Partyflock
 
­

909 festival Maakt lineup 2020 bekend

gepubliceerd door , op
flyer 909 Festival
909 Festival heeft zojuist de volledige line-up bekendgemaakt voor haar editie in 2020. Voor de 10e keer op rij reist de Amsterdamse organisatie af naar het prachtig groene Amsterdamse Bos. Het festival is een hommage aan de Roland TR-909, de iconische drummachine die aan de wieg stond van de house en techno van vandaag.

Sinds het allereerste begin doet 909 Festival er alles aan om een uitgebalanceerde line-up samen te stellen. Een grote rol is hierin weggelegd voor drie simpele basisprincipes; respect voor de pioniers, ruimte voor nieuwe gezichten en aanstormend lokaal talent.

Tijdens de totstandkoming van het muzikale programma speelt de achterliggende 'groter is niet altijd beter'-filosofie een grote rol. Zo zorgt het festival ervoor dat kwaliteit altijd belangrijker is dan een sterrenstatus. Kijkend naar de line-up wordt meteen duidelijk dat dit niet betekent dat er geen ruimte is voor het neusje van de zalm uit de techno-artiesten. Zo maken in 2020 Nina Kraviz, Sven Väth en Len Faki, drie van 's werelds grootste namen, hun debuut op het festival.

De drie headliners zijn in goed gezelschap van drie bekende gezichten voor het 909 Festival-publiek. Detroit-legende Carl Craig (2012), Nederlandse pionier Secret Cinema en de alom gerespecteerde Dimitri (2016) hebben stuk voor stuk een indrukwekkende staat van dienst. In diezelfde categorie valt de illustere Dave Angel uit het Verenigd Koninkrijk.

Vergeleken met al deze doorgewinterde veteranen is de snel rijzende ster van Kevin de Vries pas net begonnen te schijnen. De Duitse De Vries veroverde zijn plek in de line-up dankzij een onnavolgbaar optreden afgelopen oktober tijdens ADE bij 909 x Loveland.

Verder vinden we in de line-up drie artiesten met een opvallende gelijkenis. Vince Watson (UK), Patrice Bäumel (DE) en Nuno Dos Santos (PT) komen allemaal uit verschillende Europese windrichtingen, maar hebben hier hun leven opgebouwd en zien Nederland als hun thuis. Zowel Bäumel als Dos Santos maakten naam als resident van de roemruchte Amsterdamse nachtclub Trouw. Iets wat ze gemeen hebben met de Nederlandse Sandrien die zich opmaakt voor haar derde optreden op 909 Festival.

De veelgeprezen Jennifer Cardini, Mirella Kroes en Shinedoe maken het programma compleet. Alle drie vertegenwoordigen zij een eigen, uniek geluid. Waar Cardini bekendstaat voor haar aanstekelijke charisma en eindeloze veelzijdigheid, daalt Mirella Kroes vaker af naar de diepere kant van de techno. Shinedoe, aan de andere kant, steeds voor een meer groovy techno met invloeden uit Detroit en Chicago.

Zo op het eerste gezicht maken al deze namen samen een uitgebalanceerde, vijftienkoppige line-up. Om het geheel helemaal af te maken moet ook het schitterende decor van het Amsterdamse Bos worden genomen. 909 Festival bestaat uit drie stages, meerdere serene spots en een ruimtelijk, groen veld waar bezoekers een hapje kunnen eten. De natuurlijke indeling van het bos creëert al deze verschillende plekken op het festival op organische wijze. Op deze manier krijgt iedere ruimte zijn eigen vibe en identiteit.

Dat brengt ons terug bij de stuwende kracht achter het festival: De Roland TR-909 Rhythm Composer. Het verhaal achter de TR-909 hangt aan elkaar van toevalligheden. Zo erg zelfs, dat het moeilijk voor te stellen is hoe deze ene machine eigenhandig een revolutie in dancemuziek zoals wij dat vandaag kennen heeft ontketend.
We schrijven het jaar 1984. De Japanse fabrikant Roland wordt door tegenvallende resultaten gedwongen de productie al na één jaar stil te leggen. In totaal rollen maar 10.000 machines van de band. De TR-909, ooit met een nieuwprijs van $1.300, flopt en eindigt voor een prikkie in de kringloopwinkel. De analoge bak is ineens te betalen door de minderbedeelden van de straten van Detroit en Chicago.

Opeens heeft een generatie van creatieve meesterbreinen toegang tot een rhythm composer van topkwaliteit. Conventionele ideeën over hoe het apparaat gebruikt dient te worden, gaan meteen het raam uit. Zij hebben heel andere plannen voor de drummachine. De karakteristieke bassdrums en snerpende hihats luiden een nieuw tijdperk in de vierkwartsmaat in.

Vandaag de dag is de ooit afgedankte TR-909 een zeldzaam en waardevolle machine geworden. Alleen een happy few bezit een origineel apparaat uit 1983 en nog minder krijgen de kans de magie zelf te beleven. Tot nu.

909 Festival ontwikkelde een digitale TR-909 Rhythm Composer, online beschikbaar op desktop en mobiel voor iedereen met een internetconnectie. Als kers op de taart worden tickets voor 909 Festival weggegeven aan iedereen die laat zien het analoge icoon te beheersen. Het doet denken aan de dagen dat de drummachine in de tweedehandswinkel lag. Rustig wachtend op die ene vrije geest die de ritmes eruit laat rollen als nooit tevoren.