er boven mij over die betaalde livestream is gezegd was het geld voor dat ticket het echt wel dubbel waard, zeker als je ziet wat voor werk erin heeft gezeten. Kan natuurlijk je smaak niet zijn, of je merkt zelf geen toegevoegde waarde aan het opnemen van DJ's in 4k. Dat kan, dan moet je geen ticket kopen. Ik waardeer het zelf wel enorm dus ik heb mijn ticket voor TML NYE al binnen :)

Uitspraak van Dan Raven op dinsdag 17 november 2020 om 17:44:
Ik waardeer het zelf wel enorm dus ik heb mijn ticket voor TML NYE al binnen :)

Jaa ik moet eerlijk zeggen dat ik wel twijfel om een kaartje te kopen voor de Tomorrowland livestream op 31 dec. Ik heb wel een kaartje voor de livestream voor Qlimax iig! Even kijken hoe dat bevalt :)

Maar je had dus voor de zomer livestream van Tomorrowland ook een kaartje? Hoe was dat?

Uitspraak van Dan Raven op dinsdag 17 november 2020 om 17:44:
Met die barren bedoel ik eigenlijk vooral dat je helemaal weg moet lopen van een podium om een bar te vinden, of een toilet.­

Haha ja ik vind het juist altijd leuk om ff te lopen van de ene stage naar de andere of van de stage naar de bar.. Maar kan me wel voorstellen dat als je een dj graag helemaal wilt zien het vervelend is ja.

Uitspraak van Dan Raven op dinsdag 17 november 2020 om 17:44:
En als je dan op je eerste feest bent is het geluid natuurlijk veel luider en in mijn mening slechter (harde bass etc waardoor je minder mid en hoog hoort).­

zoals een oud nummer al zei de bass moet je niet horen die moet je voelen ;)

Uitspraak van Daanic op woensdag 18 november 2020 om 14:29:
Maar je had dus voor de zomer livestream van Tomorrowland ook een kaartje? Hoe was dat?

Ik heb het idee dat veel mensen niet weten wat het precies is, of het boeit ze niet (nogmaals dat is oke). ze hebben dat hele festival digitaal nagebouwd, met licht en laser effecten, feestende mensen, die crew is zelf mee gaan zingen bijvoorbeeld om het publiek wat geluid te geven. En de DJ's zelf zijn met volgens mij 4k camera's opgenomen en in die omgeving gezet. Je kan het ook best goed zien in de aftermovie hoe het eruit zag. Dus ja dat is even wat anders dan de livestreams die ik gezien heb van bijvoorbeeld Proximus die gewoon een dj thuis laten draaien voor een webcam. En dan snap ik wel dat dat geld kost. ik moet ook zeggen dat ik wel echt het festivalgevoel kreeg door die stream.

Uitspraak van Dan Raven op dinsdag 17 november 2020 om 17:44:
Ik waardeer het zelf wel enorm dus ik heb mijn ticket voor TML NYE al binnen :)

Tof dat jij dit wel kan waarderen, ik wou dat ik dezelfde beleving had die jij ervaart!

Uitspraak van ThemcQ op woensdag 18 november 2020 om 22:36:
Tof dat jij dit wel kan waarderen, ik wou dat ik dezelfde beleving had die jij ervaart!

Goede positieve houding, moet ik zelf ook meer gaan doen. In plaats van "voetbal vind ik niks aan" naar "ik wou dat ik die beleving ook kon hebben".